Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Dropoetin 3000 Iu/0.3 Ml Sc/iv Enjeksiyon İçin Çözelti İçeren Kullanıma Hazır Şırınga Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATI

Dropoetin 3000 IU/0.3 ml SC/IV enjeksiyon için çözelti içeren kullanıma hazır şırınga Damar içine veya deri altına uygulanır.

Etkin madde:

Epoetin alfa

*Epoetin alfa, rekombinant DNA teknolojisi ile genetik olarak modifiye edilmiş Çin Hamster'ı yumurtalık hücrelerinin kültürü kullanılarak üretilmiş bir biyobenzerdir.

Yardımcı maddeler :

Polisorbat 20, Propilen glikol, Glisin, D-mannitol, Sodyum klorür,Monobazik sodyum fosfat monohidrat, Dibazik sodyum fosfat heptahidrat, Enjeksiyonluk su.

¡ Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Meydana gelen herhangi bir yan etkiyi raporlayarak yardımcı olabilirsiniz. Yanetkilerin nasıl raporlanacağını öğrenmek için 4. Bölümün sonuna bakabilirsiniz.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

-Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


- Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


- Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


- Bu ilacın kullanımı sırasında doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacıkullandığınızı söyleyiniz


- Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksekveya düşükdoz kullanmayınız.


Bu Kullanma Talimatında:


1. DROPOETİN nedir ve ne için kullanılır?


2. DROPOETİN'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. DROPOETİN nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. DROPOETİN'in saklanması


Başlıkları yer almaktadır.

adresinden kontrol edifebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : 1 YnUyM0FyRG83M0FySHY3aklUZmxX

1 / 15

1. DROPOETİN nedir ve ne için kullanılır?

DROPOETİN,

daha fazla kırmızı kan hücresi üretmesi için kemik iliğini uyaran birprotein olan epoetin alfa( rekombinant DNA teknolojisi ile genetik olarak modifiye edilmişÇin Hamster'ı yumurtalık hücrelerinin kültürü kullanılarak üretilmiş bir biyobenzerdir)içerir. Kırmızı kan hücreleri oksijenin taşınmasını sağlayan hemoglobini dokularagötürür. Epoetin alfa, insan proteini olan eritropoietinin bir kopyasıdır ve aynı yoldan etkigösterir.

• DROPOETİN, berrak, renksiz çözelti içeren kullanıma hazır şırıngadır. Bir paketinde 6adet kullanıma hazır şırınga, iğne güvenlik düzeneği ile sunulmaktadır.

• DROPOETİN, böbrek hastalığının neden olduğu anemiyi tedavi etmek için kullanılır:

• Hemodiyalize (böbrekler yapamadığında, bir makine ile kandaki zararlımaddelerin uzaklaştırılması) giren çocuklarda

• Hemodiyalize veya periton diyalizine giren erişkinlerde

• Henüz diyalize girmeyen ağır anemili (kırmızı kan hücrelerinin sayısında eksiklikdurumu) erişkinlerde

• Böbrek hastalığınız varsa, böbreklerinizin yeterli miktarda eritropoietin (kırmızı hücre üretimi için gereklidir) üretmemesi halinde kırmızı kan hücreleriniz yetersiz olabilir.DROPOETİN, daha fazla kırmızı kan hücresi üretmesi için kemik iliğinizi uyarmak amacıylareçete edilmektedir.

2. DROPOETİN'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerDROPOETİN'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ.

• Eğer epoetin alfaya veya DROPOETİN'in içeriğindeki diğer maddelerden herhangi birinekarşı alerjiniz varsa (duyarlı iseniz).

• Eğer kırmızı kan hücresi üretimini uyaran herhangi bir ürün (DROPOETİN dahil) iledaha önce uygulanan tedavinin ardından size saf kırmızı hücre aplazisi (SKHA) tanısıkonmuşsa (bu durumda kemik iliği yeterli ölçüde kırmızı kan hücresi üretemez). (“4.Olası yan etkiler nelerdir?” bölümüne bakınız)

• Eğer ilaçlarla uygun biçimde kontrol altına alınmamış yüksek kan basıncınız varsa.

