Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Selkap 200 Mg Sert Kapsül Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATISELKAP 200 mg Sert Kapsül Ağızdan alınır.

Etkin madde:

Her sert kapsül 200 mg selekoksib içerir.

Yardımcı maddeler:

Laktoz monohidrat (inek sütü kaynaklı), sodyum lauril sülfat (E487),kroskarmeloz sodyum (E468), povidon, magnezyum stearat, jelatin (sığır kaynaklı),titanyum dioksit (E171).

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacıkullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşük doz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. SELKAP nedir ve ne için kullanılır?


2. SELKAP'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. SELKAP nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. SELKAP'ın saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. SELKAP nedir ve ne için kullanılır?

SELKAP, selekoksib etkin maddesi içeren sert kapsül formunda bir ilaçtır. 30 sert kapsüllük blister ambalajlarda satılmaktadır.

SELKAP, steroid olmayan yangı giderici ilaçlar (NSAİİ) olarak adlandırılan bir ilaç grubunun, COX-2 inhibitörleri olarak bilinen alt grubuna ait bir ilaçtır. Vücudunuz, ağrı ve yangının ortaya

1/16

çıkmasında rol oynayan prostaglandin adı verilen bir grup kimyasal madde üretmektedir. Eklemlerde ağrıya neden olan devamlı (kronik) bir hastalık olan romatoid artrit ve eklemlerinaşınması sonucu ortaya çıkan osteoartrit gibi hastalıklarda, vücudunuz normalden daha fazlaprostaglandin üretmektedir.

SELKAP, prostaglandinlerin üretimini azaltarak ve bu şekilde ağrı ve yangının da azalmasını sağlayarak etki gösterir.

SELKAP, eklemlerde ağrı, şişlik ve şekil bozukluğuna neden olan devamlı (kronik) bir hastalık olan

romatoid artritosteoartritankilozan spondilitin2. SELKAP'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

Doktorunuz tarafından size SELKAP reçete edilmiştir. Aşağıdaki bilgiler, SELKAP ile mümkün olan en iyi sonuçları almanıza yardımcı olacaktır. Başka sorunuz varsa lütfendoktorunuza veya eczacınıza danışınız.

SELKAP ciddi kalp damar sistemi trombotik olay, miyokard enfarktüsü ve inme riskini arttırabilir ve bunlar ölümcül olabilir. Tüm iltihaba etkili ilaçlar (NSAİİ) için risk benzerdir. Bu risk doz,kullanım süresi ve başlangıçtaki kalp damar sistemi risk faktörleriyle birlikte artabilir. Bilinen kalpdamar sistemi hastalığı olan hastalar daha büyük risk altında olabilir.

SELKAP koroner by-pass geçirmiş hastalarda perioperatif dönemde kontrendikedir.

SELKAP dahil olmak üzere, ağrı, ateş ve iltihaba etkili ilaçlar (NSAİİ) ile tedavi edilen hastalarda herhangi bir zamanda, uyarıcı belirtiler eşliğinde ya da böyle belirtiler olmaksızın, kanama,ülserleşme ve mide, ince ya da kalın bağırsakta delinme gibi ölümcül olabilen ciddi mide-bağırsakolayları görülebilir. mide-barsak olayları görülebilir.

2/16

SELKAP'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Aşağıdaki durumlar sizin için geçerli ise SELKAP kullanmamanız gerektiği için, bu durumu doktorunuza bildiriniz:

Eğer,

• Etkin madde olan selekoksibe veya SELKAP'ın diğer bileşenlerinden herhangibirine karşı alerjik (aşırı duyarlı) iseniz.

• “Sülfonamidler” olarak adlandırılan bir ilaç grubuna karşı daha önceden alerjik birreaksiyon geçirdiyseniz.

• Midenizde veya bağırsaklarınızda aktif, ülser ya da kanama varsa.

