Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Drasoter-t %0.004 + %0.5 Göz Damlası, Çözelti Kullanma Talimatı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

DRASOTER-T %0,004+%0,5 göz damlası, çözelti Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Her 1 ml'de;

Etkin madde:

Travoprost..........................................0,04 mg

Timolol maleat...................................6,83 mg (5 mg timolole eşdeğer)

Yardımcı madde(ler):

B enzalkonyum kl orür ........................0,020 mg

Propilen glikol...................................5 mg

PEG-40 hidrojene hint yağı..............1 mg

Yardımcı maddeler için Bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Göz damlası.

Partikül içermeyen berrak ve renksiz çözelti

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

DRASOTER-T, topikal beta-blokerlere veya prostaglandin analoglarına yetersiz yanıt veren, açık açılı glokomlu veya oküler hipertansiyonlu hastalarda artan göz içi basıncını (GİB)düşürmede kullanılır (bkz. bölüm 5.1).

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Bir damla DRASOTER-T hasta gözün/gözlerin konjonktival kesesine, sabah veya akşam, günde bir defa bir damla damlatılarak uygulanır. Her gün aynı saatte uygulanmalıdır.

Uygulamanın ardından nazolakrimal oklüzyon veya göz kapaklarının 2 dakika süreyle nazikçe kapatılması tavsiye edilmektedir. Bu durum, oküler yolla uygulanan tıbbi ürününsistemik emilimini azaltarak sistemik istenmeyen etkilerin azalmasına neden olabilir.

Eğer birden fazla oftalmik tıbbi ürün kullanılıyorsa, iki kullanım arasında en az 5 dakika beklenilmelidir (bkz. bölüm 4.5).

Bir damlatma unutulduğu takdirde, tedaviye normal planlanan bir sonraki damlatma ile devam edilmelidir. Hasta göze günde bir kereden fazla uygulama yapılmamalıdır.

Diğer bir oftalmik antiglokom ajanından DRASOTER-T tedavisine geçilecek ise, diğer ürün bırakılmalı, ertesi gün DRASOTER-T uygulanmasına başlanmalıdır.

1 / 15

Hastalara, DRASOTER-T uygulamasından önce kontakt lenslerini çıkarmaları ve damlatmanın ardından, kontakt lenslerini takmadan önce 15 dakika beklemeleri söylenmelidir(Bkz. bölüm 4.4).

Uygulama şekli:

Oküler kullanım içindir.

Hasta, saşeyi kullanımdan hemen önce çıkarmalıdır. Damlatıcı ucun ve çözeltinin kirlenmesini önlemek için, şişenin ucunun göz kapaklarına ve diğer alanlaradeğdirilmemesine dikkat edilmelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalarda travoprost/timolol göz damlası veya timolol 5 mg/ml göz damlası ile ilgili çalışma yapılmamıştır.

Travoprost, orta ile ciddi karaciğer yetmezliği olan ve orta ile ciddi böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatinin klerensi 14 ml/dak'a kadar düşük) çalışılmıştır. Bu hastalar için dozayarlaması gerekli değildir.

Pediyatrik popülasyon:

18 yaşın altındaki hastalarda DRASOTER-T'nin etkililiği ve güvenliliği saptanmamıştır ve yeterli veri bulunmamaktadır.

Geriyatrik popülasyon:

Özel bir doz ayarlaması gerekli değildir. Yetişkinlerdeki kullanım ile aynıdır.

4.3 Kontrendikasyonlar

• Travoprost, timolol veya bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birinekarşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda,

• Diğer beta-blokerlere aşırı duyarlılığı olan hastalarda,

• Bronşiyal astım veya bronşiyal astım öyküsü, ağır kronik obstrüktif akciğer hastalığı dahilreaktif solunum yolu hastalığı olan hastalarda,

• Sinüs bradikardisi, kalp pili ile kontrol edilemeyen sino-atriyal blok, ikinci veya üçüncüderece atriyoventriküler blok dahil hasta sinüs sendromunda,

• Belirgin kalp yetmezliğinde veya kardiyojenik şokta kontrendikedir.

• Ciddi alerjik rinit ve korneal distrofilerde kontrendikedir.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Sistemik Etkiler


Diğer topikal uygulanan oftalmik ajanlar gibi, travoprost ve timolol de sistemik olarak emilirler. Beta-adrenerjik blokörlerin sistemik uygulaması ile görülen aynı kardiyovasküler,pulmoner ve diğer advers etkiler içeriğindeki beta-adrenerjik timolole bağlı olarak görülebilir.Topikal oftalmik uygulama sonrasında sistemik advers ilaç reaksiyonlarının insidansı sistemik

2 / 15

uygulama için olandan daha düşüktür. Sistemik emilimin nasıl azaltılabileceğine ilişkin bilgi için bölüm 4.2'ye bakınız.