• Eğer ameliyat sırasında ya da sonrasında kendi kanınız ile kan nakli yapılamıyorsa kırmızıkan hücrelerinizin üretimini uyarmak için. (doktorların sizden daha fazla kan alabilmesi için)

• Eğer önemli bir elektif ortopedik ameliyat (örneğin; kalça veya diz ameliyatı) geçirmeküzereyseniz ve:

adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : 1 YnUyM0FyRG83M0FySHY3aklUZmxX

2 / 15

• şiddetli kalp hastalığınız varsa

• şiddetli atardamar ve toplardamar bozukluklarınız varsa•yakın zamanda kalp krizi veya inme geçirdiyseniz•kan seyreltici ilaçlar alamıyorsanız
• Kanser, kansere bağlı ve kanser kemoterapisine bağlı anemilerde,

DROPOETİN sizin için uygun olmayabilir. Lütfen doktorunuzla görüşün. DROPOETİN kullanırken, bazı kişiler kan pıhtılaşma riskini azaltacak ilaçlara ihtiyaç duyar. Eğer kanpıhtılaşmasını önleyen ilaçları alamıyorsanız, DROPOETİN kullanmamanız gerekir.

DROPOETİN'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ.

• DROPOETİN ve kırmızı kan hücresi üretimini uyaran diğer ürünler hedef hemoglobin seviyesi 12 g/dl'nin üzerinde uygulandığında ölüm, kalp krizi geçirme, felç,damar tıkanıklığı ve kanser vakalarında kanserin kötüleşme riskini artırabilir. Bunedenle doktorunuz, kanınızdaki hemoglobin düzeyinizin 10 ila 12 g/dl aralığındakalmasını sağlamak için düzenli olarak kan testleri yapacaktır.

Diğer tüm terapötik proteinlerde olduğu gibi DROPOETİN için de potansiyel immunojenesite riski söz konusudur.

• DROPOETİN ve kırmızı kan hücresi üretimini uyaran diğer ürünler tüm hastalarda kan pıhtısı gelişme riskini artırabilirler

.

Kan pıhtısı gelişimi yönünden sizde başka risk faktörlerivarsa bu risk daha yüksek olabilir (örneğin, geçmişte sizde bir kan pıhtısı gelişti ise; aşırıkilolu iseniz; şeker hastalığınız varsa; kalp hastalığınız varsa; ameliyat veya hastalıknedeniyle uzun bir süreden beri yatmak zorunda kaldıysanız). Bunların herhangi birisisöz konusu ise lütfen doktorunuza anlatın. Doktorunuz DROPOETİN'in sizin için uygunolup olmadığı konusunda karar vermenizde size yardımcı olacaktır.

Aşağıdakilerden herhangi birisi sizin için geçerli ise doktorunuza bahsetmeniz önemlidir

.

Bütün bunlara rağmen DROPOETİN'i kullanabilirsiniz, ancak önce doktorunuzla görüşün.

• Halen aşağıdakilerden rahatsızlık duyduğunuzu biliyorsanız veya rahatsızlık geçirdi iseniz:

• kalp hastalığı

• kan basıncı yüksekliği

Bu belge 5070 sayılı E^İroftÖimz Pfâ^fiy^^Sic^tâkh'omk olarak imzalanmıştır. Doküman http://ebs.titck.gov.tr/Basvuru/EImza/Kontrol adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : 1 YnUyM0FyRG83M0FySHY3aklUZmxX

3 / 15

• karaciğer hastalığı

• diğer nedenlerden kaynaklanan anemi

• porfiriya (nadir bir kan hastalığı)

• Bir kanser hastasıysanız, DROPOETİN gibi kırmızı kan hücresi üretimini uyaran ürünlerinbir büyüme faktörü gibi etki gösterebileceği ve dolayısıyla teorik olarak kanserinizinilerlemesini etkileyebileceği konusunda bilinçli olmalısınız. Bu şartlarda bireysel durumunuzabağlı olarak size kan nakli yapılması tercih edilebilir. Lütfen bu konuyu doktorunuzlakonuşun

.

• Epoetin tedavisi ile ilişkili olarak Stevens-Johnson Sendromu (SJS) ve toksik epidermalnekroliz (TEN) dahil olmak üzere şiddetli cilt reaksiyonları bildirilmiştir.