• Daha önceki NSAİİ tedavisiyle ilişkili mide veya bağırsağınızda kanama veyadelinme öykünüz varsa

• Asetilsalisilik asit (Aspirin) veya diğer antiinflamatuvar ve ağrı kesici ilaçları(NSAİİ) almanın bir sonucu olarak astım krizi, burun polibi (burun ve mukozasındankaynaklanan, kötü huylu olmaya oluşum), şiddetli burun tıkanıklığı ortaya çıktı iseveya kaşıntılı deri döküntüsü, yüz, dudaklar, dil veya boğazda şişme, nefes almadagüçlük veya hırıltı gibi bir alerjik reaksiyon geliştirdiyseniz.

• Gebeyseniz ya da çocuk doğurma potansiyeliniz mevcut olmasına rağmen etkili birdoğum kontrol yöntemi kullanmıyorsanız ve tedavi devam ederken gebe kalmaolasılığınız varsa doktorunuzla doğum kontrol yöntemlerini tartışmalısınız.

• Emziriyorsanız.

• Şiddetli karaciğer hastalığınız varsa.

• Şiddetli böbrek hastalığınız varsa.

• Ülseratif kolit veya Crohn hastalığı olarak adlandırılan yangılı bağırsakhastalıklarından biri varsa.

• Kalp yetmezliği, teşhis konmuş iskemik kalp hastalığı (örn: enfarktüs) veyaserebrovasküler (beyin damarlarını etkileyen) hastalığınız varsa; örneğin kalp krizi,inme veya geçici iskemik atak (beyne giden kan akışında geçici azalma; “mini inme”olarak da bilinir), göğüs ağrısı atakları veya kalbe ya da beyne giden kandamarlarında tıkanıklık tanısı konmuşsa.

• Mevcut ya da geçirilmiş kan dolaşımı problemleri varsa (periferal arteriyel hastalık)ya da bacaklarınızdaki atardamarlara cerrahi müdahale uygulandıysa.

3/16

• Açık kalp ameliyatı (by-pass) geçirdiyseniz, ameliyat öncesi ve sonrası yakın dönemde SELKAP kullanmamalısınız.

SELKAP'ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Aşağıdakilerin sizin için geçerli olup olmadığını doktorunuzla birlikte kontrol ediniz.

Eğer,

• Önceden var olan astım

• Daha önceden kullanılan NSAİ ilaçlara karşı mide veya bağırsağınız ile ilgili biryan etki oldu ise

• Midenizde veya bağırsaklarınızda

öncedenaktifSELKAP almayınız

).

• Asetilsalisilik asit (Aspirin) alıyorsanız (kalple ilgili problemlerden korunmaamacıyla düşük dozda olsa bile)

• Antiplatelet (kan pıhtılaşmasını önleyici) tedavi alıyorsanız

• Kan pıhtılaşmasını azaltmak için ilaçlar (kan sulandırıcılar) kullanıyorsanız(örneğin, varfarin/varfarin benzeri kan sulandırıcılar veya yeni kan pıhtılaşmasınıazaltan ilaçlar örn. apiksaban)

• Kortikosteroid grubu ilaçları kullanıyorsanız (örneğin, prednizon)

• SELKAP'ı ibuprofen veya diklofenak gibi diğer asetilsalisilik olmayan NSAİilaçlarla birlikte alıyorsanız. (Bu ilaçları birlikte kullanmaktan kaçınınız.)

• Sigara içiyorsanız, şeker hastalığınız, yüksek kan basıncınız veya yüksekkolesterolünüz varsa.

• Kalbiniz, karaciğeriniz veya böbrekleriniz iyi çalışmıyorsa; Bu durumlardadoktorunuz sizi düzenli olarak kontrol etmek isteyebilir.

• Sıvı retansiyonu (vücutta normalden fazla su tutulumu) varsa (ayak bileklerinin veayakların şişmesi, ödem gibi).

• Çeşitli rahatsızlıklar, ishal veya diüretiklerin (idrar söktürücüler) kullanımı gibinedenlerle dehidrasyon (vücutta olması gerekenden daha az su bulunması)mevcutsa.