Kardiyak bozukluklar


Kardiyovasküler hastalığı (örn., koroner kalp hastalığı, Prinzmetal anjina ve kalp yetmezliği) ve hipotansiyonu bulunan hastalarda beta-blokerlerle tedavi dikkatli bir şekildedeğerlendirilmeli ve diğer etkin maddelerle tedavi düşünülmelidir. Kardiyovasküler hastalığıbulunan hastalar istenmeyen etkiler ve bu hastalıkların kötüleşmesi belirtileri açısından takipedilmelidir.

İletim süresi üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle beta-blokerler birinci derece kalp bloğu olan hastalara sadece dikkatli bir şekilde verilmelidir.

Vasküler bozukluklar


Ciddi periferik dolaşım bozukluğu/hastalığı (örn., şiddetli seviyelerde, Raynaud hastalığı veya Raynaud sendromu) bulunan hastalar dikkatle tedavi edilmelidir.

Respiratuvar hastalıklar


Bazı oftalmik beta-blokerlerin uygulamasının ardından astımlı hastalarda bronkospazma bağlı olarak ölüm dahil solunum reaksiyonları bildirilmiştir. DRASOTER-T, hafif/orta şiddettekronik obstrüktif akciğer (KOAH) hastalığı olan hastalarda sadece potansiyel yararıpotansiyel riskinden fazla olduğu durumlarda dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.

Hipoglisemi/diyabet


Beta-blokerler akut hipogliseminin belirti ve semptomlarını maskeleyebilmeleri nedeniyle spontan hipoglisemisi veya labil diyabeti olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.

Kas zayıflığı


Beta-adrenerjik reseptör bloke edici ajanların kullanımında bazı myastenik semptomlar (diplopi, pitozis ve genel güçsüzlük) ile uyumlu kas zayıflığının arttığı bildirilmiştir.

Korneal hastalıklar


Oftalmik beta-blokerler gözlerde kurumaya yol açabilir. Korneal hastalıkları olan hastalar dikkatle tedavi edilmelidir.

Koroid dekolmanı


Filtrasyon prosedürlerinden sonra aköz yapımını baskılayıcı tedavi uygulanması ile (örn., timolol, asetazolamid) koroid dekolmanı bildirilmiştir.

Diğer beta-bloke edici ajanlar


İntra-oküler basınç üzerindeki etki veya sistemik beta blokajının bilinen etkileri, timolol halihazırda bir sistemik beta-bloke edici tıbbi ürün alan hastalara verildiğinde artabilir. Buhastaların yanıtı yakından gözlemlenmelidir. İki topikal beta-adrenerjik bloke edici ajanınbirlikte kullanılması önerilmemektedir (bkz. bölüm 4.5).

3 / 15

Cerrahi anestezi


Beta-bloke edici oftalmolojik preparatlar adrenalin gibi sistemik beta-agonistlerin etkilerini bloke edebilir. Hasta timolol aldığında anestezi uzmanı bilgilendirilmelidir.

Hipertiroidizm


Beta-blokerler hipertiroidizmin belirtilerini maskeleyebilir.

Deri teması


Prostaglandinler ve prostaglandin analogları deriden emilebilecek biyolojik olarak etkin maddelerdir. Gebe olan veya gebe kalmaya çalışan kadınlar şişenin içeriğine doğrudanmaruziyetten kaçınmak üzere uygun önlemleri almalıdır. Düşük bir olasılık olsa dahi, şişeiçeriğinin önemli bir kısmıyla temas edilmesi durumunda maruz kalan alan derhal iyicetemizlenmelidir.

Anafilaktik Reaksiyonlar


Beta-adrenerjik reseptör bloke edici ajanlar kullanılırken, atopi ya da çeşitli alerjenlere karşı ciddi anafilaktik reaksiyon öyküsü olan hastalar anafilaktik reaksiyonların tedavisindekullanılan adrenalinin normal dozlarına karşı yanıt vermeyebilirler.

Eş zamanlı tedavi


Timolol bazı tıbbi ürünler ile etkileşime girebilir (bölüm 4.5'e bakınız).

İki lokal prostaglandinin kullanılması önerilmemektedir.