SJS/TEN başlangıçta hedef tipi kırmızı nokta veya sıklıkla merkezi kabarcıklı dairesel yamalar biçiminde gövdede belirir. Ayrıca ağız, boğaz, burun, genital bölge ve göz (kırmızı ve şişkingözler) ülserleri oluşabilir. Ciddi deri döküntüleri genellikle ateş ve/veya grip benzeribelirtilerden önce oluşur. Döküntüler cildin soyulması ve hayatı tehdit eden komplikasyonlarınyaygınlaşmasına neden olabilir.

Eğer ciddi bir kızarıklık veya bu cilt semptomlarından birini geliştirirseniz DROPOETİN kullanmayı bırakınız, derhal doktorunuza başvurunuz veya tıbbi yardım isteyiniz.

Kırmızı kan hücresi üretimini uyaran diğer ürünlere özel dikkat gösterin: DROPOETİN, bir protein olan insan eritropietini gibi kırmızı kan hücresi üretimini uyaran ürün gruplarından birtanesidir. Kullandığınız ürünün ne olduğundan lütfen tam olarak emin olun. Tedaviniz sırasındasize bu ürün grubundan DROPOETİN dışında bir ürün verildi ise bunu doktorunuz veyaeczacınız ile konuşun.

Biyobenzer ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari isim ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

DROPOETİN'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

Yiyecek veya içeceklerin DROPOETİN'in etkililiği ve güvenliliği üzerinde etkisi olduğunu ortaya koyan bir bilgi bulunmamaktadır.

4 / 15

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Gebe kalma ihtimali olan bir yaşta iseniz gebeliği önleme ihtiyacı için doktorunuza danışınız.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınızadanışınız.


Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Araç ve makine kullanımı

DROPOETİN'in araç ve makine kullanma yeteneği üzerindeki etkisi ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Ancak, bu gibi aktiviteleri gerçekleştirirken dikkatli olmalısınız.

DROPOETİN'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

DROPOETİN, her kullanıma hazır şırıngada 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermediği kabul edilebilir”. Sodyuma bağlı herhangi bir uyarıgerekmemektedir.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

DROPOETİN normal olarak diğer ilaçlarla reaksiyona girmez, ancak, reçete olmadan elde edilenler de dahil olmak üzere başka ilaç kullanıyorsanız (veya son zamanlarda kullanmışsanız)lütfen doktorunuza bildiriniz.

• Siklosporin (örneğin; böbrek nakillerinden sonra kullanılan) olarak adlandırılan bir ilaçalıyorsanız, doktorunuz DROPOETİN kullanırken siklosporin düzeylerini kontrol etmek içinkan testleri isteyebilir.

• Demir takviyeleri ve kırmızı kan hücresi oluşumunu uyaran diğer ilaçlarDROPOETİN'in etkinliğini artırabilir. Doktorunuz bunları almanızın doğru olup olmadığınakarar verecektir.

.5

• Kırmızı kan hücrelerinin üretimini azaltan ilaçlar, DROPOETİN e verilen cevabıazaltabilir. Kırmızı kan hücrelerinin üretimi, kemoterapi ve bağışıklık sistemini etkileyenazatioprin gibi kemik iliğinin baskılanmasına neden olan ilaçlarla azalır. Non-steroid anti-enflamatuar ilaçlar da, bazı nadir durumlarda, kemik iliğinin baskılanmasına neden olabilir.

• Hastane, klinik veya aile hekimi ziyareti yapıyorsanız DROPOETİN tedavisi

sü^nnD0Nyvdd

estm3ÖhuÇferını

adresinden Kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama Kodu : lYnUyM0FyRG83M0FySHY3aklUZmxX

5 / 15

etkileyebilir.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz


3. DROPOETİN nasıl kullanılır?

•Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

Bu ilacı her zaman tam olarak doktorunuz size söylediği şekilde kullanınız. Emin değilseniz, doktorunuza danışınız.

Doktorunuz kan testlerini yaptıktan sonra sizin için DROPOETİN tedavisinin gerekli olduğuna karar verebilir.