• Herhangi bir ilaca karşı ciddi bir alerjik reaksiyon veya ciddi bir cilt reaksiyonu(şiddetli kızarıklık, şişlik, kaşıntı gibi) geliştirdiyseniz.

4/16

• Enfeksiyon nedeni ile kendinizi hasta hissediyor ya da kendinizde enfeksiyonolduğunu düşünüyorsanız; SELKAP, ateş ve enfeksiyon ve yangının (iltihabın)diğer bulgularını maskeleyebilir.

• 65 yaşın üzerindeyseniz; doktorunuz sizi düzenli olarak kontrol etmek isteyecektir.

• Alkol ve NSAİ ilaçlar kullanımı mide-bağırsak problemleri riskini arttırabilir.

• Gözünüz ile ilgili şikayetler oluşursa. Böyle bir durumda göz doktoruna danışınız.

• Sistemik lupus eritematozus (SLE) ya da diğer bağ dokusu hastalıklarınız varsa.

• Deri döküntüsü, mukoza bozuklukları veya başka her türlü aşırı duyarlılık belirtisiolursa. Böyle bir durumda doktorunuz tedavinizi kesecektir.

Diğer NSAİ ilaçlar (örn: ibuprofen veya diklofenak) gibi, bu ilaç kan basıncınızda (tansiyonunuzda) artışa yol açabilir, bu nedenle doktorunuz düzenli olarak tansiyon takibiyapmanızı isteyebilir.

SELKAP kullanımı ile şiddetli karaciğer iltihabı, karaciğer hasarı ve karaciğer yetmezliği (bazı durumlarda ölümcül sonuçları olabilir veya karaciğer nakli gerektirebilir) gibi bazı şiddetlikaraciğer reaksiyonu vakaları rapor edilmiştir. Reaksiyonun başlangıcına kadar geçen süreninrapor edildiği vakalarda, şiddetli karaciğer reaksiyonlarının büyük çoğunluğu tedavibaşlangıcından sonraki bir ay içinde ortaya çıkmıştır.

SELKAP hamile kalmayı zorlaştırabilir. Hamile kalmayı planlıyorsanız veya hamile kalmakta zorlanıyorsanız doktorunuzu bilgilendiriniz. (bkz bölüm “Hamilelik”)

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

SELKAP'ın yiyecek ve içecek ile kullanılması

Yemeklerle veya tek başına alınabilir.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


5/16

SELKAP, gebe olan veya tedavi devam ederken gebe kalma olasılığı olan kadınlar (yani, uygun doğum kontrolünü kullanmayan, çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınlar) tarafındankullanılmamalıdır. Bu sebeple tedavi sırasında etkin bir doğum kontrol yöntemi kullanılmalıdır.SELKAP tedavisi sırasında gebe kalırsanız tedaviyi bırakmalı ve alternatif tedavi içindoktorunuzla irtibata geçmelisiniz.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


SELKAP emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Doğurganlık

SELKAP'ın da dahil olduğu Steroid Olmayan Yangı Giderici İlaçlar (NSAİİ) hamile kalmayı zorlaştırabilir. Hamile kalmayı planlıyorsanız veya hamile kalmakta zorlanıyorsanızdoktorunuzu bilgilendiriniz.

Araç ve makine kullanımı

Araç veya makine kullanmadan önce, SELKAP'a nasıl reaksiyon gösterdiğinizin farkında olmalısınız. SELKAP aldıktan sonra baş dönmesi, sersemlik veya uyuşukluk hissediyorsanız buetkiler geçene kadar araç veya makine kullanmayınız.

SELKAP'ın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

Bu ilaç her sert kapsülde 61,66 mg laktoz ihtiva eder. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı dayanıksız olduğunuz söylenmişse ilacı kullanmadan önce doktorunuzlatemasa geçiniz.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Bazı ilaçlar, SELKAP da dahil olmak üzere diğer ilaçların kan düzeylerini dolayısıyla etkilerini arttırabilir veya azaltabilir.

