Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Valtan-a 10 Mg/320 Mg Film Tablet Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATIVALTAN-A 10 mg/320 mg film tablet Ağız yolu ile alınır.

Etkin madde:

Her bir film tablet 10 mg amlodipine eşdeğer 13,87 mg amlodipin besilat ve 320 mg valsartan içerir.

Yardımcı madde(ler):

Mikrokristalin selüloz (Avicel pH 112), mikrokristalin selüloz (Avicel pH 101), krospovidon (Polyplasdone XL), magnezyum stearat, kolloidal silikon dioksit(Aerosil 200), opadry 03F520005 sarı: (HPMC 2910/Hipermeloz 6cP(E464), talk (E 553b),demir oksit sarı (E172), makragol/PEG (6000), titanyum dioksit (E171))

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacıkullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksekveya düşükdoz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. VALTAN-A nedir ve ne için kullanılır?


2. VALTAN-A kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. VALTAN-A nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. VALTAN-A 'nın saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. VALTAN-A nedir ve ne için kullanılır?

VALTAN-A, 28 adet film tablet içeren blister ambalaj da takdim edilmektedir.

Her bir film tablet, etkin madde olarak 10 mg amlodipin ve 320 mg valsartan içerir ve açık sarı renkli, modifiye oblong, bikonveks film kaplı tabletlerdir.

VALTAN-A, kalsiyum kanal blokörleri sınıfına ait bir madde olan amlodipin ve anjiyotensin II reseptör antagonistleri sınıfına ait bir madde olan valsartan içerir. Bu maddelerin ikisi deyüksek kan basıncınızın (hipertansiyon) kontrol edilmesini sağlar. Amlodipin, damar düz kashücrelerinin kalsiyum kanallarını bloke eder; bu da, kan damarlarının kasılmasını önler. Vücuttarafından üretilen bir madde olan anjiyotensin II, kan damarlarının büzülmesine neden olarak 1kan basıncını artırır. Valsartan, anjiyotensin II 'nin etkisini bloke ederek etki eder. Bu ikimekanizma da kan damarlarınızı gevşetir ve kan basıncınızı düşürür.

VALTAN-A, kan basıncı tek başına amlodipin ya da valsartan içeren bir ilaç ile yeterince kontrol edilemeyen hastalarda, yüksek kan basıncının (hipertansiyonun) tedavi edilmesiamacıyla kullanılır. Eğer, yüksek kan basıncı uzun süre devam ederse beyin, kalp veböbreklerdeki kan damarlarını tahrip edebilir ve inmeye, kalp yetmezliğine ya da böbrekyetmezliğine yol açabilir. Kan basıncının normal düzeye düşürülmesi, bu bozukluklarınortaya çıkma riskini azaltır.

2. VALTAN-A kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerVALTAN-A 'yı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer:

• Valsartana, amlodipin besilata ya da VALTAN-A 'nın içerdiği yardımcı maddelerdenherhangi birisine karşı alerjiniz ya da olağandışı bir tepkiniz varsa (eğer alerjinizolabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuzdan tavsiyede bulunmasını isteyiniz),

• Amlodipine ya da başka bir kalsiyum kanal blokörüne (yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bir ilaç grubu) karşı alerjiniz varsa. Bu durum kaşınma, ciltte kızarma veyanefes almada güçlük şeklinde olabilir.

• Şiddetli karaciğer yetmezliğiniz, safra yoluna bağlı siroz ya da safra birikimine neden olanhastalığınız varsa,

• Aliskiren (kan basıncını düşüren bir ilaç) kullanırken, şeker hastası iseniz veya böbrekyetmezliğiniz (böbreklerin süzme yeteneğini gösteren bir tetkik olan glomerüler filtrasyonhızı GFR < 60 ml/dak/1.73 m2) varsa,

• Hamileyseniz ya da hamile kalmayı planlıyorsanız bu ilacı kullanmayınız.

• Kan basıncınız ciddi ölçüde düşükse (hipotansiyon).

• Kalp kapakçıklarınızda daralma varsa (aortik stenoz) ya da kalbinizin vücudunuza yeterlikan sağlayamadığı bir durum mevcutsa (kardiyojenik şok).

• Kalp krizi geçirdiyseniz ve bunun sonucunda kalp yetersizliğiniz varsa.

