Her bir kapsül, 20 mg rivaroksaban içerir.
Mikrokristalin selüloz, laktoz (sığır kaynaklı laktoz), kalsiyum sitrat,polivinilprolidon, kroskarmelloz sodyum, sodyum lauril sülfat, kolloidal silikon dioksit,magnezyum stearat, kırmızı demir oksit (E172), titanyum dioksit (E171), karragenan, potasyumklorür, hipromelloz.
¡ Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Meydana gelen herhangi bir yan etkiyi raporlayarak yardımcı olabilirsiniz. Yanetkilerin nasıl raporlanacağını öğrenmek için 4. Bölümün sonuna bakabilirsiniz.
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
•Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacıkullandığınızı söyleyiniz.
• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında
yüksek veya düşükdoz kullanmayınız._Bu Kullanma Talimatında:
1. VENOMİA nedir ve ne için kullanılır?
2. VENOMİA 'yı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. VENOMİA nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. VENOMİA 'nın saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. VENOMİA nedir ve ne için kullanılır?
• VENOMİA kapsüllerin her biri 20 mg etkin madde (rivaroksaban) içerir.
VENOMİA laktoz (sığır kaynaklı laktoz) içermektedir. Rivaroksaban antitrombotik ajanlar olarak adlandırılan bir ilaç grubuna dahildir ve etkisini kanın pıhtılaşmasında roloynayan faktör Xa'yı engelleyerek ve böylece kanın pıhtı oluşturma eğilimini azaltarakgösterir.
VENOMİA 28 kapsüllük ambalajlarda sunulmaktadır. Ambalajın içindeki kapsüller beyaz renkte toz içeren, kapak ve gövde kısmı opak kırmızı renkte ''3'' numara HPMCkapsüller şeklindedir.
1/9
• VENOMİA yetişkin hastalarda aşağıdaki durumlarda kullanılmaktadır:
- Bir tür kalp ritim bozukluğunda (non-valvülar atriyal fibrilasyon), inmenin veyavücudun diğer damarlarındaki kan pıhtısının önlenmesinde,
- Bacak damarlarındaki kan pıhtısının (derin ven trombozu) tedavisi ve akciğerdamarlarında kan pıhtısının (pulmoner emboli) tedavisi ve bacak damarlarında veakciğer damarlarında kan pıhtısının (pulmoner emboli) tekrar oluşmasınınönlenmesinde.
2. VENOMİA'yı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerVENOMİA'yı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer;
• Rivaroksabana veya ilacın içindeki yardımcı maddelerden birine karşı alerjiniz varsa,
• Aşırı kanamanız varsa,
• Vücudunuzda yer alan herhangi bir organda, ciddi kanama riskini artıracak birhastalığınız veya rahatsızlığınız varsa (örn. mide ülseri, beyinde hasar veya kanama,yakın zamanda geçirilmiş beyin veya göz ameliyatı),
• Pıhtı önleyici tedavinin değiştirilmesi veya toplardamar ya da atardamar hattını açıktutmak için heparin alınması durumu hariç olmak üzere, kanın pıhtılaşmasınıönleyecek ilaçlar (örn. varfarin, dabigatran, apiksaban, edoksaban veya heparin)kullanıyorsanız,
• Kanama riskinde artışa yol açacak karaciğer hastalığınız varsa,
• Hamileyseniz veya emziriyorsanız.
Yukarıdakilerden herhangi biri sizin için geçerli ise VENOMİA kullanmayınız ve doktorunuza söyleyiniz.