• Dekstrometorfan (öksürük tedavisi için kullanılır).

6/16

• ADE inhibitörleri, anjiyotensin II antagonistleri, beta blokörler (yüksek kan basıncı(tansiyon) ve kalp yetmezliği için kullanılırlar).

• Diüretikler (idrar söktürücüler) (vücuttaki fazla sıvının tedavisi için kullanılır) (örn.furosemid)

• Flukonazol ve rifampisin (mantar ve bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlarıntedavisinde kullanılır).

• Varfarin veya apiksaban gibi daha yeni olan varfarin benzeri ilaçlar (kan pıhtılaşmasınıazaltan “kan inceltici/kan sulandırıcı” ilaçlar)

• Lityum (bazı depresyon türleri ve mani tedavisinde kullanılır).

• Depresyon (örn. sitalopram), uyku bozuklukları (örn. zopiklon), yüksek kan basıncı(tansiyon) (örn. nifedipin) veya düzensiz kalp atışı (kalp ritm bozukluğu) (örn.metoprolol süksinat) tedavisine yönelik diğer bazı ilaçlar.

• Nöroleptikler (bazı zihinsel bozuklukların tedavisinde kullanılır) (örn. aripiprazol).

• Metotreksat (romatoid artrit (iltihaplı eklem romatizması), sedef hastalığı (psöriyazis)ve kan kanseri (lösemi) tedavisinde kullanılır).

• Karbamazepin (Epilepsi (sara hastalığı) / nöbet ve bazı ağrı veya depresyon türlerinintedavisinde kullanılır).

• Barbitüratlar (Epilepsi (sara hastalığı) / nöbet ve bazı uyku bozukluklarının tedavisindekullanılır) (örn. fenobarbital).

• Siklosporin ve takrolimus (bağışıklık sistemini baskılamak için; örneğin organnakillerinden sonra kullanılır).

• Oral hipoglisemik ajanlar (şeker hastalığı tedavisinde kullanılır)

• Kinolon grubu antibiyotikler (bazı enfeksiyonlara karşı kullanılır)

• Digoksin (kalp yetmezliğinde kullanılır)

• Simetidin, ranitidin, antiasitler (bazı mide rahatsızlıklarında kullanılır)

Alkol ve SSRI'lar (depresyon tedavisinde kullanılır) (örneğin sitalopram, paroksetin fluoksetin, sertralin) ile beraber kullanıldığında mide bağırsak kanalında kanama riskini arttırabilir.

NSAİ ilaçları kullanan hastalarda beraberinde oral kortikosteroid (alerji ve hormon yerine koyma tedavisi için) kullanımı mide bağırsakta kanama riskini arttırır.

7/16

SELKAP, düşük dozda (günlük 75 mg veya daha az) asetilsalisilik asitle (Aspirin) birlikte alınabilir. Ancak ülser riski artabilir. Bu ilaçları birlikte almadan önce doktorunuza danışınız.Birlikte bitkisel ürün kullanıyorsanız doktorunuza bilgi veriniz.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. SELKAP nasıl kullanılır?

•Uygun kullanım ve doz / uygulama sıklığı için talimatlar:

SELKAP'ı her zaman tam olarak doktorunuzun size söylediği şekilde alın. Emin değilseniz, doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Doktorunuz hangi dozu almanız gerektiğini açıklayacaktır. Kalp sorunlarıyla ilişkili yan etkilere yönelik risk, dozla ve kullanım süresiyle arttığı için, ağrınızı kontrol edebilen en düşükdozu kullanmanız ve belirtilerin iyileşmesi için gerekenden daha uzun süre SELKAPalmamanız önemlidir.

Tedavi başlangıcından sonraki iki hafta içinde ilaçtan herhangi bir fayda görmezseniz doktorunuzla iletişime geçiniz.