VALTAN-A 'yı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Eğer:

• Kusma ya da ishal şikâyetiniz varsa,

• Karaciğer ya da böbrek problemleriniz varsa,

• Böbrek nakli geçirdiyseniz ya da böbreklerinize kan götüren damarlarınızda daralmaolduğu teşhis edildiyse,

• Vücudunuzda üretilen aldosteron isimli hormonun yüksek düzeyde seyrettiği böbrekbezlerini etkileyen hastalığınız (primer hiperaldosteronizm) varsa,

• Bir ADE inhibitörü (yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bir ilaç grubu) (özellikle deşeker hastalığı ile ilişkili böbrek problemleriniz varsa) veya aliskiren (kan basıncınıdüşüren bir ilaç) ile tedavi ediliyorsanız (bu ilaçların birlikte kullanılması mutlaka gerekligörülürse sadece uzman gözetimi altında yapılmalı ve böbrek fonksiyonu, elektrolitler vekan basıncı yakından sık sık takip edilmelidir. Diyabetik nefropati adı verilen uzun sürelişeker hastalığı sonucunda ortaya çıkmış bir böbrek rahatsızlığınız varsa ADE inhibitörlerive anjiyotensin II reseptör blokerleri birlikte kullanılmamalıdır).

• ADE inhibitörleri (yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bir ilaç grubu) gibi diğerilaçlarla alınırken yüzde ve boğazda şişlik meydana geliyorsa VALTAN-A kullanımınıdurdurunuz ve derhal doktorunuzla bağlantıya geçiniz. Bir daha tekrar VALTAN-Aalmamalısınız.

• Doktorunuz, kalp kapakçıklarınızda daralma (aort veya mitral stenoz) ya da daralmaylabirlikte kalp kasınızda anormal kalınlaşma (obstrüktif hipertrofik kardiyomiyopati) teşhisettiyse.

• Kalp yetersizliğiniz varsa veya kalp krizi geçirdiyseniz başlangıç dozu için doktorunuzuntavsiyesine uyunuz. Doktorunuz ayrıca böbrek fonksiyonlarınızı da kontrol edebilir.

Doktorunuz böbrek fonksiyonlarınızı, kan basıncınızı ve kanınızdaki elektrolit miktarını (örn. potasyum) düzenli aralıklarla kontrol edebilir.

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

VALTAN-A 'nın yiyecek ve içecek ile kullanılması

VALTAN-A 'yı aç veya tok karnına alabilirsiniz.

Greyfurt ve greyfurt suyu, VALTAN-A kullanan kişilerce tüketilmemelidir. Çünkü greyfurt ve greyfurt suyu, bu ilacın etkin maddesi olan amlodipinin kandaki seviyesini artırabilir ve buVALTAN-A'nın kan basıncını düşürücü etkisinde beklenmedik bir yükselmeye nedenolabilir.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Hamileyseniz ya da hamile kalmayı planlıyorsanız doktorunuza söyleyiniz. Doktorunuz normalde hamile kalmadan önce veya siz hamile kaldığınızı öğrenir öğrenmez VALTAN-A'yı kullanmayı bırakmanızı ve VALTAN-A yerine başka bir ilaç kullanmanızı tavsiyeedecektir. VALTAN-A hamileliğin başlarında (ilk 3 ay) önerilmez ve hamileliğin ilk 3ayından sonra kullanıldığında bebeğe ciddi zarar verebileceğinden ötürü, hamileliğin üçüncüayından sonra kullanılmamalıdır.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark edersenizhemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Amlodipinin küçük miktarlarda anne sütüne geçtiği gösterilmiştir. Eğer emziriyorsanız veya emzirmeye başlayacaksanız kullanmadan önce doktorunuzu bilgilendiriniz. Emzirenkadınların VALTAN-A kullanmamaları gerekmektedir. 3

Araç ve makine kullanımı

Yüksek kan basıncının tedavi edilmesi için kullanılan diğer ilaçların (antihipertansif ilaçlar) çoğunda olduğu gibi VALTAN-A da nadiren sersemliğe neden olabilir ve konsantrasyonkabiliyetini bozabilir. Bu nedenle araç ya da makine kullanmadan önce veya diğer dikkatgerektiren etkinliklerde bulunmadan önce, VALTAN-A 'nın etkilerine nasıl cevap verdiğinizibildiğinizden emin olunuz. Emin olmadığınız takdirde araç ve makine kullanmayınız.