Oküler Etkiler


Travoprost melanositlerdeki melanozomların (pigment granülleri) sayısını arttırarak göz rengini zaman içinde değiştirebilir. Tedavi başlatılmadan önce hastaların göz rengindeki bukalıcı değişiklik konusunda uyarılmaları gerekir. Tek taraflı tedavi kalıcı heterokromiye nedenolabilir. Melanositler üzerindeki uzun süreli etkileri ve sonuçları tam olarak bilinmemektedir.İris rengindeki değişiklik yavaşça olur ve aylarca, yıllarca hissedilmeyebilir. Göz rengindekideğişiklik karma renkli gözlü hastalarda daha belirgin olarak görülür, örn: kahve-mavi, gri-kahve, sarı-kahve ve yeşil-kahve; ancak ayrıca kahverengi gözlü hastalarda dagözlemlenmiştir. Etkilenen gözlerde kahverengi pigmentasyon özellikle pupilin etrafındançevreye doğru konsantrik olarak genişlemesine karşın irisin tümü veya bazı alanları dahakahverengi olabilir. Tedavi kesildikten sonra, kahverengi iris pigmentinde daha fazla artışgözlenmemiştir.

Kontrollü klinik çalışmalarda, travoprost kullanımı ile göz çevresi ve/veya göz kapağı derisinde koyulaşma bildirilmiştir.

Prostaglandin analogları ile periorbital ve göz kapağı çukurlarında derinleşme dahil göz kapağı değişiklikleri gözlenmiştir.

4 / 15

Travoprost, tatbik edildiği gözdeki kirpikleri giderek değiştirebilir; bu değişiklikler klinik çalışmalarda hastaların yaklaşık yarısında gözlemlenmiştir; bunlar kirpiğin boy, kalınlık, renkve/veya sayısındaki değişiklikleri kapsar. Kirpik değişikliklerinin mekanizması ve uzundönemdeki sonuçları bilinmemektedir.

Travoprostun, maymun çalışmalarında palpebral fissürün hafifçe genişlemesine neden olduğu görülmüştür. Ancak, bu etki klinik çalışmalarda gözlenmemiş ve türe özel olduğudüşünülmüştür.

DRASOTER-T, enflamatuvar oküler durumlarda ya da neovasküler, kapalı açılı, dar açılı veya doğuştan olan glokomda değerlendirilmemiştir ve tiroid göz hastalıklarında, psödofakikhastalardaki açık açılı glokomda ve pigmenter veya psödoeksfolyatif glokomlu hastalardasınırlı deneyim vardır.

Prostaglandin F2a analoglarıyla tedavide maküler ödem bildirilmiştir. Afakik hastalarda, arka lens kapsülü veya arka kamara lensleri yırtılmış psödofakik hastalarda veya kistoid makülerödemle ilgili bilinen risk faktörleri bulunan hastalarda DRASOTER-T, kullanılırken dikkatliolunması tavsiye edilir.

İritis / üveit için bilinen predispozan risk faktörleri olan hastalarda ve aktif intraoküler inflamasyonu olan hastalarda DRASOTER-T dikkatli kullanılmalıdır.

DRASOTER-T göz kuruluğuna neden olabileceği için korneal hastalığı olanlarda bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.

DRASOTER-T, benzalkonyum klorür içermektedir. Göz irritasyonuna neden olabilir. Yumuşak kontak lenslerle temasından kaçınınız. Uygulamadan önce kontak lensi çıkartınız velensi takmak için en az 15 dakika bekleyiniz. Yumuşak kontakt lenslerin renklerininbozulmasına neden olduğu bilinmektedir.

DRASOTER-T 'nin içerdiği propilen glikol ciltte iritasyona neden olabilir.

DRASOTER-T'nin içerdiği PEG-40 hidrojene hint yağı deri reaksiyonlarına sebep olabilir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Travoprost veya timolol ile spesifik ilaç etkileşimi çalışmaları yürütülmemiştir.

Oftalmik beta-bloker çözeltisinin oral kalsiyum kanal blokerleri,beta-adrenerjik bloke edici ajanlar, antiaritmikler (amiodaron dahil), dijitalis glikozitler parasempatomimetikler veyaguanetidin ile eşzamanlı olarak uygulanmasının, hipotansiyon ve/veya belirgin bradikardi ilesonuçlanan ilave etkiler potansiyeli mevcuttur.

Beta-blokerler, Klonidinin aniden kesilmesine bağlı hipertansif reaksiyonu artırabilir.