DROPOETİN enjeksiyon yoluyla verilebilir:

• Ya bir ven içine ya da bir vene giden bir tübe (intravenöz yolla)

• Ya da deri altına (subkutan yolla)

Doktorunuz DROPOETİN'in nasıl enjekte edileceğine karar verecektir. Enjeksiyonlar genellikle bir doktor, hemşire ya da bir başka sağlık bakım görevlisi tarafından uygulanacaktır.DROPOETİN tedavisine gereksinim duymalarının nedenine bağlı olarak, bazı kişiler daha sonra,ürünü deri altına kendi kendilerine nasıl enjekte edeceklerini öğrenebilir: Bölüm 5'teki“DROPOETİN'i kendinize nasıl enjekte edeceğinize ilişkin talimatlar”a bakınız.

• Etiket ya da dış ambalaj üzerindeki son kullanma tarihi geçtikten sonra,

• Ürünün donduğunu biliyorsanız ya da kaza sonucu donmuş olabileceğinidüşünüyorsanız,

• Buzdolabınızda bir arıza varsa.

Kullandığınız DROPOETİN dozu kilogram cinsinden vücut ağırlığınıza dayanarak belirlenir. Aneminizin nedeni de, doktorunuzun doğru doza karar verirken göz önünde bulundurduğu birfaktördür.

DROPOETİN kullanırken, doktorunuz kan basıncınızı düzenli olarak takip edecektir.

Değişik yaş grupları:

Çocuklarda kullanımı (kronik böbrek yetmezliği ile ilişkili aneminin tedavisinde):

DROPOETİN dozu kilogram cinsinden vücut ağırlığına dayanarak doktorunuz tarafından belirlenir.

Yaşlılarda kullanımı:

adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : 1 YnUyM0FyRG83M0FySHY3aklUZmxX

6 / 15

Yaşlı hastalar ile daha genç hastalar arasında güvenlilik ve etkililik yönünden farklılıklar gözlenmemiştir. Hedef hemoglobin değerine ulaşılması ve bu değerin devam ettirilmesi için yaşlıhastalardaki doz seçimi ve doz ayarı bireyselleştirilmelidir.

Özel kullanım durumları Böbrek yetmezliği:

Yüksek hemoglobin düzeyleri kan pıhtısı ve ölüm riskini artırabileceğinden doktorunuz hemoglobin düzeyinizi 10 ila 12 g/dl arasında tutacaktır.

Erişkinler ve çocuklar için DROPOETİN'in olağan başlangıç dozu, haftada üç kez vücut ağırlığının her kilogramı (kg) başına 50 Uluslararası Ünitedir (İÜ). Periton diyalizindekihastalar için DROPOETİN haftada iki kez uygulanır.

DROPOETİN, erişkinlere ve çocuklara bir ven içine ya da bir vene giden bir tübe enjeksiyon şeklinde uygulanır. Bu uygulama yoluna (bir ven ya da tüp aracılığıyla) kolaycaerişim mümkün olmadığında, doktorunuz DROPOETİN'in deri altına (subkutan yolla) enjekteedilmesi gerektiğine karar verebilir. Bu yöntem diyalize giren ve henüz diyalize girmeyenhastaları da içerir.

Doktorunuz, aneminizin tedaviye ne ölçüde yanıt verdiğini görmek ve dozu ayarlayabilmek için, genellikle dört haftada bir olmak üzere, düzenli kan testleri isteyecektir.

Aneminiz düzeldiğinde, doktorunuz kanınızı düzenli olarak kontrol etmeyi sürdürecektir ve DROPOETİN dozunuz ile uygulama sıklığı tedaviye verdiğiniz yanıtı korumak üzere ayrıcaayarlanabilecektir.

Eğer DROPOETİN dozunu daha uzun (haftada birden daha uzun) aralıklarla alıyorsanız, yeterli hemoglobin düzeylerini koruyamayabilirsiniz ve DROPOETİN dozu ya da uygulamasıklığında bir artışa ihtiyaç duyabilirsiniz.

Tedaviyi daha etkili hale getirmek için, DROPOETİN tedavisinden önce ve tedavi sırasında size demir takviyeleri verilebilir.

