KULLANMA TALİMATI
HOLOXAN 2 g IV İnfüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Toz Damar içine uygulanır.Steril, sitotoksik
Etkin madde:
Her flakon etkin madde olarak 2 g ifosfamid içerir.
Yardımcı maddeler:
IV flakonun içeriğinde yardımcı madde bulunmamaktadır.
Çözücü: 2 adet 25 mL'lik enjeksiyonluk su.
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
•
Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçetelendirilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde bu ilacı kullandığınızıdoktorunuza söyleyiniz.
• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksekveya düşük doz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:
1. HOLOXAN nedir ve ne için kullanılır?
2. HOLOXAN'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. HOLOXAN nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. HOLOXAN'ın saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. HOLOXAN nedir ve ne için kullanılır?
HOLOXAN, sulandırıldıktan sonra kullanılmak üzere kuru toz olarak sunulan bir ilaçtır. Her kutu içinde kuru toz şeklinde ilaç içeren bir flakon ve 2 adet 25 mL'lik sulandırıcısı bulunur.HOLOXAN'ın size damardan uygulanabilmesi için sulandırılır. Sulandırıldıktan sonra her 100mL çözelti 4 g ifosfamid içerir,
HOLOXAN sitotoksik (hücre öldürücü) bir ilaçtır. Etkisini kanser hücrelerini öldürerek gösterir. Bu etki “kemoterapi” olarak da adlandırılır.
1
HOLOXAN bir dizi değişik kanser durumunda kullanılır. Sıklıkla diğer kanser ilaçları ya da ışın tedavisiyle (radyoterapi) bir arada kullanılmaktadır.
HOLOXAN aşağıdaki durumların tedavisinde kullanılır:
Testis kanseri (testislerin kanseri)
İlerlemiş TNM Evre II ila IV (seminoma ve seminoma olmayan) tümörleri olan hastaların birinci basamak kemoterapiye yanıt vermeyen veya yeterince yanıt vermeyen kombinasyonkemoterapisi için.
Rahim ağzı kanseri (rahim boynu kanseri)
Palyatif radyoterapiye (hafifletici ışın tedavisi) alternatif olarak, FIGO Evre IV B servikal karsinomun palyatif (hafifletici) sisplatin/ifosfamid kombinasyon kemoterapisi (diğerkombinasyon ortağıyla birlikte değil),
Meme kanseri
Gelişmiş, refrakter (tedaviye cevap vermeyen) veya tekrarlayan (tedaviden sonra geri dönen) meme kanserlerinin palyatif (hafifletici) tedavisi için,
Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri
Ameliyat edilemeyen veya metastatik tümörleri olan (yayılmış tümörler) hastaların tek ajan veya kombinasyon kemoterapisi için.
Küçük hücreli akciğer kanseri
Kombinasyon kemoterapi için.
Yumuşak doku sarkomları (osteosarkom ve rabdomyosarkom dahil; yumuşak doku tümörleri)
Standart tedavilerin başarısızlığından sonra rabdomiyosarkom (çizgili kas hücrelerinin tümörü)veya osteosarkomun (kemik tümörü) tek ajan veya kombinasyon kemoterapisi için. Tek ajanveya cerrahi ve radyoterapi başarısızlığından sonra diğer yumuşak doku sarkomlarınınkombinasyon kemoterapisi için.
Ewing sarkomu (özel tip kemik tümörü)
Birinci basamak sitostatik ilaç tedavisinin başarısızlığından sonra kombinasyon kemoterapisi için,
2
Hodgkin dışı lenfoma (lenfatik sistemin tümörü)
Yüksek derecede kötü huylu Hodgkin dışı lenfoma hastalarının kombinasyon kemoterapisi için, ilk tedaviye cevap vermeyen veya yeterince yanıt vermeyen. Tekrarlayan (tedaviden sonradönen) lenfomalı hastaların kombinasyon terapisi için.
Hodgkin hastalığı (özel lenfatik doku hastalığı tipi)
Refrakter (tedaviye cevap vermeyen) veya tekrarlayan (tedaviden sonra geri dönen) lenfomalardaki birinci basamak sitostatik tedavilerin başarısızlığından sonra hastalarınkombinasyon kemoterapisi için.
2. HOLOXAN'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerHOLOXAN'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer:
- Daha önce HOLOXAN ya da içerdiği etkin madde olan ifosfamid aldığınızda alerjik birtepki gösterdiyseniz (soluk kesilmesi, hırıltılı solunum, derinizde döküntüler, kaşıntı ya dayüz ve dudaklarınızda şişme gibi belirtiler oluştuysa);
- Kemik iliğiniz yeteri kadar çalışmıyorsa (özellikle daha önceden kemoterapi ya daradyoterapi almışsanız). Doktorunuz, kemik iliğinizin ne kadar iyi çalıştığını kontrol etmekiçin kanınızı test edebilir;
- Halen bir enfeksiyon geçiriyorsanız (örneğin bağışıklık sisteminiz zayıfsa);
- Önceki kemoterapi veya radyoterapi sonucu böbrek veya mesane problemleriniz olduysa.Tedaviye başlamadan önce idrar çıkışı tıkanıklığı varsa düzeltilmelidir.
- Böbreklerinizle veya karaciğerinizle ilgili bir sorunuz varsa (Doktorunuz bunu kontroletmek için kan testleri yapabilir);
- İdrar yaparken ağrı olarak fark edilen (sistit) bir idrar yolu enfeksiyonu varsa;
- Tedaviye başlamadan önce elektrolit dengesizlikleri dışlanmalı ve / veya düzeltilmelidir.
- Hamileyseniz ya da emzirmekte olan anneyseniz.
Yukarıda belirtilen durumların sizde olması durumunda doktorunuza söyleyiniz; doktorunuz ilacınızı değiştirmeye karar verebilir.
3
Hastalar ifosfamid ile olası MSS toksisitesi (sinir sistemine zarar verme durumu) riski nedeniyle dikkatle izlenmelidir. Ensefalopati (iltihabi olmayan beyin hastalığı) durumunda,ifosfamid tedavisi durdurulmalıdır.
İdrarda gözle görülür kan bulguları olan veya olmayan (mikro- veya makrohematüri) mesane enfeksiyonu HOLOXAN ile tedavi sırasında ortaya çıkarsa, normal hale gelene kadar tedavikesilmelidir,
HOLOXAN'ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Eğer:
- Zaten radyoterapi veya kemoterapi almışsanız veya yakın zamanda aldıysanız,
- Genel sağlığınız zayıfsa veya zayıfsanız,
- Sisplatin ile tedavi olmuşsanız,
- Böbrek probleminiz varsa veya böbreğiniz alınmışsa,
- Bağışıklık sisteminiz zayıfsa, örneğin şeker hastalığı, kronik karaciğer hastalığı veya kronikböbrek hastalığınız varsa.