VENOMİA'yı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Eğer;
• Kanama riskini arttıran aşağıdaki durumlardan birine sahipseniz:
• Böbrek fonksiyonu vücudunuzda etki gösterecek ilaç miktarını etkileyebileceğinden ciddiböbrek hastalığı,
• Pıhtı önleyici tedavinin değiştirilmesi veya toplardamar ya da atardamar hattını açıktutmak için heparin alınması durumunda, kanın pıhtılaşmasını önleyecek başka ilaçlar(örn. varfarin, dabigatran, apiksaban, edoksaban veya heparin) kullanıyorsanız (bkz."Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı"),
• Kanama bozuklukları,
• İlaç tedavisi ile kontrol altına alınamayan çok yüksek tansiyon,
• Mide veya bağırsakta kanamaya yol açabilecek hastalıklar; örn. bağırsak veya midedeiltihaplanma ya da gastroözofageal reflü hastalığına (mide asidinin yemek borusunadoğru çıktığı hastalık) bağlı olarak yemek borusunda ve yutakta iltihaplanma(özofagus enflamasyonu),
• Gözün arkasındaki kan damarlarında problem (retinopati),
• Bronşların genişleyerek iltihapla dolduğu bir akciğer hastalığı (bronşektazi) veyaakciğer kanaması öyküsü,
• Protez bir kalp kapağınız varsa.
2/9
• Antifosfolipid sendromu adlı bir hastalığınız (kanda pıhtı oluşması riskini yükselten birbağışıklık sistemi hastalığı) olduğunu biliyorsanız, bunu doktorunuza söyleyin,tedavinizin değiştirilmesi gerekip gerekmediğine doktorunuz karar verecektir.
• Doktorunuz kan basıncınızın stabil olmadığına karar verirse veya kan pıhtısınıakciğerlerinizden uzaklaştırmaya yönelik başka bir tedavi ya da cerrahi prosedürplanlanıyorsa.
Yukarıda belirtilen durumlardan herhangi biri sizin için geçerli ise, VENOMİA almadan önce doktorunuza söyleyin. Doktorunuz bu ilaçla tedavi edilip edilmeyeceğinize ve yakın gözetimaltında tutulup tutulmayacağınıza karar verecektir.
Bir ameliyat geçirmeniz gerekiyorsa:
• VENOMİA'yı ameliyat öncesinde ve sonrasında tam olarak doktorunuzun belirlediğisaatlerde almanız çok önemlidir.
• Ameliyatınızda kateter kullanılacaksa veya omurganıza enjeksiyon yapılacaksa(örneğin epidural veya spinal anestezi veya ağrınızı azaltmak için):
- VENOMİA'yı enjeksiyondan önce ve sonra veya kateter çıkarılmadan önce tamolarak doktorunuzun söylediği saatlerde almanız çok önemlidir.
- Anestezi sonlandıktan sonra bacaklarınızda uyuşma veya güçsüzlük olursa ya dabağırsak veya mesane problemleri yaşarsanız derhal doktorunuza söyleyiniz; butür durumlarda acil müdahale gerekir.
Çocuklar ve adolesanlar
VENOMİA 18 yaşın altındaki kişilere önerilmemektedir. Çocuklar ve adolesanlarda kullanıma ilişkin yeterli bilgi yoktur.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
VENOMİA'nın yiyecek ve içecek ile kullanılması
VENOMİA yemeklerle birlikte kullanılmalıdır.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
VENOMİA, hamilelerde kullanılmamalıdır.
Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda ancak etkili bir korunma yöntemiyle birlikte kullanılabilir.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz, hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
VENOMİA, emziren annelerde kullanılmamalıdır.
Araç ve makine kullanımı
VENOMİA baş dönmesi (yaygın yan etki) ya da bayılmaya (yaygın olmayan yan etki) neden olabilir (bkz. bölüm 4. “Olası yan etkiler nelerdir?”). Bu yan etkiler ortaya çıktığında araç ya damakine kullanmayınız.