VALTAN-A 'nın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

VALTAN-A 'nın içeriğinde uyarı gerektiren yardımcı madde bulunmamaktadır.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

• Derideki mantar enfeksiyonlarını önlemede ve tedavi etmede kullanılan ilaçlar(ketokonazol, itrakonazol gibi),

• AIDS veya HIV enfeksiyonlarını tedavi etmede kullanılan ilaçlar (ritonavir, indinavir gibi),

• Bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmede kullanılan ilaçlar (klaritromisin, telitromisin,rifampisin, eritromisin gibi),

• Simvastatin (artmış kolesterolü kontrol etmede kullanılan bir ilaç)

• Organ nakli reddini önlemek üzere kullanılan ilaçlar (siklosporin),

• Psikiyatri tedavisinde kullanılan lityum,

• Diltiazem (hipertansiyon, angina pektoris (göğüs ağrısı) ve bazı aritmi (kalp ritimbozukluğu) tiplerinin tedavisinde kullanılır)

• Sara nöbeti geçirmeyi engelleyici ilaçlar (antiepileptikler örn. karbamazepin, fenobarbital,fenitoin, fosfenitoin, primidon) ve bazı bitkisel ilaçlar [örn. sarı kantaron (hipericumperforatum/ St. John's wort)]

• Kan basıncını düşürmek için kullanılan ilaçlar, özellikle idrar söktürücüler, ADEinhibitörleri veya aliskiren

• Dantrolen (vücut sıcaklığındaki ciddi bozukluklarda kullanılır)ile kullanımında dikkatli olunmalıdır.

• VALTAN-A 'nın potasyum içeren yiyeceklerle etkileşimi bilinmemektedir. Potasyumtutucu ilaçlar, potasyum takviyeleri ya da tuz yerine kullanılan potasyum içerikli maddelerile kullanımında dikkatli olunmalıdır. Doktorunuz kanınızdaki potasyum miktarınıperiyodik olarak kontrol etmelidir.

• Steroid yapıda olmayan ağrı kesici ilaçlar veya seçici COX-2 inhibitörleri ile birliktekullanımında ilacın kan basıncı düşürücü etkisi azalabilir. Bu ilaçlarla birliktekullanımında dikkatli olunmalıdır. Doktorunuz ayrıca böbrek fonksiyonlarınızı kontroledebilir.

• Yüksek kan basıncının tedavi edilmesi için kullanılan diğer ilaçlar (antihipertansif ilaçlar)ve tansiyon düşürücü (hipotansif) yan etkilere yol açabilen bazı-ilaçlarla [örn. depresyontedavisinde kullanılan trisiklik antidepresanlar, prostat bezi büyümesinde kullanılan alfablokörler)] birlikte kullanımı kan basıncını düşürücü etkisini artırabilir.

4 / 12

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. VALTAN-A nasıl kullanılır?

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

• VALTAN-A için önerilen günlük doz bir film tablettir. İlacınızı her gün aynı zamanda,tercihen sabahları almanız önerilir.

• Hangi dozda ve tam olarak kaç tablet VALTAN-A kullanacağınızı doktorunuz sizesöyleyecektir. Tedaviye vereceğiniz cevaba göre, doktorunuz size daha yüksek ya da dahadüşük bir doz önerebilir.

• En iyi sonuçları elde etmek ve yan etki riskini azaltmak için doktorunuzun söylediği süreceVALTAN-A kullanmaya devam edin. VALTAN-A 'yı ne süreyle kullanmanız gerektiği ileilgili sorularınız varsa doktorunuzla veya eczacınızla konuşun.

• Önerilen dozu aşmayınız.

Uygulama yolu ve metodu:

• VALTAN-A, sadece ağızdan kullanım içindir.

• Aç karnına ya da besinlerle birlikte alabilirsiniz. Tableti bir bardak su ile yutunuz.

• Greyfurt veya greyfurt suyu ile almayınız.

Değişik yaş grupları:

Çocuklarda kullanımı: (18 yaş altı)

Çocuklarda ve ergenlik dönemindeki gençlerde VALTAN-A kullanılması önerilmez.

Yaşlılarda kullanımı:

65 yaş ve üzerindeki hastalar için özel bir doz önerisi yoktur. Doz artışında dikkatli olunmalıdır.

Özel kullanım durumları:

Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliğiniz varsa dikkatle kullanınız.

Şiddetli böbrek yetmezliğiniz varsa kullanmayınız.

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliğiniz varsa dikkatle kullanınız.