DROPOETİN tedavisine başladığınızda diyaliz tedavisi görüyorsanız, diyaliz rejiminizin ayarlanması gerekli olabilir. Buna doktorunuz karar verecektir.

Karaciğer yetmezliği:

DROPOETİN, kronik karaciğer yetmezliği olan hastalarda dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.

Hepatit C'li bir hasta iseniz ve interferon ve ribavirin kullanıyorsanıza&n oiatFmero„nu„uvueyaâbaaviSrn„1iloearbtirllzkfae Jutak AFmero„nu„uvueyaâbaaviSrn„1iloearbtirllzkfae Jutak A


r vakalarda

mza/KontroT


BıiMlge 5070 sayın EleKfronıETmzaKanunu uyarınca eleRıronİK olarak imzalanmıştır. Dokumafı http://ebs.titCk.gov. adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : 1 YnUyM0FyRG83M0FySHY3aklUZmxX


7 / 15

ağır bir anemi şekli olan SKHA denilen bir durumun gelişimine yol açtığı için bunu doktorunuzla paylaşmalısınız. Hepatit C ile ilişkili aneminin tedavisinde DROPOETİNkullanımı onaylanmamıştır.

Eğer DROPOETİN'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.


Kullanmanız gerekenden fazla DROPOETİN kullandıysanız:

DROPOETİN'in doz aşımından kaynaklanan yan etkiler görülmesi olası değildir.

DROPOETİN'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız derhal bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.


DROPOETİN'i kullanmayı unutursanız:

Hatırlar hatırlamaz bir sonraki enjeksiyonu uygulayınız. Bir sonraki enjeksiyonu takip eden gün içindeyseniz, atladığınız dozu göz ardı ederek normal şemanıza devam ediniz.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.


DROPOETİN ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler:

DROPOETİN tedavisi kesildiğinde hastanın altta yatan tıbbi durumuna bağlı olarak takip eden haftalar sırasında hemoglobin değeri azalabilir.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi DROPOETİN de yan etkilere neden olabilir, ancak bu yan etkiler herkeste ortaya çıkmayabilir.

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde tanımlanmıştır:

Çok yaygın :10 hastadan en az 1'inde görülür.

Yaygın :10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.

Yaygın olmayan :100 hastanın birinden az, fakat 1000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek:1.000 hastanın birinden az görülebilir, fakat 10.000 hastanın

birinden fazla görülebilir.

Çok seyrek : 10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Bilinmiyor :Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Aşağıdakilerden biri olursa, DROPOETİN'i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL

Bldoktorunuzaıbildjriifiizcv1eyauŞJze#ftıy1akift£hastafteBinr.acilbölümü»etbaşvugunffiz:imza/Ko„troi

adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : 1 YnUyM0FyRG83M0FySHY3aklUZmxX

8 / 15

• Yüzde, dudaklarda, ağızda, dilde veya boğazda şişme, yutmada ve nefes almada zorluk, kaşıntılıdöküntü (kurdeşen) gibi şiddetli alerjik ve anafilaktoid reaksiyonlar (Vücutta aşırı duyarlılıkreaksiyonları)

• Hayatı tehdit eden durumlar

• Acil tedaviyi gerektiren kan pıhtıları (derin ven trombozu ve embolism dahil). Bu durumda sizde göğüs ağrısı, nefes darlığı ve özellikle bacaklarınızda ağrılı şişlik ve kızarıklıkbelirtileri gelişebilir.

Çok yaygın

• Diyare

• Mide bulantısı

• Kusma

• Ateş

Yaygın

• Kan basıncında artış. Baş ağrıları, özellikle de ani, bıçak saplanır gibi migrene benzer başağrıları, konfüzyon ya da nöbetler kan basıncındaki ani bir artışın belirtileri olabilir. Budurum acil tedaviyi gerektirir. Kan basıncı artışı ilaçlarla (ya da yüksek kan basıncı içinzaten aldığınız herhangi bir ilacın ayarlanmasıyla) tedaviyi gerektirebilir.