3/9
VENOMİA'nın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
VENOMİA laktoz içerir. Eğer doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız (tahammülsüzlüğünüz) olduğu söylenmişse, bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzlatemasa geçiniz.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı Aşağıdaki ilaçları alıyorsanız:
• Yalnızca cilde uygulandıkları durumlar hariç mantar tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (örn. flukonazol, itrakonazol, vorikonazol, posakonazol),
• Ketokonazol tabletler (vücudun aşırı miktarda kortizol üretmesi olan Cushingsendromu tedavisinde kullanılır),
• Bakteriyel enfeksiyonlar için kullanılan bazı ilaçlar (örn. klaritromisin, eritromisin),
• HIV/AIDS tedavisinde kullanılan bazı antiviral ilaçlar (örn. ritonavir),
• Kan pıhtılaşmasını azaltmak için kullanılan diğer ilaçlar (örn: enoksaparin, klopidogrel ya da varfarin ve asenokumarol gibi K vitamini antagonistleri),
• Anti-enflamatuvar (iltihaplanma önleyici) ve ağrı kesici ilaçlar (örn. naproksen veyaasetilsalisilik asit),
• Kalpteki ritim bozukluğu tedavisinde kullanılan dronedaron,
• Depresyon tedavisi için kullanılan bazı ilaçlar [seçici serotonin geri alım inhibitörleri(SSRI) veya serotonin norepinefrin geri alım inhibitörleri (SNRI)].
Yukarıda belirtilen durumlardan herhangi biri sizin için geçerli ise, VENOMİA'nın etkisi artabileceğinden VENOMİA almadan önce doktorunuza söyleyiniz. Doktorunuz bu ilaçlatedavi edilip edilmeyeceğinize ve yakın gözetim altında tutulmanız gerekip gerekmediğinekarar verecektir.
Doktorunuz mide ya da bağırsağınızda ülser oluşma riskinin yüksek olduğunu düşünür ise, önleyici ülser tedavisi de uygulamaya karar verebilir.
Aşağıdaki ilaçları alıyorsanız:
• Sara hastalığında kullanılan bazı ilaçlar (fenitoin, karbamazepin, fenobarbital),
• Depresyon tedavisinde kullanılan bitkisel bir ürün olan sarı kantaron (St. John bitkisi -
Hypericum perforatum),
•
Antibiyotik olarak kullanılan rifampisin.
VENOMİA'nın etkisini azaltabilen bu ilaçlardan herhangi birini kullanıyor iseniz, VENOMİA'yı kullanmadan önce doktorunuza danışınız.
Doktorunuz VENOMİA ile tedavi edilip edilmeyeceğinize ve yakın gözetim altında tutulup tutulmayacağınıza karar verecektir.
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
4/93. VENOMİA nasıl kullanılır?
Bu ilacı daima tam olarak, doktorunuzun belirttiği şekilde alınız. Emin değil iseniz doktorunuz veya eczacınız ile kontrol ediniz.
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
VENOMİA inmenin veya vücudun diğer damarlarındaki kan pıhtısının önlenmesinde kullanıldığında; önerilen doz günde bir kez bir kapsül VENOMİA 20 mg'dır. Böbrekproblemleriniz varsa, doz günde bir kez bir VENOMİA 15 mg kapsüle düşürülebilir.
Kalbinizdeki tıkanmış damarları tedavi etmek üzere bir prosedüre (perkütan koroner girişim (PKG) sırasında stent yerleştirilmesi) ihtiyacınız varsa, klopidogrel gibi pıhtılaşmayı önleyici birilaca ek olarak dozu, günde bir kez VENOMİA 15 mg kapsüle (veya böbrekleriniz düzgünçalışmıyorsa, günde bir kez VENOMİA 10 mg kapsüle) düşürmeye ilişkin sınırlı veribulunmaktadır.
VENOMİA, bacak damarlarındaki kan pıhtısının tedavisi ve akciğer damarlarında kan pıhtısının tedavisi ile kan pıhtısının tekrar oluşmasının önlenmesi için kullanıldığında;önerilen doz ilk 3 hafta
günde iki kezgünde bir kez
bir adet VENOMİA 20 mg kapsüldür.