Şiddetli karaciğer yetmezliğiniz varsa kullanmayınız.

Doktorunuz ayrı bir tavsiyede bulunmadıkça, bu talimatları takip ediniz.

İlacınızı zamanında almayı unutmayınız.

5 / 12

Eğer VALTAN-A 'nın etkisinin çok güçlü veya çok zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla VALTAN-A kullandıysanız:

VALTAN-A 'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ila konuşunuz.VALTAN-A 'yı kullanmayı unutursanız

İlacınızı almayı unutursanız, unuttuğunuzu fark eder etmez bu dozu alınız ve sonraki dozu her zamanki saatte alınız.

Eğer, ilacınızı almayı unuttuğunuzu fark ettiğinizde, sonraki dozun saati yaklaşmış ise, o zaman unuttuğunuz dozu atlayınız.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.VALTAN-A ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

Doktorunuz tarafından belirtilmedikçe, tedaviyi durdurmayınız. Çünkü VALTAN-A tedavisini durdurmak hastalığınızın daha kötüye gitmesine neden olabilir.

4. Olası yan etkileri nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi VALTAN-A 'nın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Çok yaygın :10 hastanın en az 1 'inde görülebilir.

Yaygın :10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.

Yaygın olmayan :100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla

görülebilir.

Seyrek
Çok seyrek
:1.000 hastanın birinden az fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

:10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Bilinmiyor :Eldeki veriler ile belirlenemeyecek kadar az hastada görülebilir.

Aşağıdakilerden biri olursa, VALTAN-A'yı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL

doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne basvurunuz:

• Döküntü, kaşıntı, yüzde, dudaklarda veya dilde şişlik, nefes almada güçlük, düşük kanbasıncı (bayılma hissi, sersemlik) gibi belirtilerle seyreden alerjik reaksiyon.

• Geniş cilt döküntüsünü içeren şiddetli cilt reaksiyonları, ürtiker, tüm vücudunuzdacildinizin kızarması, şiddetli kaşıntı, cildin kabarcıklanması, soyulması ve şişmesi, muközmembranlarda inflamasyon (Stevens Johnson Sendrom, toksik epidermal nekroliz) veyadiğer alerjik reaksiyonlar

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin VALTAN-A'ya karşı ciddi alerjiniz var demektir.

Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

6 / 12

VALTAN-A 'nın kullanılması sonucunda aşağıda belirtilen yan etkiler ortaya çıkabilir:

Yaygın:

• Grip,

• Burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı ve yutkunma sırasında rahatsızlık,

• Kan potasyum seviyesinde azalma (hipokalemi),

• Baş ağrısı,

• Kollarda, ellerde, bacaklarda, ayak bilekleri ve ayaklarda şişme,

• Yorgunluk, güçsüzlük,

çukur ödem (parmakla üzerine yüz ödemi

• Yüzde ve/veya boyunda kızarma ve sıcak basması,Ödem,bastırıldığı zaman geçici çukurluk meydana getiren ödem),

Yaygın olmayan:

• İştahsızlık

• Kan kalsiyum seviyesinde artış (hiperkalsemi),

• Kan lipid seviyesinde artış (hiperlipidemi),

• Kan ürik asit seviyesinde artış (hiperürisemi),

• Kan sodyum seviyesinde azalma (hiponatremi),

• Koordinasyon bozukluğu,

• Baş dönmesi,

• Uyuklama,

• Görme kaybı,

• Yutak ile gırtlak arası bölgede ağrı,

• Karında rahatsızlık hissi,

• Sersemlik,

• Bulantı ve karın ağrısı,

• Ağız kuruluğu,

• Uyuşukluk, ellerde ve ayaklarda karıncalanma veya uyuşma,

• Kişinin çevresinin veya kendisinin düzensiz ve hızla döndüğünü hissetmesi (vertigo),

• Çarpıntı dâhil kalbin hızlı atması,

• Ayağa kalkınca başlayan sersemlik,

• Öksürük,

• İshal,

• Kabızlık,

• Ciltte döküntü, kızarıklık,

• Eklemlerde şişme,

• Sırt ağrısı,

• Eklemlerde ağrı,

Seyrek:

• Huzursuzluk (Anksiyete),

• Kulak çınlaması,

7 / 12

• Bayılma,

• Normalden fazla miktarda idrar atılımı ya da sık idrara çıkma ihtiyacı,

• Ereksiyon sağlayamama ve sürdürememe

• Ağırlık hissi,

• Sersemlik, baş dönmesi gibi belirtilerle ortaya çıkan düşük kan basıncı,

• Aşırı terleme,

• Ciltte yaygın döküntü,

• Kaşıntı

• Kaslarda spazm

• Görme bozukluğu

• Aşırı duyarlılık

Amlodipin

Bu ilacı aldıktan sonra aşağıdaki çok seyrek görülen, ciddi advers etkilerden biri görüldüğünde acilen doktorunuza başvurunuz:

-

Ani hırlama, göğüs ağrısı, nefes darlığı veya nefes almada güçlük.