5 / 15

CYP2D6 inhibitörleri (örn., kinidin, fluoksetin, paroksetin) ve timololün eş zamanlı kullanımı ile sistemik beta-blokajın (örn., kalp atım hızında yavaşlama, depresyon) arttığı bildirilmiştir.

Nadiren oftalmik beta-blokerler ve adrenalinin (epinefrin) eş zamanlı kullanımından kaynaklanan midriyazis bildirilmiştir.

Beta-blokerler, antidiyabetik ajanların hipoglisemik etkisini arttırabilir. Beta-blokerler hipogliseminin belirti ve semptomlarını maskeleyebilir (Bölüm 4.4'e bakınız).

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

DRASOTER-T, yeterli gebeliği önleyici korunma yöntemleri kullanılmıyorsa, gebe kalma olasılığı bulunan kadınlarda kullanılmamalıdır (Bölüm 5.3'e bakınız).

Gebelik dönemi

Travoprost, hamilelik ve/veya fetus/yenidoğan üzerinde zararlı farmakolojik etkilere sahiptir. Gebe kadınlarda travoprost göz damlasının kullanımı ile ilgili yeterli çalışma mevcut değildir.Travoprost ile yapılan hayvan çalışmaları üreme toksisitesi göstermiştir (Bölüm 5.3'ebakınız). İnsanlar için potansiyel risk bilinmemektedir.

Epidemiyolojik çalışmalar malformasyona neden olabilecek etkiler göstermemekle birlikte beta-blokerler oral yolla uygulandığında intrauterin büyüme geriliğine dair bir riskigöstermektedir. Buna ilaveten, beta-blokerler doğuma kadar uygulandığında neonatta betablokajı belirti ve semptomları (örn., bradikardi, hipotansiyon, solunum stresi ve hipoglisemi)gözlenmiştir. DRASOTER-T doğuma kadar uygulanırsa, yenidoğan yaşamın ilk günlerindedikkatle izlenmelidir.

DRASOTER-T çok gerekli görülmedikçe, gebelik sırasında kullanılmamalıdır. Sistemik emilimin nasıl azaltılabileceğine dair bilgi için bölüm 4.2'ye bakınız.

Laktasyon dönemi

Göz damlasındaki travoprostun insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Hayvan çalışmaları travoprost ve metabolitlerinin anne sütüne geçtiğini göstermiştir. Timolol annesütüne geçmektedir ve emzirilen bebekte ciddi advers reaksiyonlara neden olma potansiyelinesahiptir. Bununla birlikte, göz damlasındaki timololün terapötik dozlarında, bebekte betablokajının klinik semptomlarının görülmesi için anne sütünde yeterli miktarlarda bulunmasımuhtemel değildir. Sistemik emilimin nasıl azaltılabileceğine dair bilgi için bölüm 4.2'yebakınız.

Emziren kadınlarda DRASOTER-T'nin kullanımı tavsiye edilmemektedir.

6 / 15

Üreme yeteneği/Fertilite

DRASOTER-T'nin üreme yeteneği üzerine bilinen bir etkisi yoktur. Hayvan çalışmaları, travoprostun fertilite üzerindeki etkisini, önerilen maksimum insan gözü dozunun 75 katınakadar olan dozlarda etkilemezken, bu doz seviyesinde timololün herhangi bir etkisigörülmemiştir.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

DRASOTER-T araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde etkiye sahip değildir ya da ihmal edilebilir bir etki söz konusudur.

Diğer göz damlalarında da olduğu gibi, geçici görme bulanıklığı veya diğer görme bozuklukları meydana gelebilir. Uygulamadan sonra görmede bulanıklık meydana gelmesidurumunda, araç veya makine kullanılmadan önce, görme bulanıklığı düzelinceye kadarbeklenmelidir.

4.8 İstenmeyen etkiler

Travoprost/timolol ile tedavi edilen 2,170 hastayı içeren klinik çalışmalarda en sık bildirilen tedaviyle ilişkili advers reaksiyon oküler hiperemidir (%12.0).

Aşağıdaki istenmeyen etkiler tedavi ilişkili olarak rapor edilmiştir ve şu şekilde sınıflandırılmıştır: çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100 ile < 1/10 arası), yaygın olmayan(>1/1.000 ile < 1/100 arası), seyrek (>1/10.000 ile < 1/1.000 arası), çok seyrek (< 1/10.000)veya bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor). Her bir sıklık grubunda,istenmeyen etkiler azalan ciddiyet sıralamasında sunulmuştur.