- Şeker hastalığı tedavisinin zamanında ayarlanması için şeker hastalarında düzenli olarakglikoz metabolizması izlenmelidir.
- Beyin metastazı (kanserin beyine yayılması durumu), serebral semptomlar (beyinle ilgilihastalık belirtileri) ve/veya böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda; bu hastalar düzenliolarak izlenmelidir,
- Yaşlıysanız (65 yaş üstü).
Yukarıdakilerden herhangi biri sizin için geçerliyse, doktorunuzun kanınız veya idrarınız için ekstra testler yapması gerekebilir ve tedavinizi değiştirmeye karar verebilir,
Kan ve bağışıklık sisteminiz üzerindeki etkiler:
- Kemik iliğinde kan hücreleri üretilir. Üç farklı kan hücresi türü vardır:
o Vücudunuzun etrafında oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri o Enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücreleri veo Kanınızın pıhtılaşmasına yardımcı olan trombositler
- HOLOXAN size uygulandıktan sonra kan sayımınızda bir azalma olacaktır. BuHOLOXAN'ın kaçınılması mümkün olmayan bir yan etkisidir. Kan değerleriniz ilacınızınuygulanmasından 5-10 gün sonra en düşük değerlerine iner ve tedavi bittikten birkaç günsonrasına kadar düşük kalır. Çoğu hastada 21-28 gün sonra normal değerlerine yükselir.
4
Öncesinde çok fazla sayıda kemoterapi yapılmışsa normal değerlere dönülmesi daha uzun sürebilir,
- Kan hücresi sayınız düştüğü zaman enfeksiyon kapma olasılığınız daha yüksek olabilir.Öksürük, soğuk algınlığı veya diğer enfeksiyonları olan kişilerle yakın temastan kaçının.
- Doktorunuz, kırmızı kan hücrelerinin, beyaz kan hücrelerinin ve trombositlerin sayısını,HOLOXAN ile tedavinizden önce ve sırasında yeterince yüksek olduğunu kontroledecektir.
Diş etleriniz üzerindeki etkiler:
- Ağzınızda yara ve enfeksiyon oluşmaması için diş etlerinizin sağlıklı olması önemlidir. Bukonuda doktorunuza danışınız.
İdrar keseniz üzerindeki etkiler:
- HOLOXAN idrar kesenizin (mesane) duvarına hasar vererek idrarınızda kan gözükmesineneden olabilir. Doktorunuz bu konuyu bilmektedir ve mesanenizi korumak amacıyla mesnaetkin maddesini içeren bir ilaç verebilir.
- Mesna içeren ilaçları ağız yolundan alabilir, damardan uygulanan formlarını kısa süreliolarak veya HOLOXAN tedavisiyle birlikte yavaş yavaş damardan da alabilirsiniz. Dahafazla bilgi için mesna içeren ürünün kullanım talimatına bakınız.
- HOLOXAN tedavisiyle birlikte mesna içeren ilaç alan hastaların çoğunda mesaneyle ilgilibir sorun görülmez ancak doktorunuz idrarınızda kan olup olmadığını anlamak için sizdenidrar tahlili isteyebilir.
- İdrarınızda kan görürseniz
hemen doktorunuza bildiriniz
.
Böbrekleriniz üzerindeki etkiler:
- HOLOXAN böbreklerinize zarar verebilir, böylece düzgün çalışmazlar.
- Sadece bir böbreğiniz varsa veya böbrekleriniz zaten hasar görmüşse, bu daha olasıdır.
- Bu genellikle geçicidir ve HOLOXAN tedavisi durdurulduktan sonra normale döner. Bazenhasar kalıcı ve daha ağırdır.
- Doktorunuz size yapacağı test sonuçlarını böbrek hasarı belirtileri açısından kontroledecektir.
Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza
danışınız.
5
HOLOXAN'ın yiyecek ve içecek ile kullanılması
- HOLOXAN tedavisi sırasında alkol kullanmamalısınız.
- Greyfurtta bulunan bir madde nedeniyle HOLOXAN'ın aktivasyonunda ya da aktivitesindeazalma sebebiyle, tedavi kürleriniz sırasında greyfurt yemeyiniz ve greyfurt suyu içmeyiniz.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
HOLOXAN'ın etken maddesi olan ifosfamid mutajenik (hücrelerin yapısındaki genetik maddelerde değişikliğe neden olma durumu) olabilir ve doğmamış bebeğinizin gelişiminietkiler. Hamilelik sırasında HOLOXAN kullanmamalısınız. Doktorunuz hamilelik sırasındakullanılmasının gerekli olduğunu düşünüyorsa, çocuğunuza tedaviden olumsuz etkilerikonusunda tıbbi tavsiye almalısınız.
HOLOXAN ile tedavi edilirken hamile kalırsanız, derhal doktorunuzu bilgilendirin ve genetik danışmanlık alın.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme
HOLOXAN'ı almaktayken bebeğinizi emzirmemelisiniz. Eğer doktorunuz emzirme sırasında HOLOXAN kullanmanızı gerekli görürse bebeğinizi emzirmeyi bırakmalısınız.
İlacı kullanmadan önce doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.Doğurganlık
HOLOXAN kullanırken hamileliği önleyici önlemler almalısınız. HOLOXAN'ın etken maddesi olan ifosfamid, genetik yapıya zarar verebilir ve / veya kısırlığa yol açabilir.HOLOXAN tedavi görmüş erkeklere tedavi sırasında ve daha sonra 6 aya kadar babaolmamaları önerilmektedir. Kadınlar tedaviden sonra 12 ay boyunca etkili bir doğum kontrolyöntemi kullanmalıdır. Kadınlar tedavi sırasında hamile kalmamalıdır. HOLOXAN ile tedaviedilen erkeklerin tedaviye başlamadan önce spermlerin korunmasına ilişkin tavsiye almalarıönerilir.
6
İlacı kullanmadan önce doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.Araç ve makine kullanımı
HOLOXAN -özellikle de MSS'yi etkileyen alkol veya ilaçlarla birlikte- doğrudan ensefalopatiye (iltihabi olmayan beyin hastalığı) neden olarak veya mide bulantısına vekusmaya neden olarak, araç ve makina kullanımını etkileyebilir.