• Öksürük

• Alerjik bir reaksiyondan kaynaklanabilen deri döküntüleri

• Kemik ya da kas ağrısı

• Baş ağrısı, eklemlerde ağrı ve acı, güçsüzlük hissi, titreme, yorgunluk ve baş dönmesi gibi grip benzeri şikayetler. Bunlar, tedavinin başlangıcında daha sık olarak görülür. Buşikayetleri vene enjeksiyon sırasında yaşıyorsanız, enjeksiyonun daha yavaş uygulanmasıbunları gelecekte önlemeye yardımcı olabilir.

• Enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, yanma ve ağrı

• Ayak bileği, ayak ya da parmaklarda şişlik

• Kol ve bacakta ağrı

Yaygın olmayan

• Anormal kalp ritmine yol açabilen yüksek kan potasyum düzeyleri (bu, diyaliz hastalarındaçok yaygın görülen bir yan etkidir)

• Nöbetler

9 / 15

• Burun ya da hava yolunda tıkanma

• Yüzde, dudaklarda, ağızda, dilde veya boğazda şişme, yutmada ve nefes almada zorluk, kaşıntılıdöküntü (kurdeşen) gibi şiddetli alerjik reaksiyonlar (Vücutta aşırı duyarlılık)

• Ürtiker (döküntü)

Seyrek

• Saf kırmızı kan hücre aplazisi (SKHA) belirtileri

SKHA, kemik iliğinde yeterli miktarda kırmızı kan hücresi üretememesi demek olan bir durumdur. SKHA, ani ve ağır anemiye yol açar. Semptomları şunlardır:

• Olağan olmayan yorgunluk,

• Sersemlik hissi,

• Nefes darlığı.

SKHA çoğunlukla kronik böbrek yetmezliği hastalarında DROPOETİN ve kırmızı kan hücresi üretimini uyaran diğer ürünlerle aylar-yıllar süren tedaviden sonra çok seyrek bildirilmiştir.

• Özellikle tedaviye başlarken normal olarak bir kan pıhtısı oluşumunda rol oynayan küçük kanpulcukları (trombosit olarak adlandırılır) düzeylerinde artış ortaya çıkabilir. Doktorunuz bunukontrol edecektir.

• Vücutta aşırı duyarlılık

• İdrar yaparken ağrıya, idrar renginin koyulaşmasına veya cildin güneş ışığına duyarlılığının artmasına neden olan kan hastalığı (Porfiriya)

Bilinmiyor

• Kan basıncında ani ve şiddetli yükselme (Hipertansif kriz)

• Dudak, dil, göz kapağı gibi derialtı dokularda ve solunum yollarında ödem, şişme

• İlacın etkisizliği

Hemodiyaliz tedavisi görüyorsanız:

• Diyaliz şantınızda kan pıhtıları (tromboz) oluşabilir. Kan basıncınız düşükse ya da fistülünüzün komplikasyonları varsa, bu olasılık daha yüksektir.


5070 sayılı Elektronik İmza I

an pıhtıları hemo

ımıştiP.1Doküman4ıttp://ebs.titck. aov.tr/iBasvuru/EImza/Kontrolym

kai

nın

10 / 15

pıhtılaşmasının önleyici bir ilaç olan heparin dozunuzu artırmaya karar verebilir.

Epoetin tedavisi ile ilişkili olarak Stevens-Johnson Sendromu (SJS) ve toksik epidermal nekroliz (TEN) gibi şiddetli cilt döküntüleri bildirilmiştir. Bunlar, genellikle gövdede hedef tipi kırmızınokta veya sıklıkla merkezi kabarcıklı dairesel yamalar, cilt soyulmaları, ağız, boğaz, burun,cinsel organ ve göz ülseri biçiminde belirir ve ateş ve grip benzeri belirtilerden önce oluşabilir.Eğer ciddi bir kızarıklık veya bu cilt semptomlarından birini geliştirirseniz, DROPOETİNkullanmayı bırakınız, derhal doktorunuza başvurunuz veya tıbbi yardım isteyiniz. Ayrıca 2.bölümü gözden geçiriniz.

DROPOETİN ile tedavi uygulandığı sırada bu etkilerden herhangi birini ya da başka herhangi bir etkiyi fark ettiğiniz takdirde derhal doktorunuza ya da hemşirenize bildiriniz.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması


Kullanma talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri

www.titck.gov.tr

sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da 0800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi(TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacıngüvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.

