Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Raneseva 800 Mg Film Kaplı Tablet Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATIRANESEVA 800 mg film kaplı tablet Ağız yoluyla kullanılır.

Etkin madde:

Sevelamer hidroklorür

Yardımcı maddeler:Stearik asit, kolloidal anhidr silika, hidroksipropilmetilselüloz,talkBu ilacı kullanmaya başlamadan önce KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak size reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza builacı kullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşük dozkullanmayınız.Bu kullanma Talimatında:

1. RANESEVA nedir ve ne için kullanılır?


2. RANESEVA 'yı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. RANESEVA nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. RANESEVA 'nın saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. RANESEVA nedir ve ne için kullanılır?

RANESEVA etkin madde olarak sevelamer hidroklorür içerir. Her bir film kaplı tablet 800 mg sevelamer hidroklorür içermektedir. Sevelamer hidroklorür, sindirim yolundakiyiyeceklerdeki fosforu bağlar ve bu şekilde kandaki fosfor seviyelerini düşürür.Hemodiyaliz veya periton diyaliz tedavisi gören yetişkin böbrek yetmezliği hastalarındakandaki fosfor seviyesi kontrol edilemez. Kandaki fosfor seviyesi yükselir (doktorunuzbunu hiperfosfatemi olarak adlandıracaktır). Kandaki fosfor seviyesinin yükselmesivücudunuzda katı artıkların oluşmasına neden olabilecek kalsifikasyon olarakisimlendirilen duruma sebebiyet verebilir. Bu artıklar kan damarlarınızı tıkayabilir vevücudunuzdaki kan akışını zorlayabilir. Kandaki fosfor seviyesinin yükselmesi ayrıcaderide kaşıntı, gözde kırmızılık, kemik ağrısı ve kırıklara neden olabilir.

RANESEVA hemodiyaliz veya periton diyaliz tedavisi gören yetişkin böbrek yetmezliği hastalarında kandaki fosfor seviyesinin kontrol edilmesi için kullanılmaktadır.

Böbrek kaynaklı kemik hastalığı gelişiminin kontrol edilmesi için RANESEVA ile birlikte kalsiyum veya Vitamin D takviyesi gibi başka ilaçların da kullanılması gerekli olabilir.

1/62. RANESEVA'yı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerRANESEVA'yı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ:

• Kanınızdaki fosfor seviyesi düşükse

• Bağırsaklarınızda tıkanma varsa

• Etkin madde sevelamer hidroklorür veya formülasyonda yer alan diğer yardımcımaddelere karşı alerjiniz (aşırı duyarlılık) varsa

RANESEVA'yı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ:

Aşağıdaki durumlardan herhangi biri sizde mevcut ise, RANESEVA kullanmadan önce doktorunuza danışınız:

- Diyaliz tedavisi almıyorsanız

- Yutma problemleriniz varsa

- Ciddi veya tedavi edilmemiş mide kaslarının felci (gastroparezi), kalın bağırsakduvarının dışa doğru çıkıntı yaparak kese oluşturması (divertiküloz), gecikmiş veya yavaşmide boşalması durumu (gastrik içerik retansiyonu) veya anormal veya düzensiz bağırsakhareketleri dahil olmak üzere mide ve bağırsaklarınızda motilite (hareketlilik) problemivarsa,

- Mide içeriğinde birikim ve bağırsak hareketlerinde azalma (kabızlık) varsa

- Bağırsaklarınızda ishal, karın ağrısı, ateş, dışkıda kan veya irin ve mukus belirtileriylekendini gösteren aktif enflamasyon (iltihap) varsa,

- Mide veya bağırsaklarınızla ilgili ciddi bir cerrahi ameliyat geçirdiyseniz

- Mide içeriğinizin boşalmasında gecikme olduğuna dair doluluk hissi, bulantı ve/veyakusma gibi belirtileriniz varsa

Çocuklardaki (18 yaş altında) güvenirliği ve etkinliği belirlenmemiştir. Bu nedenle RANESEVA'nın bu hasta grubunda kullanılması önerilmez.

RANESEVA'yı alırken doktorunuzla konuşunuz:

• Şiddetli karın ağrısı, mide veya bağırsak bozuklukları veya dışkıda kan(gastrointestinal kanama) yaşıyorsanız. Bu belirtiler, bağırsağınızda biriken sevelamerkristallerinin neden olduğu ciddi inflamatuar bağırsak hastalığına bağlı olabilir. Tedaviyedevam etmeye karar verecek olan doktorunuza başvurunuz.

Ek tedaviler:


Böbreğinizin durumuna veya aldığınız diyaliz tedavisine bağlı olarak;

- kanınızda düşük veya yüksek seviyede kalsiyum bulunabilir. RANESEVA kalsiyumiçermediğinden doktorunuz ayrıca bir kalsiyum tableti verebilir.