HOLOXAN'ın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
Uyarı gerektiren yardımcı madde içermemektedir.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Reçetesiz alınan ilaçlar, aşılar ve bitkisel ilaçlar da dahil olmak üzere başka herhangi bir ilaç almayı planlıyorsanız, alıyorsanız veya yakın zamanda aldıysanız lütfen doktorunuza bildiriniz.Eğer halen aşağıdaki ilaçları alıyorsanız (ya da yakın bir zamana kadar aldıysanız)HOLOXAN'ı dikkatli kullanınız.
BU
ilaçlar HOLOXAN'ın yan etkilerini arttırabilir ya dauyumlu olmayabilir.
- Şeker hastalığında kullanılan sülfonilüre grubu olarak adlandırılan ilaçlar (HOLOXANalmaktayken, bu ilaçların kan şekerinizi normaldekinden daha fazla düşürebileceğinden).
- Varfarin gibi kanı sulandırıcı ilaçlar. HOLOXAN ile birlikte kullanıldığında kanama riskiartar.
- Aprepitant (bulantıya karşı kullanılan bir ilaç). HOLOXAN ile birlikte kullanıldığında sinirsistemi üzerine olan zararlı etkilerde artış olur.
- Mantarların yol açtığı enfeksiyonlara karşı kullanılan ketokonazol, flukonazol veitrakanozol adlı ilaçlar ve bir kanser ilacı olan sorafenib, HOLOXAN ile birliktekullanıldığında, HOLOXAN'ın etkinliğini değiştirebilir. Ayrıca, bu ilaçlar HOLOXAN'ınsinir sistemi ve böbrekler üzerindeki zararlı etkilerinde artışa neden olabilir.
- Karaciğer enzimlerini uyarabilen aşağıdaki ilaçlar, HOLOXAN'ın zararlı etkileriniartırabilir:
o Epilepsi (sara) hastalığının tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (fenobarbital, fenitoin, karbamazepin)
o Rifampin (bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlara karşı kullanılna bir ilaç) o Kortikosteroid (mikrobik olmayan iltihabi durumlarda kullanılan bir ilaç)o Sarı kantaron (hafif depresyon durumlarında kullanılan bitkisel bir ilaç)
7
- HOLOXAN, klorpromazin (psikolojik bozuklukların tedavisinde kullanılan bir ilaç),triiyodotironin (hipotiroidizm denilen tiroid bezlerinin az çalışmasına neden olan hastalığıntedavisinde kullanılır) veya disülfiram (alkol bağımlılığını tedavi etmek için kullanılan birilaç) gibi aldehit dehidrojenaz inhibitörleri denen bir grup ilaç ile birlikte kullanıldığındaetkinliği ve zararlı etkileri artar.
- Aşağıdaki ilaçlar HOLOXAN'ın kan üzerindeki zararlı etkilerini artırabilir ve/veyabağışıklık sistemi baskılanmasında artışa neden olabilir:
o ADE inhibitörleri (hipertansiyonu tedavi etmek için kullanılan bir ilaç grubu) o Karboplatin (kanser tedavisinde kullanılan bir ilaç): Böbrek üzerine olan zararlıetkilerin artmasına neden olabilir.
o Sisplatin (kanser tedavisinde kullanılan bir ilaç): Sisplatine bağlı işitme kaybı, HOLOXAN ile birlikte tedavi sırasında daha da kötüleşebilir.o Natalizumab (multipl skleroz denen bir sinir sistemi hastalığını tedavi etmek içinkullanılan bir ilaç)
- Allopurinol (Gut (damla hastalığı) hastalığında kullanılan) ve hidroklorotiyazit (tansiyonudüşürmek veya vücutta biriken fazla suyu atmak için kullanılan bir ilaç) ile birliktekullanıldığında kemik iliği üzerine olan zararlı etkilerde artışa neden olur.
- Aşağıdaki ilaçlar, birlikte uygulandığında HOLOXAN'ın böbrek üzerindeki zararlıetkilerini artırabilir:
o Sisplatin (kanser tedavisinde kullanılan bir ilaç)
o Asiklovir (virüslerle oluşan enfeksiyonların tedavisinde kullanılan bir ilaç) o Aminoglikozitler (özellikle idrar yolu enfeksiyonlarında kullanılan vestreptomisin, gentamisin, amikasin ve neomisin gibi ilaçları içeren bir çeşitantibiyotik grubu)
o Amfoterisin B (mantarların yol açtığı enfeksiyonlara karşı kullanılan bir ilaç) o Karboplatin (kanser tedavisinde kullanılan bir ilaç)
- Aşağıdaki ilaçlar HOLOXAN ile birlikte uygulandığında sinir sistemi üzerindeki etkilerdeartış olur ve HOLOXAN ile ilişkili ensefalopati (iltihabi olmayan beyin hastalığı) şüphesivarsa kullanılmamalıdır:
o Antiemetikler (kusmayı önlemek için kullanılan ilaçlar) o Antihistaminikler (saman nezlesi ya da alerjik durumlarda kullanılan ilaçlar)o Narkotikler (şiddetli ağrıları önlemek için kullanılan uyuşturucu cinsinden ağrıkesiciler)
8
o Nöroleptikler (başka şizofreni olmak üzere bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan psikotik ilaçlar)o Sedatifler (rahatlatıcı olarak kullanılan ilaçlar)
o Selektif seroronin geri alım inhibitörleri (depresyon tedavisinde kullanılan bir ilaç grubu)
o Trisiklik antidepresanlar (depresyon tedavisinde kullanılan bir ilaç grubu)
- Aşağıdaki ilaç veya tedaviler HOLOXAN ile birlikte kullanılırsa kalp üzerinde zararlıetkiler oluşur:
o Antrasiklinler (bleomisin, dokdorubisin, epirubisin ve mitomisin gibi kanser ilaçları)
o Kalp bölgesine ışın tedavisi uygulanması
- Aşağıdaki ilaç veya tedaviler HOLOXAN ile birlikte kullanılırsa akciğerler üzerinde zararlıetkilerde artış olur:
o Amiodaron (kalp atışlarını düzenlemek için kullanılan bir ilaç) o G-CSF, GM-CSF (bu hormonlar kemoterapi sonrası azalan akyuvar sayısınınormalleştirmek için kullanılır)
- Aşağıdaki ilaç veya tedaviler HOLOXAN ile birlikte kullanılırsa hemorajik sistit (kanamaile birlikte seyreden mesane iltihabı) gelişme riskinde artışa neden olurlar:
o Busulfan (bazı kan kanseri türlerinin tedavisinde kullanılan bir ilaç) o Mesaneye ışın tedavisi uygulanması
Aşağıdaki etkileşimler de mümkündür:
- HOLOXAN, süksametonyumun (anestezide kullanılan bir ilaç) kas gevşetici etkisini artırabilir.