5. DROPOETİN'in saklanması

DROPOETİN'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.


Buzdolabında muhafaza ediniz (2°C-8°C).

• Dondurmayınız ya da çalkalamayınız.

• Işıktan korumak için orijinal ambalajında saklayınız.

• Mühürün parçalandığını veya sıvının renkli olduğunu fark ederseniz veya içinde partikülyüzdüğünü görebiliyorsanız, DROPOETİN'i kullanmayın.

Bunlardan herhangi biri geçerliyse DROPOETİN şırıngaları kullanmayınız. Doktorunuz ya da eczacınızla konuşunuz.

Bu lituyarınca elektronik olarak imzalanmıştır. Doküman http://ebs.titck.gov.tr/Basvuru/EImza/Kontrol adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : 1 YnUyM0FyRG83M0FySHY3aklUZmxX adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : 1 YnUyM0FyRG83M0FySHY3aklUZmxX

11 / 15

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca belirlenen toplama sistemine veriniz.

DROPOETİN aşağıdaki durumlarda kullanılmamalıdır:

- Etiket ya da dış ambalaj üzerindeki son kullanma tarihi geçtikten sonra,

- Ürünün donduğunu biliyorsanız ya da kaza sonucu donmuş olabileceğini düşünüyorsanız,

- Buzdolabınızda bir arıza varsa.

Son kullanma tarihi ile uyumlu olarak kullanınız.

Kutu ve etiket üzerinde EXP (Son kul. ta.) harflerinden sonra belirtilen son kullanım tarihi geçmiş olan DROPOETİN'i kullanmayınız. Son kullanım tarihi, belirtilen ayın son gününütanımlamaktadır.


DROPOETİN'i kendinize nasıl enjekte edeceğinize ilişkin talimatlar Şekil 1 kullanıma hazır şırıngayı göstermektedir.

İĞNE KORUMA AKTİVASYONKLİPLERİ

GÖVDE GÖZETLEME PENCERESİ

ETİKET İĞNE
İĞNE
KAFASI KORUMA



PİSTON

PİSTON

KANATLARI

12 / 15

DROPOETİN'i kendinize nasıl enjekte edeceğinize ilişkin talimatlar

Tedavi başladığında, DROPOETİN enjeksiyonu genellikle tıbbi tedavi ya da bakım ekibi tarafından uygulanır. Doktorunuz daha sonra DROPOETİN'i deri altına (subkutan yolla)nasıl enjekte edeceğinizi öğrenmenizi ya da bakıcınızın öğrenmesini önerebilir.

• Doktorunuz ya da hemşirenizden bunu nasıl yapacağınızı öğrenmeden kendinizeenjeksiyon uygulamayı denemeyiniz.

• DROPOETİN'i her zaman kesin olarak doktorunuz ya da hemşirenizin talimatlarıdoğrultusunda kullanınız.

• DROPOETİN'i yalnızca doğru biçimde saklanmış olması halinde kullanınız “5.DROPOETİN'in saklanması" bölümüne bakınız.

• Kullanmadan önce, DROPOETİN şırıngayı oda sıcaklığına ulaşıncaya kadarbeklemeye bırakınız. Bu sıcaklığa ulaşması genellikle 15 ila 30 dakika sürmektedir.

Her bir şırıngadan yalnızca bir doz DROPOETİN alınız.

DROPOETİN deri altına (subkutan yolla) enjekte ediliyorsa, enjekte edilen miktar normal olarak tek bir enjeksiyonda en fazla bir mililitredir (1 ml).

DROPOETİN, tek başına uygulanmalı ve diğer enjeksiyonluk sıvılarla karıştırılmamalıdır.

DROPOETİN şırıngayı çalkalamayınız.

Uzun süre hızlı bir biçimde çalkalama ürüne zararverebilir.

Hızlı bir biçimde çalkalanmışsa, bu ürün kullanılmamalıdır.

Kullanıma hazır şırınga kullanarak enjeksiyonu kendinize nasıl uygulayabilirsiniz?:

Kullanıma hazır şırıngalar, kullanım sonrası iğne ucu yaralanmalarını önlemeye yardımcı

olmak amacıyla, PROTECS iğne koruma düzeneği ile donatılmıştır. Bu, ambalaj üzerinde belirtilmiştir.