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: Aşırı duyarlılık

Psikiyatrik hastalıklar

Seyrek: Sinirlilik Bilinmiyor: Depresyon

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: Baş ağrısı, baş dönmesi Bilinmiyor: Serebrovasküler olay, senkop, parestezi

Göz hastalıkları

Çok yaygın: Oküler hiperemi

Yaygın: Punktat keratit, göz ağrısı, görme bozukluğu, görmede bulanıklık, göz kuruluğu, göz kaşıntısı, oküler rahatsızlık, gözde tahriş

Yaygın olmayan: Keratit, iritis, konjunktivit, ön kamarada inflamasyon, blefarit, fotofobi, görme keskinliğinde azalma, astenopi, gözde şişlik, lakrimasyon artışı, göz kapağında eritem,kirpiklerde uzama, göz alerjisi, konjunktival ödem, göz kapağında ödem

7 / 15

Seyrek: Korneal erozyon, meibomianit, konjunktival hemoraji, göz kapağının kenarında çapaklanma, kirpik batması, distikiyazis

Bilinmiyor: Makular ödem, göz kapağında düşüklük, derinleşmiş kapak çukur, iris hiperpigmentasyonu, korneal rahatsızlık

Kardiyak hastalıkları

Yaygın olmayan: Bradikardi

Seyrek: Aritmi, kalp hızında düzensizlik

Bilinmiyor: Kalp yetmezliği, taşikardi, göğüs ağrısı, çarpıntı

Vasküler hastalıkları

Yaygın olmayan: Hipotansiyon, hipertansiyon Bilinmiyor: Periferal ödem

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

Yaygın olmayan: Dispne, postnazal akıntı

Seyrek: Disfoni, bronkospazm, öksürük, boğazda tahriş, orofarenjiyal ağrı, nazal rahatsızlık Bilinmiyor: Astım

Gastrointestinal hastalıklar

Bilinmiyor: Disguzi

Hepatobiliyer hastalıklar

Seyrek: Alanin aminotransferaz ve aspartat aminotransferaz seviyelerinde yükselme

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın olmayan: Kontakt dermatit, hipertrikoz, deride pigment artışı (göz çevresi)

Seyrek: Ürtiker, deride renk değişimi, alopesi Bilinmiyor: Döküntü

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Seyrek: Ekstremitede ağrı

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Seyrek: Kromatüri

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Seyrek: Yorgunluk, susuzluk hissi

Aşağıda listelenen advers reaksiyonlar pazarlama sonrasında bildirilmiştir. Spontan raporlardan elde edilmişlerdir ve sıklıkları tahmin edilememektedir. Bu yüzden sıklıkgruplaması bilinmeyen olarak sınıflanmıştır:

8 / 15

DRASOTER-T'nin etkin maddelerinden biri ile görülen ve DRASOTER-T ile de meydana gelebilecek ek advers etkiler.

Travoprost:

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Mevsimsel alerji

Psikiyatrik hastalıklar

Kaygı, uykusuzluk

Göz hastalıkları

Üveit, konjunktival foliküller, göz akıntısı, periorbital ödem, göz kapağında kaşıntı, ektropion, katarakt, iridosiklit, oftalmik herpes simpleks, göz enflamasyonu, fotopsi, , gözkapağında egzama, hale görüşü, göz hipoestezisi, ön kamara pigmentasyonu, midriyazis,kirpik hiperpigmentasyonu, kirpik kalınlaşması, görme alanı kusuru

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Vertigo, kulak çınlaması

Vasküler hastalıklar

Azalmış diyastolik kan basıncı, artmış sistolik kan basıncı

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Astım alevlenmesi, alerjik rinit, burun kanaması, solunum bozukluğu, burun tıkanıklığı, burun kuruluğu

Gastrointestinal hastalıklar

Tekrar aktifleşmiş peptik ülser, gastrointestinal bozukluk, diyare, kabızlık, ağız kuruluğu, karın ağrısı, bulantı, kusma

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Deri soyulması, anormal kıl dokusu, alerjik dermatit, kıl rengi değişiklikleri, madarozis, kaşıntı, anormal kıl uzaması, eritem

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku hastalıkları

İskelet-kas ağrısı, eklem ağrısı

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Dizüri, idrar kaçırma

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Asteni

9 / 15

Tetkikler

Artmış prostata özgü antijen (PSA)

Timolol:

Topikal olarak uygulanan diğer oftalmik tıbbi ürünlerle olduğu gibi, timolol de sistemik dolaşıma geçer. Bu, sistemik beta-bloke edici ajanlarla görülenlere benzer istenmeyen etkilereneden olabilir. İlave listedeki advers reaksiyonlar oftalmik beta blokerler sınıfı dahilindegörülen reaksiyonları içerir. Topikal oftalmik uygulama sonrasında sistemik advers ilaçreaksiyonlarının insidansı sistemik uygulamadan daha düşüktür. Sistemik emilimin nasılazaltılabileceğine dair bilgi için bölüm 4.2'ye bakınız

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Anjiyoödem, ürtiker, lokalize ve yaygın döküntü, kaşıntı, anaflaksi dahil sistemik alerjik reaksiyonlar

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Hipoglisemi

Psikiyatrik hastalıklar

Uykusuzluk, kabus, hafıza kaybı

Sinir sistemi hastalıkları

Serebral iskemi, miyasteniya gravisin belirti ve semptomlarında artış

Göz hastalıkları

Oküler iritasyon (örneğin; yanma, batma, kaşıntı, sulanma, kızarıklık), filtrasyon cerrahisini takiben koroidal ayrılma (Bölüm 4.4'e bakınız), azalmış korneal hassasiyet, diplopi

Kardiyak hastalıkları

Ödem, konjestif kalp yetmezliği, atriyoventriküler blok, kardiyak arrest

Vasküler hastalıklar

Raynaud fenomeni, soğuk eller ve ayaklar

Gastrointestinal hastalıklar

Diyare, bulantı, dispepsi, ağız kuruluğu, abdominal ağrı, kusma

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Psöriyaziform döküntü veya psöriazisin alevlenmesi

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Miyalji

10 / 15

Üreme sistemi ve göğüs hastalıkları

Cinsel disfonksiyon, azalmış libido

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Asteni

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın risk/yarar dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr;e-posta: [email protected]; tel: 0800 314 0008; faks: 0312 218 3599)

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Travoprost/timolol ile topikal bir doz aşımı oluşması ya da bunun toksisite ile ilişkili olması olası değildir.

Kazayla yutma durumunda, sistemik beta blokajından kaynaklanan doz aşımı semptomları bradikardi, hipotansiyon, bronkospazm ve kalp yetmezliğini içerebilir.

DRASOTER-T ile doz aşımı gerçekleşirse, tedavi semptomatik ve destekleyici olmalıdır. Timolol kolay diyaliz olmaz.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Oftalmolojikler - antiglokom ürünleri ve miyotikler ATC kodu: S01ED51

Etki mekanizması

DRASOTER-T iki etkin madde içerir: travoprost ve timolol maleat. Bu iki bileşen birbirini tamamlayan etki mekanizması ile göz içi basıncını düşürürler ve ortak etkileri, her birbileşenin tek başına etkisi ile karşılaştırılınca daha fazla göz içi basıncının düşmesi ilesonuçlanır.

Bir prostaglandin F2a analoğu olan travoprost, oldukça selektif ve prostaglandin FP reseptörleri için yüksek afinite gösteren tam bir agonisttir ve trabeküler ağ yapısı veuveaskleral yollarıyla aköz hümörün dışa akımını arttırarak göz içi basıncını düşürür. Göz içibasıncındaki düşüş uygulamadan sonra yaklaşık iki saat içinde başlar ve maksimum seviyeye12 saatte ulaşılır. 24 saati aşan bir süre boyunca, tek bir dozla, göz içi basıncında anlamlı birdüşüş temin edilebilmektedir.

Timolol maleat, herhangi bir intrinsik sempatomimetik aktivite, direkt miyokardiyal baskılayıcı veya membran stabilize edici aktivite göstermeyen non-selektif bir adrenerjikblokör ajandır. İnsandaki tonografi ve fluorofotometri çalışmaları, en belirgin etkisinin aköz

11 / 15

hümör oluşumunu azaltmak ve dışa akım kolaylığını hafifçe artırmakla ilişkili olduğunu göstermektedir.

Sekonder farmakoloji


Travoprost, tavşanlarda, topikal oküler uygulamanın 7 gün ardından (1,4 mikrogram, günde 1 kere) optik sinir başının kan akışını anlamlı olarak arttırmaktadır.

Farmakodinamik etkileriKlinik etkileri


Açık açılı glokomlu veya oküler hipertansiyonlu ve ortalama GİB 25-27 mmHg olan hastalar üzerinde yapılan on iki aylık bir kontrollü klinik çalışmada, sabahları günde bir doz uygulamaile travoprost/timolol'ün GİB düşürücü etkisi ortalama 8-10 mmHg'dir. Göz içi basıncınıdüşürmede Latanoprost 50 mikrogram/ml + timolol 5 mg/ml ile karşılaştırıldığında,travoprost/timolol'ün, ortalama GİB'nı düşürücü etkisinin eşdeğer olduğu tüm vizitlerdekitüm zaman noktalarında gösterilmiştir.