- HOLOXAN, cildin ışın tedavisine tepkisini artırabilir.
- HOLOXAN'ın immünsüpresif (bağışıklık sistemini zayıflatma) etkileri nedeniyle,uygulanan aşılara yetersiz cevap alınabilir. Canlı aşıların kullanımından kaynaklanan aşıkaynaklı enfeksiyonun HOLOXAN tedavisi ile birlikte olması beklenir.
- Dosetaksel (kanser tedavisinde kullanılan bir ilaç) tedavisinden önce HOLOXANuygulandığında mide ve barsak ile ilişkili zararlı etkiler olabilir.
- Tamoksifen (meme kanserinde kullanılan bir ilaç) ile birlikte uygulanması tromboemboli(pıhtı oluşması) riskinin artmasına neden olabilir.
Lütfen bu bilgilerin yakın zamana kadar kullandığınız ilaçlar için de geçerli olabileceğini
unutmayın.
9
Eğer reçeteliya da reçetesiz herhangi bir ilacı su anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandıysanız lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. HOLOXAN nasıl kullanılır?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
HOLOXAN, size doktorunuz ya da hemşireniz tarafından uygulanacaktır.
Normal doz:
- Doz miktarınız çeşitli faktörlere bağlıdır: o Sahip olduğunuz hastalık tipio Boyunuz ve kilonuzo Genel sağlığınız
o Başka kanser önleyici ilaçlar veya radyoterapi almanız
HOLOXAN, genellikle bir dizi tedavi döngüsü olarak verilir. Bir döngüden sonra bir sonraki tedavi döngüsüne devam etmeden önce bir ara verilir (bu sırada HOLOXAN almazsınız).HOLOXAN, mutajeniktir (genetik materyalde değişiklikler üretir) ve potansiyel olarakkaraciğerde aktivasyondan sonra kanserojen (kansere neden olur) bir maddedir. Bu nedenle ciltve mukoza zarlarıyla temastan kaçınılmalıdır.
Doktorunuz hastalığınıza bağlı olarak ilacınızın dozunu belirleyecek ve size uygulayacaktır.
Uygulama yolu ve metodu:
HOLOXAN, normalde büyük bir sıvı torbasına eklenecek ve toplardamarlarınızdan yavaş yavaş enjekte edilerek (akıtılarak) verilecektir. İlaçlı serumunuz el sırtınız veya kolunuzdakidamara ya da köprücük kemiğinin altındaki büyük damara takılan bir tüp aracılığıylauygulanabilir. İlacınız doza bağlı olarak birkaç saatte, bazen birkaç günde, uygulanacaktır.HOLOXAN sıklıkla diğer anti-kanser ilaçları veya radyoterapileri ile birlikte verilir.
Değişik yaş grupları:Yaşlılarda kullanım:
Yaşlı hastalarda sıklıkla; karaciğer, böbrek, kalp veya diğer organların fonksiyonlarında azalma, eş zamanlı hastalıkların meydana gelmesi veya eş zamanlı tedavilere ihtiyaç duymagörülebilir. Bu nedenle ifosfamid bu hastalarda kullanılırken özellikle dikkatli olunmalıdır.
10
Toksisite taramalarının artması gerekebilir ve olası bir doz ayarlaması ihtiyacı göz önünde bulundurulmalıdır.
Özel kullanım durumları:
Böbrek yetmezliği:
Böbrek yetmezliği (özellikle şiddetli böbrek yetmezliği) bulunan hastalarda böbreklerden atılımın azalmış olması nedeniyle, bu hastalarda doz ayarlanırken bu durum göz önündebulundurulmalıdır.
Karaciğer yetmezliği:
Karaciğer yetmezliği (özellikle şiddetli karaciğer yetmezliği) bulunan hastalarda ifosfamidin aktive edilmesinin azalması görülebilir. Bu durum ifosfamid tedavisinin etkinliğinideğiştirebilir. Bu durum doz belirlenirken ve belirlenen doz değerlendirilirken göz önündebulundurulmalıdır.
Eğer HOLOXAN'm etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konusunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla HOLOXAN kullandıysanız:
İhtiyaç duyduğunuzdan daha fazla HOLOXAN verilme olasılığı pek yoktur, çünkü size deneyimli ve kalifiye personel tarafından verilecektir. Çok fazla verildiyse personel derhalenjeksiyonu durdurur.
HOLOXAN'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konusunuz.HOLOXAN'ı kullanmayı unutursanız
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.HOLOXAN ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler
Bulunmamaktadır.
4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, HOLOXAN'ın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
11
HOLOXAN kanser hücrelerini öldürebilen, aynı zamanda normal hücrelere de saldıran bir ilaçtır. Bu nedenle birçok yan etkisi olabilir. Doktorunuz, kanserinizin sizin için olası herhangibir yan etkiden daha fazla bir risk olduğunu düşünmediği sürece size HOLOXAN'ı reçeteetmez. Doktorunuz sizi düzenli olarak kontrol edecek ve mümkün olduğunda yan etkileri tedaviedecektir.
Asağıdakilerden biri olursa, HOLOXAN'ı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne basvurunuz:
- Kendinizi çarpmadan çürük meydana gelmesi, kanamanın durmasının yavaşlaması ya daburnunuzun ya da diş etinizin kanaması. Bu, kanınızdaki trombosit seviyelerinin çok düşükolduğuna dair bir işaret olabilir.
- Beyaz kan hücresi sayınızın düşmesi - doktorunuz tedaviniz sırasında bunu düzenli olarakkontrol edecektir. Herhangi bir belirtiye neden olmaz, ancak enfeksiyon kapma olasılığınızartar. Enfeksiyonunuz olduğunu düşünüyorsanız (yüksek ateş, soğuk ve titreme ya da sıcakve terli hissetmek ya da öksürme veya idrar yaparken yanma gibi herhangi bir enfeksiyonbelirtisi), beyaz kan sayınızın olağandan daha düşük olduğunda antibiyotiklere ihtiyacınızolabilir.
- Çok soluk, uyuşuk ve yorgun olma. Bu düşük kırmızı kan hücrelerinin (anemi) bir işaretiolabilir. Genellikle tedavi gerekmez, vücudunuz sonunda kan hücrelerini yerine koyar. Çokanemik iseniz, kan transfüzyonuna ihtiyacınız olabilir.