SELKAP'ı günde toplam 400 mg'dan fazla dozda kullanmamalısınız.

Dejeneratif eklem hastalığı (osteoartrit)

için genellikle önerilen günlük doz 200 mg'dır, doktorunuz gerekli gördüğü takdirde günlük dozu maksimum 400 mg'a çıkarabilir.

İlacın günlük dozu genellikle şu şekilde uygulanır:

• günde bir kez bir adet 200 mg kapsül veya

• günde iki kez bir adet 100 mg kapsül

iltihaplı eklem romatizması (romatoid artrit)

için genellikle önerilen günlük doz 200 mg'dır, doktorunuz gerekli gördüğü takdirde günlük dozu maksimum 400 mg'a çıkarabilir.

İlacın günlük dozu genellikle şu şekilde uygulanır:

• günde iki kez bir adet 100 mg kapsül

8/16

Ankilozan spondilit

için, genellikle önerilen günlük doz günde 200 mg'dır, doktorunuz gerekli gördüğü takdirde günlük dozu maksimum 400 mg'a çıkarabilir.

İlacın günlük dozu genellikle şu şekilde uygulanır:

• günde bir kez bir adet 200 mg kapsül veya

• günde iki kez bir adet 100 mg kapsül

Akut kas iskelet sistemi, ameliyat sonrası ağrılar ve adet sancısı için:•Uygulama yolu ve metodu:

SELKAP, ağızdan alınmak içindir. Günün herhangi bir saatinde, yemeklerle veya tek başına alınabilir. Bununla birlikte, SELKAP dozlarını her gün aynı saatte almaya çalışınız.

Kapsülü yutma güçlüğü çekiyorsanız: İçerik bir çay kaşığı soğuk ya da oda sıcaklığında yarı katı yiyecek (örn. elma püresi, pirinç unu çorbası, yoğurt veya püre haline getirilmiş muz) içinedikkatli bir şekilde boşaltılıp 240 ml su ile hemen alınmalıdır. Kapsül içeriği katılmış pürehaline getirilmiş muz buzdolabında saklanmamalı ve hemen tüketilmelidir.

Kapsülü açmak için granüller aşağıda kalacak şekilde tutup hafifçe sıkıştırınız ve çevirerek açınız. İçeriği dökmemeye özen gösteriniz. Granülleri çiğnemeyin veya ezmeyiniz.

•Değişik yaş grupları:

Çocuklarda kullanımı:

SELKAP yalnızca yetişkinler içindir, çocuklarda kullanıma yönelik değildir.

Yaşlılarda kullanımı:

65 yaşın üzerindeyseniz ve özellikle de vücut ağırlığınız 50 kg'ın altındaysa doktorunuz sizi daha yakından izlemek isteyebilir.

•Özel kullanım durumları:

Böbrek veya karaciğer yetmezliği:

Ağır böbrek yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır.

9/16

Karaciğer veya böbrek sorunlarınız varsa daha düşük dozda ilaca ihtiyaç duyabileceğiniz için doktorunuzun bunu bildiğinden emin olunuz.

Eğer SELKAP 'ın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla SELKAP kullandıysanız:

Doktorunuzun tavsiye ettiği miktardan daha fazla ilaç almamalısınız.

Almanız gerekenden (doktorunuzun önerdiği miktar) daha fazla SELKAP aldıysanız bir doktor veya eczacıya danışınız. Görüşmeye giderken ilaç kutularını yanınıza alınız.SELKAP'ı kullanmayı unutursanız:

SELKAP'ı almayı unutursanız, hatırladığınızda en kısa sürede alınız.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.SELKAP ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler:

SELKAP tedavinizi aniden kesmeniz semptomlarınızın kötüleşmesine yol açabilir. Doktorunuz bu yönde bir tavsiyede bulunmadıkça SELKAP almayı bırakmayınız. Doktorunuz, SELKAP'ıtamamen bırakmadan önce dozu birkaç gün için azaltmanızı söyleyebilir.