Açık açılı glokomlu veya oküler hipertansiyonlu ve ortalama GİB 27-30 mmHg olan hastalar üzerinde yürütülen üç aylık bir kontrollü klinik çalışmada, sabahları günde bir uygulama iletravoprost/timolol'ün GİB düşürücü etkisi ortalama 9-12 mmHg'dır ve akşamları günde birkere uygulanan travoprost 40 mikrogram/ml'den 2 mmHg ve günde iki kere uygulanantimolol 5 mg/ml'den 2-3 mmHg daha fazladır. Çalışma boyunca bütün vizitlerde, travoprostakıyasla, ortalama sabah GİB'ında (sabah 08:00, travoprost/timolol'ün son dozundan 24 saatsonra) istatiksel olarak daha iyi düşüş gözlenmiştir.

Açık açılı glokomlu veya oküler hipertansiyonlu ve ortalama GİB 23-26 mmHg olan hastalar üzerinde yapılan üç aylık iki kontrollü klinik çalışmada, sabahları günde bir uygulama iletravoprost/timolol'ün GİB düşürücü etkisi ortalama 7-9 mmHg'dir. Ortalama GİB düşüşügünde bir kere akşamları uygulanan travoprost 40 mikrogram/ml ve günde bir kere sabahlarıuygulanan timolol 5 mg/ml ile elde edilen sonuçlara eşdeğer olmakla birlikte sayısal olarakdaha düşüktür.

Çalışmalar arasında, GİB dahil etme kriterleri ve önceki GİB tedavisine yanıt dışında dahil etme kriterleri ortaktı. Travoprost/timolol'ün klinik gelişimi, hem daha önce hiç tedavialmamış hem de tedavi görmekte olan hastaları içeriyordu. Monoterapiye yetersiz yanıt birdahil edilme kriteri değildi.

Var olan veriler, akşam uygulanan dozun ortalama göz içi basıncını düşürmede bazı avantajları olabileceğini düşündürmektedir. Akşam ya da sabah dozlama önerilirken, hastaiçin kolaylık ve hastanın tedaviye uyumu göz önüne alınmalıdır.

12 / 15

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Travoprost ve timolol korneadan emilmektedir. Travoprost, korneada süratle ester hidrolizine uğrayarak aktif serbest asit formuna dönüşen bir ön ilaçtır. Travoprost/timolol PQ'nun sağlıklıgönüllüler (N=22) üzerinde 5 gün süresince günde bir kez uygulanması sonrasında travoprostserbest asidi gönüllülerin çoğunun (%94,4) plazmasındaki miktarı saptanabilir bir düzeydedeğildir ve genellikle uygulamadan bir saat sonra hiç tespit edilememiştir. Ölçümlenebildiğibireylerde (>0,01 ng/mL, miktar tayini limiti) plazma konsantrasyonları 0,01 ile 0,03 ng/mLarasında değişmekteydi. Travoprost/timolol'ün günde bir kez uygulanmasından sonraortalama timolol kararlı-durum Cmaks değeri 1,34 ng/mL ve Tmaks değeri yaklaşık 0,69 saatsonrası olarak tespit edilmiştir.

Dağılım:


Travoprost serbest asidi, travoprost/timolol'ün oküler uygulamasının ardından hayvanlarda ilk birkaç saat içinde aköz hümör de ölçülebilmekte, insan plazmasında ise yalnızca ilk bir saatboyunca tespit edilebilmektedir. Timolol insanda aköz hümörde, travoprost/timolol'ün oküleruygulamasının ardından ve plazmada ise 12 saate kadar ölçülebilmektedir.

Biyotransformasyon:


Metabolizma, hem travoprost hem de aktif serbest asidin majör eliminasyon yoludur. Sistemik metabolik yol, 13-14 çift bağının indirgenmesi, 15-hidroksilin oksidasyonu ve üst yan zincirinP-oksidatif kırılması ile karakterize olan endojen prostaglandin F2a'nınkine benzerdir.