- Belirtileri arasında soluk kesilmesi, hırıltılı solunum, ciltte döküntü ile yüzde ve dudaklardakaşıntı veya şişme bulunan alerjik reaksiyonlar (aşırı duyarlılık reaksiyonları) ve bureaksiyonların şiddetlenerek ölümle de sonuçlanabilecek şeklide soluk zorluğu ve şokadoğru ilerlemesi (anaflaktik reaksiyon)
- Tüm vücuda yeteri kadar kan ve oksijen gitmemesi sonucu gelişen dolaşım yetmezliği (şok)
- Solunum zorluğuna neden olabilen ve hayatı tehdit edebilen, yüzünüzde ve/veyaboynunuzda ani şişme (anjiyoödem)
- Bağışıklık sistemininin baskılanması sonucu sık enfeksiyon geçirme (immuno-süpresyon)
- Kurdeşen (ürtiker)
- İdrarınızdaki kan, idrar çıkışınızda azalma veya ağrı varsa.
12
- Zihinsel durum değişiklikleri: Bazı insanlarda HOLOXAN beyin fonksiyonunuetkileyebilir. Bazen HOLOXAN hastaları tedavinin kendilerini etkilediğini anlamamaktadırancak arkadaşlarınız ve aileniz değişimi fark edebilir. Aşağıdaki yan etkilerden herhangibiri meydana gelirse, doktorunuz HOLOXAN ile tedavinizi durduracaktır.
o Sersemlik o Uyuşukluk
o Zaman-mekan bilincini kaybetme o Gerginliko Depresyono Halüsinasyonlar
o Kollarda veya bacaklarda kas krampı o Hızlı konuşmao Kelimeleri tekrarlamao Sakarlığın artmasıo Bir göreve sabitlenmeko Agresif davranışo Nöbet geçirmeo Bayılma
- Bu yan etkilere ateş veya hızlı nabız eşlik edebilir.
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.
Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:
Çok yaygın: 10 hastanın en az birinde görülebilir.
Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.
Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek: l.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.
Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.
Bilinmiyor: Eldeki verilerden hareketle sıklık tahmin edilemiyor.
Çok yaygın:
- Akyuvar sayısında azalma (lökositopeni1)
13
- Kanda platelet adı verilen hücre sayısında azalma (trombositopeni2)
- Alyuvar sayısında azalma (anemi3)
- Kan hücrelerinin üretiminde azalmayla sonuçlanan geçici veya kalıcı kemik iliği hasarı(miyelosüpresyon****)
- Nötrofil denilen bir çeşit akyuvar sayısında azalma (nötropeni)
- Sinir sistemine zararlı etkilerin oluşması (MSS toksisitesi)
- İltihabi olmayan beyin hastalığı (ensefalopati)
- Uykusuzluk
- Bulantı ve kusma
- Saç kaybı (alopesi)
- Kanama ile birlikte seyreden mesane iltihabı (bazıları ölümcül olmak üzere hemorajiksistit9)
- İdrarda kan görülmesi (hematüri)
- İdrarda çıplak gözle görülen kan (makrohematüri)
- İdrarda çıplak gözle görülemeyen kan (mikrohematüri)
- Böbrek yetmezliği10
- Yapısal böbrek hasarı
- Ateş
Yaygın:
- Enfeksiyon*
- İştah kaybı
- Metabolizmadaki değişikliklere bağlı olarak kan pH düzeyinde düşme (metabolik asidoz)
- İltihabi olmayan böbrek hastalığı (nefropati)
- Böbrek hasarı
- Erkeklerde sperm üretimi (spermatogenez) bozukluğu
- Nötrofil sayısında azalma sonucu görülen ateş (nötropenik ateş12)
- Yorgunluk hissetme
Yaygın olmayan:
- Pnömoni (akciğer enfeksiyonu)
- İkincil tümörler
- Üreter (idrar borusu) kanseri (üreteral karsinom)
14
- Kan üretimi bozukluğunun eşlik ettiği kemik iliği bozuklukları (miyelodisplastiksendrom)
- Bazı kan kanseri türleri (akut lösemi***, akut lenfatik lösemi**)
- Halüsinasyon
- Psikotik depresyon
- Zaman-mekan bilincini kay betme
- Gerginlik
- Bilinçte bulanıklık
- Uyku hali
- Unutkanlık
- Baş dönmesi
- Sinirlerin beyne ve beyinden, omurilikten vücudun kalan bölümlerine mesaj taşınmasıyetisinin hasar görmesi sonucu özellikle el ve ayaklarda olmak üzere güçsüzlük, uyuşmave ağrı (periferik nöropati)
- Kalpte zararlı etkiler oluşması (kardiyotoksisite6)
- Kalp ritim bozuklukları (supraventriküler aritmi, supraventriküler ekstrasistol)
- Kalp yetmezliği**
- Kanama riski
- İshal
- Ağız içi mukozasında iltihap (stomatit)
- Kabızlık
- Karaciğerde zararlı etkiler oluşması (hepatotoksisite8)
- Karaciğer yetmezliği
- İdrar kaçırma
- Yumurtalık fonksiyon kaybı
- Adet dönemlerinin olmaması (amenore)
- Düşük kadınlık hormonu (östrojen) düzeyleri
- Yorgunluk
Seyrek:
Aşırı duyarlılık (hipersensitivite) reaksiyonları: Belirtileri arasında soluk kesilmesi, hırıltılı solunum, ciltte döküntü ile yüzde ve dudaklarda kaşıntı veya şişme bulunan alerjik reaksiyonlar
15
- Uygunsuz ADH salınımı sendromu (vücutta su tutan hormon olan ADH hormonunun fazlasalgılanmasıyla ortaya çıkan ve kandaki sodyum düzeylerinin azalması başta olmak üzerebir çok problem yol açan bir hastalıktır).