- kanınızdaki Vitamin D seviyesi düşük olabilir. Dolayısıyla doktorunuz kanınızdakiVitamin D seviyesini gözlemlemeli ve gerekli olduğunda ilave olarak Vitamin Dvermelidir. Birçok vitamini içeren destekleyici bir tedavi almıyor iseniz, kanınızda aynızamanda Vitamin A, E, K ve folik asit seviyeleri düşebilir. Bu nedenle doktorunuz buseviyeleri gözlemlemeli ve gerekli ise takviye yapmalıdır.

2/6

Tedavi değişikliği:


Başka bir fosfor bağlayıcısından RANESEVA'ya geçerken, RANESEVA bikarbonat seviyesini düşürebileceğinden doktorunuz kanınızdaki bikarbonat seviyesini gözlemlemeyidüşünmelidir.

Periton diyalizi alan hastalar için özet not:


Periton diyalizi tedavisine bağlı olarak peritonit (karın sıvısında enfeksiyon/iltihaplanma) gelişebilir ve bu risk poşet değişimleri sırasında steril tekniklere mutlak bir şekildeuyulması ile azaltılabilir. Karnınızda sıkıntı, karında şişme, karın ağrısı, karında duyarlılık,karında sertlik, kabızlık, ateş, titreme, bulantı veya kusma gibi herhangi bir belirtigözlemlediğinizde hemen doktorunuza bildirmelisiniz.

Vitamin A, D, E, K ve folik asit seviyesi düşüklüğü problemlerinde doktorunuzun sizi daha dikkatli bir şekilde takip edecektir.

RANESEVA 'nın yiyecek ve içecek ile kullanılması

RANESEVA'yı yiyeceklerle beraber kullanmalısınız. Bununla birlikte size verilmiş olan diyete ve sıvı alımına sıkı bir şekilde uymalısınız.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Hamile iseniz veya hamilelik planlıyorsanız doktorunuza bilgi veriniz. RANESEVA' nın doğmamış bebekler üzerine etkisi olup olmadığı bilinmemektedir.

RANESEVA doktorunuz tarafından hamileliğiniz sırasında ancak olası yararın, risklerden daha baskın olduğu durumlarda reçete edilecektir

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Emziriyorsanız bu durumu doktorunuza bildiriniz. RANESEVA'nın anne sütüne ve sütten bebeğe geçerek bebeği etkileyip etkilemediği bilinmemektedir.

Araç ve makine kullanımı

RANESEVA'nın araç ve makine kullanma yeteneği üzerine etkisini araştıran bir çalışma yapılmamıştır. RANESEVA'dan etkileniyorsanız, araç veya makine kullanmayınız.

RANESEVA 'nın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında bilgiler

RANESEVA'nın içerisinde kullanım yolu veya dozundan dolayı özel uyarı gerektiren herhangi bir yardımcı madde bulunmamaktadır.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Eğer herhangi bir ilacı şu anda alıyor veya son zamanlarda aldıysanız- hatta reçetesiz

3/6

olanlar da dahil olmak üzere- lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
RANESEVA siprofloksasin ile (bir antibiyotik) aynı anda alınmamalıdır.
Kalp ritmi problemleri için kullandığınız bir ilaç varsa (propafenon, amiodaron, lidokain, prokainamid ve kinidin gibi) veya sara hastalığı için herhangi bir ilaç kullanıyor iseniz(karbamazepin, fenobarbital, fenitoin gibi), RANESEVA alırken doktorunuza danışınız.RANESEVA ile siklosporin, mikofenolat mofetil ve takrolimus (böbrek nakli yapılmışhastalarda kullanılan ilaçlar) gibi ilaçların etkisi azalabilir. Bu ilaçları kullanıyor isenizdoktorunuz size gerekli tavsiyeleri verecektir.

RANESEVA ile aynı zamanda levotiroksin (bir tiroid hormonu) alan hastalarda, çok nadir olarak tiroid stimule edici hormon (TSH, tiroid bezini uyararak tiroid hormonusalgılamasını ve metabolizmanızın kontrol edilmesini sağlayan bir madde) düzeyinde artışgörülebilir. Bu nedenle doktorunuzun kanınızdaki TSH seviyesini yakından takip etmesigerekecektir.

Mide yanması, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) veya gastrik ülser tedavisinde kullanılan omeprazol, pantoprazol veya lansoprozol gibi ilaçları kullanıyor isenizRANESEVA alırken doktorunuza danışınız.
Digoksin (düzensiz kalp ritmi veya diğer kalp problemlerini tedavi etmede kullanılan bir ilaç), varfarin (kanın pıhtılaşmasını önleyen bir ilaç), enalapril veya metoprolol (kalp vedamar hastalıklarında kullanılan ilaçlar) kullanıyorsanız doktorunuzu bilgilendiriniz.Doktorunuz RANESEVA ile diğer ilaçlar arasındaki etkileşimleri düzenli olarak kontroledecektir.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgiveriniz.3. RANESEVA nasıl kullanılır?

•Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

RANESEVA'yı doktorunuzun size verdiği gibi kullanmalısınız. Doktorunuz serum fosfor seviyeniz doğrultusunda dozunuzu belirleyecektir. Yetişkinler ve yaşlılar için (> 65 yaş)önerilen RANESEVA başlangıç dozu her bir öğün ile günde 3 defa alınan bir veya iki adettablettir.

Doktorunuz kanınızdaki fosfor seviyesini başlangıçta her 2-3 haftada bir kontrol edecektir ve kanınızda istenen fosfor seviyesine ulaşmak amacıyla, gerektiğinde RANESEVAdozunuzu öğün başına 1 ila 5 tablet olacak şekilde ayarlayacaktır.

RANESEVA'nın başka ilaçlarla beraber kullanılması gereken durumlarda, doktorunuz diğer ilacı RANESEVA'dan bir saat önce veya üç saat sonra almanızı tavsiye edebilir veyadiğer ilacın kan seviyesini takip edebilir.

•Uygulama yolu ve metodu:

Ağız yoluyla alınız.

Tabletleri çiğnemeyiniz. Tabletleri bütün olarak yutunuz.

4/6•Değişik yaş grupları:

Çocuklarda kullanım:

Çocuklardaki (18 yaş altında) güvenirliği ve etkinliği belirlenmemiştir. Bu nedenle RANESEVA'nın bu hasta grubunda kullanılması önerilmez.

Yaşlılarda kullanım:

RANESEVA'nın yaşlı hastalarda kullanımına ilişkin veri bulunmamaktadır.

•Özel kullanım durumları:

Özel kullanımı yoktur.

Eğer RANESEVA'nın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleminiz var ise doktorunuzla veya eczacınızla konuşunuz.

Kullanmanız gerekenden daha fazla RANESEVA kullandıysanız

Hastalarda bildirilmiş herhangi bir aşırı doz vakası bulunmamaktadır.

Aşırı doz gözlenmesi durumunda hemen doktorunuzla temasa geçiniz.

RANESEVA

'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.RANESEVA 'yı kullanmayı unutursanız

RANESEVA'yı kullanmayı unutursanız, bu dozu atlayınız ve bir sonraki dozu normal zamanında yiyeceklerle birlikte alınız.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.RANESEVA ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler

Bildirilmemiştir.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, RANESEVA 'nın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıdakilerden biri olursa, RANESEVA'yı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

Döküntü ve ateş, yüz, dil ya da boğazda şişlik, nefes alma ve yutma güçlük gibi belirtilerle kendini gösteren aşırı duyarlılık reaksiyonları.

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir. Bu çok ciddi yan etkilerin hepsiçok seyrek görülür.

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:

Çok yaygın: 10 hastanın 1'inden fazla görülebilir.

Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.

Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek: 1000 hastanın birinden az, fakat 10000 hastanın birinden fazla görülebilir.

5/6

Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Bilinmiyor: eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Çok yaygın:

• Bulantı

• Kusma

Yaygın:

• İshal

• Hazımsızlık (dispepsi)

• Üst karın ağrısı

• Kabızlık

• Gaza bağlı mide- bağırsakta şişkinlik (flatulans)

Yaygın olmayan:

• Kandaki asit miktarında yükselme (asidoz)

• Kandaki serum klorür değerlerinde yükselme

Bilinmiyor:

• Kaşıntı

• Döküntü

• Karın ağrısı

• Bağırsak hareketlerinde yavaşlama/ bağırsak tıkanması

• Kalın bağırsaktaki olağan dışı küçük keseciklerin iltihaplanması (divertikülit)

• Bağırsak duvarında delinme (intestinal perforasyon)

Kalın bağırsağın önemli ölçüde iltihaplanması (semptomlar şunları içerir: şiddetli karın ağrısı, mide veya bağırsak bozuklukları veya dışkıda kan [gastrointestinal kanama]) vebağırsakta kristal birikimi bildirilmiştir.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması


Kullanma talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız vaya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri

www.tick.gov.tr5. RANESEVA 'nın Saklanması

RANESEVA'yı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.


6/6

25°C"nin altındaki oda sıcaklığında ve ambalajın kapağını sıkıca kapatarak saklayınız.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki/şişedeki son kullanma tarihinden sonra RANESEVA 'yı kullanmayınız.


Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat Sahibi:

Helba İlaç İç ve Dış San. Tic. A. Ş.
Çamlık Mahallesi Pamuk Sk. A Blok Apt.

No:12-16/17 Ümraniye /İstanbul/Türkiye Tel:(0216) 365 41 47Faks: (0 216) 365 41 48e mail:

[email protected]


Üretim Yeri:

ARGİS İlaç San. ve Tic. A. Ş.

Batı Sitesi Mah. 2307. Sok. No:80-82-84 Yenimahalle/Ankara

Bu kullanma talimatı...........tarihinde onaylanmıştır.


7/6

İlaç Bilgileri

Raneseva 800 Mg Film Kaplı Tablet

Etken Maddesi: Sevelamer Hidroklorür

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.