-Buzdolabından bir şırınga alınız.

Sıvının oda sıcaklığına gelmesi gereklidir. Odasıcaklığına ulaşmasını beklerken enjektör iğnesinin kapağını çıkarmayın.

-Şırıngayı kontrol ederek

doğru doz olduğundan, son kullanım tarihinin geçmemişolduğundan, hasar görmediğinden ve sıvının berrak ve donmamış olduğundan eminolunuz.

-Bir enjeksiyon yeri seçiniz.

Uygun yerler uyluğun üst kısmı ve karın (abdomen)çevresidir; ancak göbekten uzakta olmalıdır. Her uygulama gününde enjeksiyonyerini değiştiriniz.

3u belge 5070 3ayılı Elektronik imza Kanunu uyarınca elektronik olarak imzalanmıştır. Doküman http://cb3.titck.gov.tr/Ba3vuru/EImza/Kontrol--

adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : 1 YnUyM0FyRG83M0FySHY3aklUZmxX

13 / 15

-Ellerinizi yıkayınız.enjeksiyon bölgesinin üzerine antiseptiklibir pamuk ya da sargı bezi uygulayınız.

-Kullanıma hazır dolu enjektörü, kapaklı iğne yukarı bakacak şekilde enjektörün gövdesinden tutun.

-Piston kafası, piston, iğne koruma kanatları veya iğne kapağını tutmayın.

-Hiç bir zaman pistonu geri çekmeyin.

-DROPOETİN'inizi enjekte etmeye hazır olana kadar, iğne kapağını kullanımahazır dolu enjektörden çıkarmayın.

- Şırınga gövdesini tutarak ve kapağı çevirmeden dikkatle çekerek

şırınganın kapağını çıkarınız.

Pistonu itmeyiniz, iğneye dokunmayınız ya da şırıngayıçalkalamayınız.

-İğneyi iğne koruyucu ile vaktinden önce kapatmayı önlemek için (Şekil 1'degösterilen) iğne aktivasyon küplerine dokunmayın.

-Bir deri katmanınıtutunuz

. Sıkıştırmayınız.

-İğneyi tam olarak içeri itiniz.

Doktorunuz ya da hemşireniz bunu nasıl yapacağınızısize göstermiş olabilir.

-Pistonu başparmağınızla sıvının tamamının enjekte edilebileceği kadar itiniz.

Deri katmanını sıkıca tutmaya devam ederek yavaşça ve sabit bir hızla itiniz.

PROTECS™ iğne koruma düzeneği tüm doz verilmedikçe harekete

geçmeyecektir. PROTECSTM iğne koruma düzeneği aktive edildiğinde bir tık sesi duyabilirsiniz.

-Piston gidebileceği kadar itildiğinde

, iğneyi yerinden çekiniz ve deriyi bırakınız.

TM

-Başparmağınızı yavaşça pistondan çekin

ve iğnenin tamamı PROTECS iğnekoruma düzeneği ile çevrilene kadar şırınganın yukarıya doğru ilerlemesine izin verin.

-İğne cildinizden çekildiğinde, enjeksiyon yerinde biraz kanama olabilir. Bunormaldir.antiseptikli bir pamuk ya da sargı bezini bastırabilirsiniz.

-Kullandığınız şırıngayıatınız5. DROPOETİN'in saklanması

” bölümüne bakınız.


14 / 15


Ruhsat Sahibi:


LG Chem. Ltd. lisansı ile Drogsan İlaçları San. ve Tic. A.Ş.Oğuzlar Mah. 1370. sok. 7/306520 Balgat - ANKARA

Üretim yeri:


MEFAR İlaç San. A.Ş.

34906 Kurtköy - İSTANBUL

Bu kullanma

talimatı tarihinde onaylanmıştır.

15 / 15

15 / 16

İlaç Bilgileri

Dropoetin 3000 Iu/0.3 Ml Sc/iv Enjeksiyon İçin Çözelti İçeren Kullanıma Hazır Şırınga

Etken Maddesi: Epoetin Alfa (rekombinant Insan Eritropoietini)

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.