- Kanda düşük sodyum seviyesi (hiponatremi)
- Vücutta su birikimi
- Beyincikle ilgili hastalık belirtileri (serebellar semptomlar)
- Görme bozuklukları
- Derinin iltihabi reaksiyonları (dermatit)
- Deriden kabarık, çoğunlukla kırmızı olmayan sivilce şeklinde döküntüler (papüler döküntü)
- Havale geçirme (konvülsiyon**)
- Böbrekte süzme görevi yapan bazı tüpçüklerin bozukluğu (glomerüler böbrek fonksiyonbozukluğu)
- Bir tür böbrek hastalığı (tübüler asidoz)
- İdrarda normalden daha fazla protein olması (proteinüri)
- Semende sperm yokluğu (azospermi)
- Azalmış sperm sayısı (oligospermi)
- İdrarda aşırı miktarda aminoasit bulunması (hiperaminoasidüri)
Çok seyrek:
- Şok (tüm vücuda yeteri kadar kan ve oksijen gitmemesi sonucu gelişen dolaşımyetmezliği)
- Kan potasyum düzeyinin normalin altında olması (hipokalemi)
- Bilinç kaybı (koma)
- Havale geçirme
- Periferik sinirlerin sistemik hasarı (polinöropati)
- Damar iltihabı (flebit11)
- Kronik akciğer hastalığı (kronik interstisyel pulmoner fibrozis)**
- Akciğerin interstisyel iltihabı (interstisyel pnömoni)
- Akciğerde sıvı toplanması (akciğer ödemi**)
- Pankreas iltihabı (pankreatit)
- Anormal kemik metabolizması (osteomalazi)
- D vitamini eksikliğinden kaynaklanan anormal kemik metabolizması (raşitizm)
- Böbrek emilim bozukluğu (Fanconi sendromu)
- Radyasyona karşı vücut reaksiyonunun artması
16
Bilinmiyor:
- Septik şok** (bir enfeksiyon nedeniyle tüm vücuda yeteri kadar kan ve oksijen gitmemesisonucu gelişen dolaşım yetmezliği)
- Lenfosit denilen ve bağışıklığa karşı rol oynayan kan hücrelerinin kanseri (lenfomalar-Non-Hodgkin lenfoma)
- Bağ dokularda kanserleşme (sarkomlar* *)
- Böbrek kanseri (renal karsinomlar)
- Tiroid kanseri
- Altta yatan yaşamı tehdit edici hastalığın ilerlemesi*
- Kan üzerinde zararlı etkiler oluşması (hematotoksisite**)
- Lökosit sayısının eksikliği (agronülositoz)
- Vücuttaki küçük kan damarlarında yaygın olarak kan pıhtılarının oluşması (dissemineintravasküler koagülasyon)
- Kılcal damar kanaması sonucu anemi, böbrek yetmezliği ve trombositopeni gelişmesi(hemolitik-üremik sendrom)
- Bazı anemi (kanda alyuvarların azalmasına bağlı gelişen bir durum) türleri (hemolitikanemi, neonatal anemi)
- Methemoglobinemi (kanda alyuvarlara tutunan fakat oksijen taşıma yeteneği olmayan birmaddenin artması ve dokuların yeterince oksijen alamaması ile seyreden bir hastalık)
- Anjiyoödem** (solunum zorluğuna neden olabilen ve hayatı tehdit edebilen, yüzdeve/veya boyun da ani şişme)
- Anafilaktik reaksiyon (aşırı duyarlılık reaksiyonlarının şiddetlenerek ölümle desonuçlanabilecek şeklide soluk zorluğu ve şoka doğru ilerlemesi)
- İimmünosüpresyon (bağışıklık sistemininin baskılanması sonucu sık enfeksiyon geçirme)
- Kurdeşen (ürtiker)
- Tümör lizis sendromu (büyük ya da çok hızlı büyüyen bir tümörün kemoterapi sonrası yada kendi kendisini besleyemeyecek kadar büyümesi sonucunda oluşan hücre yıkımı ile,hücre içinde bulunan bir çok maddenin kan dolaşımına katılarak oluşturduğu bir durum)
- Kandaki düşük kalsiyum seviyeleri (hipokalsemi)
- Kandaki azalmış fosfat seviyeleri (hipofosfatemi)
- Artan kan şekeri (hiperglisemi)
- Aşırı susuzluk (polidipsi)
- Panik atak
17
- Katatoni (hareketsizlik ile karakterize psikiyatrik bir hastalık)
- Mani (aşırı neşe ve yüksek enerji ile seyreden psikiyatrik bir durum)
- Kalıcı düşünce bozukluğu (paranoya)
- Deliryum (dikkat ve hafızada bozulma durumu)
- Düşüncelerin yavaşlaması (bradifreni)
- Psikolojik olarak konuşma yetisini yitirmek (mutism)
- Mental durum değişiklikleri
- Otomatik olarak başkaları tarafından söylenenleri tekrarlama (ekolali)
- Anormal konuşkanlık (logore)
- Perseverasyon (hareket, kelime veya davranışların tekrar edilmesi)
- Hafıza bozukluğu (amnezi)
- Sinir dokusu hasarı (nörotoksisite)4'5
- Konuşma bozukluğu (dizartri)
- Uzun süren ve tekrarlayan havaleler geçirme (status epileptikus)
- Geri dönüşümlü posterior lökoensefalopati sendromu (ani tansiyon artışı ile birlikte başağrısı, bulantı, kusma, bilinç değişikliği, görme bozukluğu ve havale ile karakterizebelirtilerden oluşan bir hastalık)
- Lökoensefalopati (beynin ak maddesini etkileyen bir bozukluk)
- Ekstrapiramidal bozukluklar (istemsiz veya kontrol edilemeyen hareketler, titreme ve kaskasılmaları)
- İstemsiz kas hareketleri (asteriksis)
- Hareket bozuklukları
- Uyarıları algılama bozukluğu (dizestezi)
- Deri duyarlılığının azalması (hipoestezi)
- El, kol ve bacaklarda uyuşma, karıncalanma ve yanma hissi (parestezi)
- Sinir ağrısı (nöralji)
- Anormal yürüyüş
- Dışkı kaçırma (f ekal inkontinans)
- Bulanık görme
- Göz yüzeyi ve göz kapağı içinin iltihabı (konjunktivit)
- Göz iritasyonu
- Sağırlık
- Duyma kaybı
- Baş dönmesi (vertigo)
18
- Kulak çınlaması (tinnitus)
- Kalp ritim bozuklukları (ventriküler taşikardi dahil aritmiler)* *
- Kalbin atrium (kulakçık) denen bölgesinden kaynaklanan ritim bozuklukları (atriyalfibrilasyon, atriyal çarpıntı (flutter), prematür atriyal kasılma, erken atriyal kasılmalar)
- Yavaş kalp atış hızı (bradikardi)
- Kalp durması (kardiyak arrest* *)