Bu ilacın kullanımı konusunda başka sorularınız varsa, doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, SELKAP'ın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Yan etkilerin sıklığı aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde tanımlanmaktadır:

Çok yaygın : Hastaların 10'da birinde ya da daha sık gözlenen yan etkiler

Yaygın : Hastaların 10'da birinden azında, ancak 100'de biri ya da daha

fazlasında gözlenen yan etkiler

Yaygın olmayan : Hastaların 100'de birinden azında, ancak 1000'de biri ya da daha fazlasında gözlenen yan etkiler

10/16

Seyrek : Hastaların 1000'de birinden azında, ancak 10000'de biri ya da daha

fazlasında gözlenen yan etkiler

Bilinmiyor : Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Aşağıda yer alan yan etkiler SELKAP kullanan artritli hastalarda gözlemlenmiştir. Yıldız işareti (*) olan yan etkiler bağırsak poliplerini önlemek için SELKAP kullanan hastalardasıklıkla raporlanmıştır. Bu çalışmalarda hastalar SELKAP'ı yüksek doz ve uzun sürekullanmışlardır.

Aşağıdakilerden biri olursa, SELKAP'ı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

• Deri döküntüsü, yüzde şişme, hırıltı veya nefes almada güçlük gibi bir alerjik reaksiyon

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin SELKAP'a karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

• Göğüs ağrısı gibi kalp sorunları

• Şiddetli mide ağrısı veya mide ya da bağırsaklarda kanamaya dair bir belirti, örneğinsiyah veya kanlı dışkı veya kan kusma

• Döküntü, kabarcıklar oluşması veya derinin soyulması gibi bir deri reaksiyonu

• Karaciğer yetmezliği (semptomlar arasında bulantı, ishal, sarılık (cildinizin veya gözakınızın sarı renk olması) bulunabilir).

Çok yaygın

• Yüksek kan basıncı (tansiyon), var olan kan basıncı yüksekliğinde kötüleşme *

Yaygın

• Kalp krizi*

• Vücutta ayak bilekleri, bacaklar ve/veya ellerde şişliğe neden olan sıvı birikimi

• İdrar yolu enfeksiyonları

11/16

• Nefes darlığı*, sinüzit (yüz kemiklerinin içindeki hava boşluklarının tıkanma ve/veyaenfeksiyona bağlı iltihabı),burun tıkanıklığı veya akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, soğukalgınlığı, grip benzeri belirtiler

• Baş dönmesi, uyuma güçlüğü

• Kusma*, mide ağrısı, ishal, hazımsızlık, gaz çıkarma

• Döküntü, kaşıntı

• Kas sertliği

• Yutma güçlüğü*

• Baş ağrısı

• Bulantı (hasta hissetme)

• Ağrılı eklemler

• Mevcut alerjilerde kötüleşme

• Kazaya bağlı yaralanma

• Karın ağrısı

• Uykusuzluk

• Burun iltihabı (rinit)

Yaygın olmayan

• İnme*

• Kalp yetmezliği, çarpıntı, kalp atış hızında artış

• Tansiyonun kötüleşmesi

• Karaciğerle ilgili kan testlerinde anormallikler

• Böbrekle ilgili kan testlerinde anormallikler

• Anemi (kırmızı kan hücrelerinde azalma, yorgunluk hissi ve nefes darlığı görülebilir)

• Kaygı/endişe, depresyon, yorgunluk, uyku hali, karıncalanma hissi

• Yüksek kan potasyum düzeyleri (bulantı, bitkinlik, kas güçsüzlüğü veya çarpıntıya yolaçabilir)

• Bozuk veya bulanık görme, kulak çınlaması, ağızda ağrı ve yaralar, duyma güçlüğü*

• Kabızlık, geğirme, mide iltihabı (hazımsızlık, mide ağrısı veya kusma), mide veyabağırsak iltihabında kötüleşme

• Bacak krampları

• Kabarık, kaşıntılı döküntüler (kurdeşen)