En az 6 aylık kan pıhtısı tedavisi sonrasında, doktorunuz tedaviye günde bir kez bir adet 10 mg kapsül veya günde bir kez bir adet 20 mg kapsül ile devam etmeye karar verebilir.
Böbrek sorunlarınız varsa ve günde bir kez bir adet VENOMİA 20 mg kapsül alıyorsanız, kanama riski başka bir kan pıhtısı yaşama riskinden fazla olduğu takdirde, doktorunuz 3 haftasonra tedavi dozunu günde bir kez bir adet VENOMİA 15 mg kapsüle düşürmeye kararverebilir.
Beyindeki kan pıhtılarını (inme) veya vücudunuzdaki diğer damarlardaki kan pıhtılarını önlemek için:
Kalp atış hızınızın kardiyoversiyon denilen bir prosedür ile normale döndürülmesi gerekiyor ise, VENOMİA'yı doktorunuzun size söylediği zamanlarda alınız.
Uygulama yolu ve metodu:
VENOMİA yemeklerle birlikte kullanılmalıdır. Tercihen suyla beraber kapsülü alınız. Doktorunuz size bırakmanızı söyleyene kadar kapsülleri her gün alınız.
İlacı almayı unutmamak için, kapsülleri her gün aynı zamanda almaya çalışınız. Tedaviyi ne kadar sürdürmeniz gerektiğine doktorunuz karar verecektir.
Değişik yaş grupları:Çocuklarda kullanımı:
VENOMİA 18 yaşın altındaki kişilere önerilmemektedir. Çocuklar ve adolesanlarda kullanıma ilişkin yeterli bilgi yoktur.
Yaşlılarda kullanımı:
Yaşlılarda, aynı şekilde kullanılabilir, özel bir doz ayarlamasına gerek yoktur.
5/9Özel kullanım durumları:Böbrek yetmezliği:
VENOMİA, bir tür kalp ritim bozukluğunda (non-valvülar atriyal fibrilasyon), inmenin veya vücudun diğer damarlarındaki kan pıhtısının önlenmesinde kullanıldığında; orta derece veciddi böbrek yetmezliğinde önerilen doz günde 1 kez 15 mg'dır.
VENOMİA, bacak damarlarındaki kan pıhtısının (derin ven trombozu) tedavisi, akciğer damarlarında kan pıhtısının (pulmoner emboli) tedavisi ve tekrarlayan bacak damarındaki kanpıhtısı ve akciğer damarlarında kan pıhtısının (pulmoner emboli) önlenmesindekullanıldığında; orta derece ve ciddi böbrek yetmezliğinde önerilen doz ilk 3 hafta
günde ikikez 15günde bir kez 20
mg'dır. Hasta ile ilgili değerlendirilen kanamariski, tekrarlayan bacak damarlarındaki kan pıhtısı (derin ven trombozu) ve akciğerdamarlarında kan pıhtısının (pulmoner emboli) riskinden fazlaysa dozun günde bir kez 20mg'den günde bir kez 15 mg'ye düşürülmesi düşünülmelidir. 15 mg dozun kullanımınayönelik öneri farmakokinetik modellemesine dayanmakta olup bu klinik ortamdaçalışılmamıştır.
Hafif derece böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur.
Ciddi böbrek yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.
Çok ağır böbrek yetmezliğiniz varsa, VENOMİA kullanılmamalıdır.
Karaciğer yetmezliği:
Kanama riskine neden olabilecek nitelikte karaciğer hastalığı olanlarda kullanılmamalıdır.
Eğer VENOMİA 'nın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla VENOMİA kullandıysanız
VENOMİA 'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden çok daha fazla VENOMİA kullanımı kanama riskini arttırır.