- Kalp krizi
- Kalp yetmezliği (kardiyojenik şok)**
- Sol dağ bloğu (kalpte sol tarafta, kalp ritmini oluşturan elektriksel ileti sisteminde oluşanbozukluk)
- Sağ dal bloğu (kalpte sağ tarafta, kalp ritmini oluşturan elektriksel ileti sisteminde oluşanbozukluk)
- Kalp zarı etrafında sıvı toplanması (perikardiyal effüzyon ve kalp tamponadı)
- Kalp kası kanaması (miyokardiyal kanama)
- Göğüs ağrısı (anjina pektoris)
- Kalp fonksiyon bozukluğunun eşlik ettiği kalp kası hastalığı (kardiyomiyopati, konjestifkardiyomiyopati)**
- Kalp kasının iltihabı (miyokardit)**
- Kalp zarının iltihabı (perikardit)
- Kalp krizi (miyokard enfarktüsü)
- Miyokardiyal depresyon (kalp kasının bir işlev bozukluğu)
- Kalp çarpıntıları
- Kalp kaslarının çalışmasında azalma (azalmış ejeksiyon fraksiyonu**)
- Elektrokardiyogramda (kalpte meydana gelen elektriksel faaliyetin kaydedilmesi)değişiklikler (ST segmenti, T dalgası, QRS kompleksi)
- Toplardamarlarda oluşan pıhtının akciğerlere atılması (pulmoner embolizm)
- Toplardamarda pıhtıya bağlı tıkanıklık (venöz tromboz)
- Kapiler kaçış sendromu (kılcal damarlarla ilgili bir hastalık)
- Kan damarlarının hastalığı (vaskülit)
- Yüksek kan basıncı (hipertansiyon)
- Düşük kan basıncı (hipotansiyon)7
- Ateş basması
- Solunum yetmezliği**
- Akut solunum sendromu**
19
- Akciğer döngüsünde yüksek basınç (pulmoner hipertansiyon)**
- Alerjik alveolit (bir çeşit akciğer iltihabı)
- Akciğer iltihabı (pnömonit)**
- Akciğer çevresindeki sıvı miktarında artış (plevral effüzyon)
- Bronş kaslarının ani kasılması (bronkospazm)
- Nefes darlığı (dispne)
- Oksijen azlığı (hipoksi)
- Öksürük
- Tiflit (bağırsağın bir bölümünün iltihabı)
- Kolonun iltihabı (kolit)
- Enterokolit
- Bağırsak tıkanması (ileus)
- Sindirim sistemi kanaması
- Mukozal ülserasyon (mukozalarda yaralar)
- Karın ağrısı
- Tükürüğün aşırı artması
- Karaciğer yetmezliği
- Karaciğer ciddi iltihabı (fulminan hepatit)* *
- Veno-okluzif karaciğer hastalığı (karaciğer damarlarında tıkanıklıklar ile seyreden bir türhastalık)
- Portal ven trombozu (bağırsaklardan karaciğere kan getiren ana toplardamarın pıhtıoluşması sonucu tıkanmasıdır)
- Karaciğer iltihabı (kolestatik ve sitolitik hepatit dahil hepatit)
- Safra kanalında safra akışının engellenmesi (kolestaz)
- İlerleyici kabarma ve cildin ayrılması ile karakterize ciddi ilaç advers reaksiyonu (toksikepidermal nekroliz)
- Ciltte ciddi alerjik ilaç reaksiyonu (Steven-Johnson Sendromu)
- El avuçlarının ve ayak tabanlarının acı verici kızarıklık ve şişkinliği (el-ayak sendromu,palmar-plantar eritrodisestezi sendromu)
- Radyasyona maruz kalan cilt bölgelerinde hasar
- Cilt nekrozu (ciltte doku ölümü)
- Şişmiş yüz
- Cilt lezyonları (peteşi)
- Döküntüler (maküler döküntü dahil)
20
- Kaşıntı
- Cilt kızarıklığı (eritem)
- Cilt renklenmesinde artış (hiperpigmentasyon)
- Olağan dışı aşırı terleme (hiperhidroz)
- Tırnak bozukluğu
- Kas liflerinde bozulma (rabdomiyoliz)
- Büyüme geriliği
- Kas ağrısı (miyalji)
- Eklem ağrısı (artralji)
- El, kol, ayak ve bacaklarda ağrı
- Kas seğirmesi
- Renal tübüllerin iltihabı (intersitisyel nefrit)
- Nefrojenik diyabet insipidus (böbreklerin bir hormana duyarlılığını kaybetmesindenkaynaklanann, aşırı idrar çıkışı ile karakterize bir hastalık)
- İdrarda aşırı miktarda fosfat bulunması (fosfatüri)
- İdrarda artmış aminoasit çıkışı (aminoasidüri)
- Aşırı fazla miktarda idrara çıkma (poliüri)
- Çocuklarda altını ıslatma (enürezis)
- Mesanede idrar varmış hissi
- Böbrek yetmezliği (akut ve kronik)**
- Kısırlık (infertilite)
- Erken menopoz
- Yumurtalık bozuklukları
- Kanda gonadotropin (üreme fonksiyonlarım düzenleyen hormon) yüksekliği
- Anne karnındaki bebeğin gelişme geriliği
- Genel rahatsızlık hissi
- Çoklu organ yetmezliği**
- Genel fiziksel dengesizlik
- Enjeksiyon/infüzyon bölgesi reaksiyonları*****
- Göğüs ağrısı
- Vücutta su toplanması (ödem)
- Mukoz membranların iltihabı
- Ağrı
- Ateş
21
Titremeler
*viral hepatit (virüslerin yol açtığı karaciğer iltihabı), pneumocystis jiroveci (bağışıklığı baskılanmış kişilerde akciğer iltihabına yol açan bir mantar türü), herpes zoster (zonahastalığına yol açan bir virüs türü), strongyloides (bağışıklığı baskılanmış kişilerdeenfeksiyonlara yol açan bir parazit türü) progresif multifokal lokoensefalopati (bağışıklığıbaskılanmış kişilerde, bir virüsün neden olduğu beynin ak maddesinin iltihabı) ve diğer virüsve mantar enfeksiyonları dahil olmak üzere gizli enfeksiyonların alevlenme si dahil**ölümcül sonuçlar dahil
***akut miyeloid lösemi, akut promyelositik lösemi ve akut lenfositik lösemi dahil kan kanseri türleri
****kemik iliği yetmezliği olarak kendini gösteren miyelosupresyon (kemik iliği baskılanması) *****şişme, iltihaplanma, ağrı, deride kızarma, hassasiyet, kaşıntı dahil
1Lökopeni (akyuvar sayısında azalma) için aşağıdaki yan etkiler bildirilmiştir:
Bazı akyuvar hücre tiplerinin azalması (nötropeni, granülositopeni, lenfopeni) ve tüm kan hücrelerinin azalması (pansitopeni). Nötropenik ateş (nötrofil sayısında azalma sonucu görülenateş) için aşağıya bakınız.