• Gözde iltihap

12/16

Nefes alma zorluğu

• Deride renk değişikliği (morarma)

• Göğüs ağrısı (kalp ile ilgili olmayan genele yayılmış ağrı)

• Yüzde şişme

Seyrek

• Mide, yemek borusu veya bağırsakta ülserler (kanama); veya bağırsakta yırtılma (mideağrısı, ateş, bulantı, kusma, bağırsak tıkanıklığına yol açabilir), koyu renkte veya siyahdışkı, pankreas iltihabı (mide ağrısına yol açabilir), yemek borusu (özafagus) iltihabı

• Kanda düşük sodyum değeri (hiponatremi ismi verilen bir durum)

• Beyaz kan hücrelerinin (beyaz kan hücreleri, vücudun enfeksiyondan korunmasında roloynar) ve trombositlerin sayısında azalma (kanama veya morarma ihtimalinde artış)

• Kas hareketlerinin koordinasyonunda güçlük

• Kafa karışıklığı hissi, nesnelerin tatlarında değişiklik

• Işığa karşı artan duyarlılık

• Saç dökülmesi

• Halüsinasyon (hayal görme)

• Göz içi kanaması

• Akciğer iltihabına yol açabilen kronik olmayan reaksiyon

• Düzensiz kalp atışı

• Yüz kızarması

• Akciğerlerdeki kan damarlarında kan pıhtısı oluşumu. Belirtiler; ani nefes almagüçlüğü, nefes aldığınızda keskin ağrı hissetmeniz ya da bayılmayı içerebilir.

• Mide veya bağırsak kanaması (kanlı dışkı veya kusmaya yol açabilir), bağırsak veyakolon iltihabı, bulantı

• Şiddetli karaciğer iltihabı (hepatit). Belirtileri arasında bulantı (hasta hissetme), ishal,sarılık (cildin veya göz aklarının sarı olması), koyu renk idrar, açık renk dışkı, kolaykanama, kaşıntı veya ürperme olabilir.

• Akut böbrek yetmezliği

• Adet düzensizlikleri

• Yüz, dudaklar, ağız, dil veya boğazda şişme, nefes almada güçlük

Çok seyrek

13/16

• Ciddi alerjik reaksiyonlar (potansiyel olarak ölümcül anafilaktik şok dahil)

• Stevens-Johnson sendromu (alınan bir ilaca, bakteri veya viral enfeksiyonlara vücudunverdiği ciddi alerjik tepki) (Ciltte ve göz çevresinde kan oturması, şişlik ve kızarıklıklaseyreden iltihap), eksfoliyatif dermatit ve toksik epidermal nekroliz (ciltte döküntü,kabarcıklar oluşması soyulmaya yol açabilir) ve akut yaygın ekzantematöz püstüloz(çok sayıda küçük irinli deri kabarcığı içeren kırmızı, şişmiş alanlar) gibi ciddi derirahatsızlıkları

• Döküntü, yüzde şişme, ateş, bezlerde şişlik, anormal test sonuçları (karaciğer, kanhücreleri (eozinofil, beyaz kan hücre sayısının bir çeşit artması))

• Ölüme neden olan beyin içi kanama

• Menenjit (beyin ve omurilik etrafındaki zarın iltihabı)

• Karaciğer yetmezliği, karaciğer hasarı ve ciddi karaciğer iltihaplanması (fulminanthepatit) (bazen ölümcül olabilir veya karaciğer nakli gerektirebilir). Belirtileri arasındabulantı (hasta hissetme), ishal, sarılık (cildin veya göz aklarının sarı olması), koyu renkidrar, açık renk dışkı, kolay kanama, kaşıntı veya ürperme olabilir.