Timolol, iki yolla metabolize olmaktadır. Bir yol tiyadiazol halkasına bir etanolamin yan zinciri verir ve diğeri ise morfolin azotuna bir etanolik yan zincir ve azota bitişik bir karbonilgrubuna sahip ikinci bir benzer yan zincir verir. Travoprost/timolol'ün göze uygulanmasındansonra timololün plazmadaki yarılanma ömrü (t1/2) 4 saattir.

Eliminasyon:


Travoprost serbest asidi ve metabolitleri, başlıca böbreklerden atılır. Travoprostun bir oküler dozunun %2'sinden azı idrarda serbest asit olarak bulunmuştur. Timolol ve metabolitleriprimer olarak böbreklerden atılır. Timolol dozunun yaklaşık %20'si idrarda değişmemişolarak atılır ve geriye kalanlar ise idrarda metabolitleri olarak atılır.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Maymunlarda, günde iki kez travoprost/timolol uygulamasının, palpebral fissürün artışına ve iris pigmentasyonunda prostanoidlerin oküler uygulamasında gözlenene benzer artışına nedenolduğu gösterilmiştir.

Travoprost


Travoprost'un, maymunların sağ gözüne, %0,012'ye kadar olan konsantrasyonda, bir yıl boyunca günde iki kez topikal oküler uygulanması hiçbir sistemik toksisite ilesonuçlanmamıştır.

13 / 15

Travoprost ile üreme toksisitesi çalışmaları, sistemik yolla sıçan, fare ve tavşanlarda yapılmıştır. Bulgular, rahimde erken dönemde embriyo ölümü, implantasyon sonrası kayıp vefötoksisite gibi rahimdeki FP reseptör agonist etkisi ile ilişkilidir. Gebe sıçanlarda,organogenez sırasında klinik dozun 200 katından daha fazla travoprost uygulaması

o

malformasyonların sıklığının artması ile sonuçlanmıştır. H-travoprost uygulanmış gebe sıçanların amniyotik sıvıları ve fötal dokularda düşük seviyede radyoaktivite ölçülmüştür.Üreme ve gelişme çalışmaları, sıçanlarda ve farelerde klinik maruziyetin (sırasıyla 180 pg/mLve 30 pg/mL plazma) 1,2 ila 6 katı maruziyetlerde (25 pg/mL'ye varan) gözlenen yüksek oranile fetal kayıp üzerinde güçlü bir etkisi olduğunu göstermiştir.

Timolol


Güvenlilik farmakolojisi, mükerrer doz toksisitesi, genotoksisite, karsinojenik potansiyel hakkındaki konvansiyonel çalışmaların temel alındığı klinik olmayan veriler, timololüninsanlar için özel bir tehlikesinin olmadığını göstermiştir. Timolol ile yapılan üremetoksisitesi çalışmaları sıçanlarda postnatal gelişimde hiçbir advers etki olmayarak fötalkemikleşmede gecikme (klinik dozun 7000 katı) ve tavşanlarda artmış fötal kayıp (klinikdozun 14000 katı) göstermiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Benzalkonyum klorür Propilen glikolPEG-40 hidrojene hint yağıBorik asitSodyum klorürMannitolSodyum hidroksitHidroklorik asitEnjeksiyonluk su

6.2 Geçimsizlikler

Yeterli veri yoktur.

6.3 Raf ömrü

24 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Şişe açıldıktan sonra 25°C altındaki oda sıcaklığında saklanmak koşuluyla 4 hafta içerisinde kullanılmalıdır.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Ürünümüzün primer ambalaj malzemesi olarak 2,5 ml'lik çözelti içeren damlalıklı, şeffaf, düşük yoğunluklu polietilen şişe ve çevirmeli polipropilen sarı kapak kullanılmaktadır.

14 / 15

Soyulabilir saşe içerisinde bir adet şişe, kullanma talimatı ile birlikte kutu içinde sunulmaktadır. Bir kutuda bir adet saşe bulunmaktadır.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Herhangi bir kullanılmamış ürün veya atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliklerine uygun olarakimha edilmelidir. Ürünün kullanımı için özel bir önlem gerekmemektedir.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

7. RUHSAT SAHİBİ

Deva Holding A.Ş.

Halkalı Merkez Mah. Basın Ekspres Cad.

No:1 34303 Küçükçekmece/İSTANBUL Tel: 0212 692 92 92Faks: 0212 697 00 24E-mail: [email protected]

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

2019/15

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 11.01.2019 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

15 / 15

İlaç Bilgileri

Drasoter-t %0.004 + %0.5 Göz Damlası, Çözelti

Etken Maddesi: Travoprost/timolol Maleat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Drasoter % 0.004 2.5 Ml Damla
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.