2Trombositopeni (pıhtılaşma ile ilgili olan bir kan hücresi tipinde azalma) de kanamaya neden olabilir. Ölümcül sonuç ile kanama bildirilmiştir.
3Alyuvar sayısında azalma (anemi) ve hemoglobin (alyuvarlarda bulunan ve oksijenin taşınmasını sağlayan bir protein)/hematokritte (alyuvar hücrelerinin oluşturduğu hacmintoplam kan hacmine oranı) azalma olarak bildirilen vakaları içerir.
4Koma ve ölüm ile birlikte ensefalopati (iltihabi olmayan beyin hastalığı) bildirilmiştir.
5Sinir sistemi ile ilgili bozuklukların (nörotoksisite) aşağıdaki belirtilerle ortaya çıktığı bildirilmiştir:
Anormal davranış, etki değişkenliği, saldırganlık, ajitasyon (huzursuzluk), anksiyete (endişe hali), afazi (anlama ve konuşma bozukluğu), asteni (yorgunluk), ataksi (düzensiz hareketler),serebellar sendromu (beyincikle ilgili bir bozukluk), serebral fonksiyon eksikliği (beyinfonksiyonlarında eksiklik), bilişsel bozukluk (zeka ve düşünsel bozukluk), koma, konfüzyondurumu (bilinç bulanıklığı), kranial sinir disfonksiyonu (beyin sinirlerinin fonksiyonlarındabozulma), depresif bilinç durumu, depresyon, oryantasyon bozukluğu (zaman-mekan bilincinikaybetme), baş dönmesi, anormal elektroensefalogram (beyin filminde anormallik),ensefalopati (iltihabi olmayan beyin hastalığı), tekdüze duygulanım, halüsinasyonlar(olmayan nesnelerin, görülmesi, işitilmesi ya da hissedilmesi), baş ağrısı, ideasyon (zihindebelli bir fikir veya düşünce oluşması), uyuşukluk, hafıza bozukluğu, ruh hali değişikliği, kasspazmları, hafıza kaybı, motor disfonksiyonu (hareket bozukluğu), psikotik reaksiyon(gerçeklikten uzaklaşma), huzursuzluk, somnolans (uyku hali), titreme, üriner inkontinans(idrar kaçırma)
6Kardiyotoksisite; konjestif kalp yetmezliği (kalbin yeteri kadar kan pompalayamaması), taşikardi (çarpıntı), pulmoner ödem (akciğerlerde sıvı birikmesi) olarak raporlanmıştır.Ölümcül sonuç bildirilmiştir.
7Şok ve ölümcül sonuçlara yol açan hipotansiyon (düşük tansiyon) bildirilmiştir. 8Hepatotoksisite; karaciğer enzimlerindeki (serum alanin aminotransferaz, serum aspartataminotransferaz, alkalin fosfataz, gammaglutamiltransferaz ve laktat dehidrojenaz gibi) artışlar,bilirubin (karaciğer bozukluklarında artan bir madde) artışı, sarılık, hepatorenal sendromu(ilerlemiş karaciğer hastalarında görülen dolaşım ve böbrek fonksiyonlarında bozulma) olarakbildirilmiştir.
22
9Hemorajik sistitin (kanama ile birlikte seyreden mesane iltihabı) sıklığı, hematüri (idrarda kan görülmesi) sıklığına bağlı olarak tahmin edilir. Rapor edilen hemorajik sistit semptomlarıarasında dizüri (idrar yaparken ağrı) ve pollakiüri (sık idrara çıkma) mevcuttu.
10Böbrek fonksiyon bozukluğu şu şekilde ortaya çıkacak şekilde raporlanmıştır: böbrek yetmezliği (akut böbrek yetmezliği, geri dönüşümsüz böbrek yetmezliği dahil; ölümcülsonuçlar bildirilmiştir), artmış serum kreatini (böbrek fonksiyonlarını ölçmek için kullanılanbir kan testi), artmış BUN (böbrek fonksiyonlarını ölçmek için kullanılan bir kan testi), azalmışkreatinin klirensi (böbrek fonksiyonlarını ölçmek için kullanılan bir kan testi), metabolik asidoz(kanda asit miktarının artması), anüri (idrar yapamama), oliguri (az idrar yapma), glikozüri(idrarda glikoz olması), hiponatremi (kanda sodyum düşüklüğü), üremi (kanda üre birikmesi),artmış kreatinin klerensi (böbrek fonksiyonlarını ölçmek için kullanılan bir kan testi). Böbrekyapısal hasarı şu şekilde ortaya çıkacak şekilde raporlanmıştır: akut tübüler nekroz (bir türböbrek hastalığı), renal parankimal hasar (böbrek dokusunda hasar), böbrek hasarı sonucuenzimlerin, silindir denilen protein yapılarının ve proteinlerin idrarda görülmesi (enzimüri,silindirindüri, proteinüri).
11Flebit (toplardamar damar iltihabı) ve toplardamar duvarlarının tahriş olması olarak bildirilen vakaları içerir.
12Nötropenik ateşin (nötrofil sayısında azalma sonucu görülen ateş) sıklığı: granülositopenik ateş (granülosit denen bir akyuvar hücre sayısında azalma sonucu görülen ateş) olarak bildirilenvakaları içerir.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Yan etkilerin raporlanması
Kullanma talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri
HOLOXAN'ı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
HOLOXAN 25°C altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.
Çözücü ilavesi ile çözündürülerek hazırlanmış solüsyon hazırlandıktan sonra 24 saat içinde kullanılmalıdır (+8 °C'nin üzerinde muhafaza etmeyiniz).
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.
Şişenin etiketindeki son kullanım tarihinden sonraHOLOXAN'ı kullanmayınız.
23
Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.
Sitotoksik ve sitostatik beşeri tıbbi ürünlerin kullanımları sonucu boşalan iç ambalajlarının atıkları
TEHLİKELİ ATIKTIR
ve bu atıkların yönetimi 2/4/2015 tarihli ve 29314 sayılıResmi Gazetede yayımlanan Atık Yönetimi Yönetmeliğine göre yapılır.
Ruhsat sahibi:
Baxter Turkey Renal Hizmetler A.Ş. Sarıyer/ İstanbul
Üretim yeri:
Baxter Oncology GmbH Halle-Almanya
Bu kullanma talimatı 29/04/2021 tarihinde onaylanmıştır.
24