• Karaciğer problemleri (örneğin safra yollarında bir engel sonucu safra akışınınyavaşlaması olarak bilinen kolestaz ve açık renk dışkı, bulantı, cildin veya göz aklarınınsarı olması ile kendini gösteren kolestatik hepatit)

• Böbrek iltihaplanması ve diğer böbrek problemleri (örneğin nefrotik sendrom ve suyunvücutta tutulması (ödem), köpüksü idrar, yorgunluk ve iştah kaybı ile kendini gösterenminimal değişim hastalığı)

• Sara hastalığının kötüleşmesi (daha sık ve/veya şiddetli nöbetler)

• Gözdeki bir atardamar veya toplardamarda kısmi veya tam görme kaybına yol açantıkanıklık

• İltihaplı kan damarları (ateş, ağrı ve ciltte mor lekelere neden olabilir)

• Kırmızı, beyaz kan hücrelerinin ve trombositlerin sayısında azalma (yorgunluk, kolaymorarma, sık burun kanamaları ve enfeksiyon riskinde artışa yol açabilir)

• Kaslarda ağrı ve zayıflık

• Koku duyusunda bozulma

• Tat almada duyu kaybı

14/16

Görülme sıklığı eldeki verilerle bilinemeyen yan etkiler

• Kadınlarda doğurganlığın azalması (genellikle tedavinin kesilmesinden sonra normaledöner)

SELKAP'ın günde 400 mg. dozda 3 yıl süre ile kullanıldığı klinik çalışmalarda, aşağıdaki ilave yan etkiler gözlenmiştir:Yaygın:

• Kalp problemleri: Anjina (göğüs ağrısı)

• Mide problemleri: İrritabl (huzursuz) bağırsak sendromu (mide ağrısı, ishal, hazımsızlık,gaz çıkarma gibi)

• Böbrek taşları (mide ya da sırt ağrısına, idrarda kan görülmesine yol açabilir), idraraçıkmada güçlük

• Kilo alma

Yaygın olmayan

• Derin toplardamar trombozu (genellikle bacak toplardamarlarında oluşan kan pıhtısı;baldırda ağrı, şişme ya da kızarıklığa ya da nefes alma sorunlarına yol açabilir)

• Mide sorunları: Mide enfeksiyonu (mide ve bağırsaklarda irritasyon ve ülserlere yolaçabilir)

• Alt ekstremite (kalça-ayakucu arasındaki bölge) kırığı

• Zona, deri enfeksiyonu, egzama (kuru, kaşıntılı döküntü), pnömoni (zatürre; öksürük, ateş,nefes almada güçlük)

• Gözde bulanık ya da bozuk görmeye yol açan yüzen noktalar, iç kulak sorunlarındankaynaklanan vertigo (baş dönmesi), hassas, iltihaplı ya da kanamalı diş etleri, ağız yaraları

• Geceleri sık idrara çıkma, basur/hemoroid kanamaları, bağırsak hareketlerinde artış

• Deride ya da vücudun herhangi bir yerinde yağ bezeleri, gangliyon kisti (el ve ayaklardaeklem ve tendonlar etrafında ya da üzerinde zararsız şişlikler), konuşma güçlüğü, anormalya da çok ağır vajinal kanama, memede ağrı

• Yüksek kan sodyum seviyeleri

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


15/16

Yan etkilerin raporlanması


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan "İlaç Yan Etki Bildirimi" ikonuna tıklayarak ya da 0800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi'ne(TÜFAM) bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacıngüvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.

5. SELKAP'ın saklanması

SELKAP'ı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.Son kullanma tarihi ile uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra SELKAP 'ı kullanmayınız.


Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat sahibi:

World Medicine İlaçları Ltd. Şti.

Bağcılar/İstanbul

Üretim Yeri:

World Medicine İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Bağcılar/İstanbul

Bu kullanma talimatıtarihinde onaylanmıştır.


16/16

İlaç Bilgileri

Selkap 200 Mg Sert Kapsül

Etken Maddesi: Selekoksib

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Selkap 200 Mg Sert Kapsül - KUB
  • Selkap 200 Mg Sert Kapsül - KT
  • Google Reklamları

    Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.