VENOMİA'yı kullanmayı unutursanız
Günde bir kez bir adet 20 mg veya bir adet 15 mg tedavi fazında bir doz unutursanız, unuttuğunuz dozu hemen alınız. Unuttuğunuz dozu telafi etmek için bir günde birden fazlakapsül almayınız. Bir sonraki kapsülü ertesi gün alınız ve daha sonra tedavinize günde bir kezbir kapsül ile devam ediniz.
Günde iki kez 15 mg tedavi fazında bir doz unutursanız, unuttuğunuz dozu hemen alınız. Bir günde iki adetten fazla 15 mg kapsül almayınız. Bir dozu almayı unutursanız, bir günde toplamiki kapsül (30 mg) almış olmak için aynı anda iki tane 15 mg kapsül birlikte alınabilir. Ertesigün tedavinize günde iki kez bir adet 15 mg kapsül ile devam ediniz.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.VENOMİA ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler
Önce doktorunuzla konuşmadan VENOMİA almayı bırakmayınız çünkü VENOMİA ciddi durumları tedavi etmekte ve önlemektedir.
6/9
4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, VENOMİA'nın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler
olabilir.
Aşağıdakilerden herhangi birini farkederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en
yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
Benzer diğer ilaçlar gibi (kan pıhtılaşmasını engelleyici ilaçlar), VENOMİA da hayatı tehdit
edici kanamalara neden olabilir. Aşırı kanama, tansiyonda ani düşüşlere (şok) neden olabilir.
Bazen bu kanamalar açıkça anlaşılmayabilir.
Kanama belirtisi olabilecek muhtemel yan etkiler:
Aşağıdaki yan etkilerden biri olursa derhal doktorunuza bildiriniz:
• Uzun süreli ya da fazla kanama,
• Kanama belirtisi olabilecek normal olmayan güçsüzlük, yorgunluk, solgunluk, başdönmesi, baş ağrısı, vücudun bir yerinde açıklanamayan şişmeler, nefes alamamak,göğüs ağrısı veya anjina pektoris gibi belirtiler.
Doktorunuz sizi daha yakın bir gözlem altında tutabilir ya da tedavi şeklinizi değiştirebilir.
Ciddi deri reaksiyonu belirtisi olabilecek muhtemel yan etkiler:
Aşağıdaki deri reaksiyonlarından birini yaşarsanız derhal doktorunuza bildiriniz:
• Yayılan yoğun deri döküntüsü, kabarcıklar veya mukozal lezyonlar (örn. ağızda veyagözlerde) (Stevens-Johnson sendromu/toksik epidermal nekroliz). Bu yan etkiningörülme sıklığı çok seyrektir (10.000'de 1'e kadar).
• Döküntüye, ateşe, iç organ iltihaplanmasına, hematolojik anormalliklere ve sistemikhastalığa (DRESS sendromu) yol açan bir ilaç reaksiyonu. Bu yan etkinin görülmesıklığı çok seyrektir (10.000'de 1'e kadar).
Ciddi alerjik reaksiyon belirtisi olabilecek olası yan etkiler:
Aşağıdaki yan etkilerden birini yaşarsanız derhal doktorunuza bildiriniz:
• Yüzün, dudakların, ağzın, dilin veya boğazın şişmesi; yutkunma güçlüğü, kurdeşenveya soluk alıp verme güçlükleri; ani tansiyon düşmesi. Bu yan etkilerin görülmesıklığı çok seyrektir (anafilaktik şok dahil anafilaktik reaksiyonlar; 10.000 kişiden1'ini etkileyebilir) ve yaygın olmayan (anjiyoödem ve alerjik ödem; 100 kişiden 1'inietkileyebilir).
Yaygın yan etkiler(10 kişiden 1'ini etkileyebilen):
•
Cildin solgun olmasına ve güçsüzlüğe ya da nefes darlığına neden olan kırmızı kanhücrelerinde azalma,
• Mide ya da bağırsakta kanama, ürogenital kanama (idrarda kan ve şiddetli adetkanaması dahil), burun kanaması, dişeti kanaması,
• Göz içi kanaması (gözün beyaz kısmında kanama dahil),
• Doku veya vücut boşluğuna kanama (hematom, çürük),
• Kanlı öksürük,
• Deriden veya derialtına kanama,
• Ameliyat sonrası kanama,
• Cerrahi yara yerinde kan veya sıvı sızıntısı,
• Kol ve bacaklarda şişlik,
• Kol ve bacaklarda ağrı,
7/9
• Ateş,
• Böbrek işlevinde bozulma (doktorunuz tarafından gerçekleştirilen testlerde görülebilir),
• Mide ağrısı, hazımsızlık, hasta hissetme veya olma, kabızlık, ishal,
• Düşük tansiyon (belirtileri ayağa kalkınca baş dönmesi veya baygınlık hissiolabilir),
• Genel kuvvet ve enerji azalması (yorgunluk, bitkinlik), baş ağrısı, baş dönmesi,
• Deride kaşıntı, döküntü,
• Kan testlerinde bazı karaciğer enzimlerinde artış gösterebilir.
Yaygın olmayan yan etkiler(100 kişiden 1'ini etkileyebilen):
•
Beyin veya kafatası içine kanama,
• Ağrıya veya şişmeye neden olan eklem içi kanama,
• Trombositopeni (kanın pıhtılaşmasına yardım eden hücreler trombositlerin düşük sayıdaolması),
• Alerjik deri reaksiyonları dahil alerjik reaksiyonlar,
• Karaciğer işlevinde bozukluk (doktorunuz tarafından gerçekleştirilen testlerdegörülebilir),
• Kan testlerinde bilirubin, bazı pankreas veya karaciğer enzimlerinde artış ya da kanpulcuğu sayısında artış görülebilir.
• Baygınlık,
• İyi hissetmeme,
• Kalp atış hızının artması,
• Ağız kuruluğu,
• Kurdeşen.
Seyrek yan etkiler(1000 kişiden 1'ini etkileyebilen):
• Kas içine kanama,
•
Kolestaz (safra akışında azalma), hepatoselüler yaralanma (karaciğer yaralanması dahilkaraciğer iltihaplanması) dahil hepatit,
• Derinin veya gözlerin sararması (sarılık),
• Bölgesel şişlik,
• Bacağınızdaki atardamara kateter yerleştirerek yapılan, kalp ile ilgili bir işleminkomplikasyonu olarak (psödoanevrizma) kasıkta kan toplanması (hematom).
Sıklığı bilinmeyen yan etkiler(mevcut verilerden sıklığı tahmin edilemeyen):
•
Şiddetli kanama sonrası böbrek yetmezliği.
• Ağrı, şişme, duyularda değişiklik, uyuşma veya felce neden olan kanama sonrası bacak yada kol kaslarında artan basınç (kanama sonrası kompartman sendromu).
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Yan etkilerin raporlanması:
Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileriwww.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da 0 800 31400 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'nebildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliğihakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.
8/95. VENOMİA'nın saklanması
VENOMİA 'yı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.
Ambalaj üzerindeki son kullanma tarihinden sonra VENOMİA 'yı kullanmayınız.
Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz VENOMİA'yı kullanmayınız.
Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.
Ruhsat sahibi:
Adı : Sanovel İlaç San. ve Tic. A.Ş.
Adresi : İstinye Mahallesi, Balabandere Caddesi, No:14, 34460 Sarıyer/İstanbul Tel: 0 212 362 18 00
Faks : 0 212 362 17 38
Üretim yeri:
Adı : Sanovel İlaç San. ve Tic. A.Ş.
Adresi : Balaban Mahallesi, Cihaner Sokağı, No:10, 34580 Silivri/İstanbul Tel: 0 212 746 52 52
Faks : 0 212 746 53 94
Bu kullanma talimatı..............tarihinde onaylanmıştır.9/9