- Göz kapakları, yüz ve dudaklarda şişme.

- Dil ve boğazda, ciddi nefes alma güçlüğüne neden olan şişme.

- Ciltte döküntü, kurdeşen, tüm vücutta deride kızarma, şiddetli kaşıntı, kabarma, cilttesoyulma ve şişme, mukoz membranlarda iltihaplanma (enflamasyon) (Steven-JohnsonSendromu) veya diğer alerjik reaksiyonları içeren şiddetli cilt reaksiyonları.

- Kalp krizi, anormal kalp atımı.

- Şiddetli karın ve sırt ağrısına eşlik eden kişinin kendisini iyi hissetmemesine neden olanpankreas iltihabı.

Aşağıda yer alan yan etkiler raporlanmıştır. Bu sorunlardan herhangi birini yaşarsanız veya bunlar bir haftadan uzun sürerse, doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.

Yaygın:

• Baş dönmesi,

• Baş ağrısı,

• Karında rahatsızlık hissi,

• Yorgunluk,

• Ödem,

• Sersemlik,

• Uyuklama,

• Palpitasyon (kalp atışının hissedilmesi, çarpıntı),

• Kızarma,

• Eklemlerde şişlik (ödem),

• Karın ağrısı,

• Bulantı

8 / 12

Yaygın olmayan:

• Ruh halinde değişiklikler,

• Endişe hali,

• Ciltte karıncalanma hissi,

• Nefes almada güçlük,

• Bağırsak alışkanlığında değişiklikler,

• İshal,

• Ağız kuruluğu,

• Deride kızarıklık ve döküntü,

• Işığa duyarlılık,

• Eklemlerde ağrı,

• Sırt ağrısı,

• Yorgunluk, güçsüzlük,

• Rahatsızlık hissi,

• Halsizlik,

• Kalple ilişkili olmayan göğüs ağrısı,

• Ağırlıkta artış veya düşüş,

• Depresyon,

• Uykusuzluk,

• Titreme,

• Tat almada bozukluk,

• Bayılma,

• Ağrı hissi kaybı,

• Görme bozukluğu,

• Görme kaybı,

• Kulakta çınlama,

• Düşük kan basıncı,

• Burun kanalının iltihaplanmasından kaynaklanan hapşırma/burun akıntısı (rinit),

• Hazımsızlık,

• Kusma (bulantı),

• Saç dökülmesi,

• Terlemede artış,

• Ciltte kaşıntı,

• Deri renginde bozulma,

• İdrar yapmada bozukluk,

• Gece idrara çıkma ihtiyacında artış,

• İdrara çıkma sayısında artış,

• Ereksiyonu sürdürmede güçlük,

• Erkeklerde memelerde rahatsızlık veya büyüme,

• Ağrı,

• İyi hissetmeme,

• Kas ağrısı,

9 / 12

Kaslarda kramp,

Ağırlıkta artma veya azalma.

Seyrek:

• Kafa karışıklığı

Çok seyrek:

• Beyaz kan hücresi sayısında azalma,

• Kan pulcuklarında alışılmadık morarma veya kolayca kanamaya yol açabilecek azalma(kırmızı kan hücresi hasarı),

• Yüksek kan şekeri (hiperglisemi),

• Aşırı duyarlılık,

• Pankreas iltihanı (pankreatit),

• Bacaklarda huzursuzluk, ağırlık hissi (periferik nöropati),

• Kalp ritminde bozukluk,

• Öksürük,

• Özellikle yüz ve boğazda şişme (olası anjiyoödem semptomları),

• Ani ve ezici göğüs ağrısı (olası miyokard enfarktüsü semptomları),

• Döküntü, deride kızarıklık, dudaklar, gözler veya ağızda kabarcıklar, deride soyulma(olası eritema multiforme semptomları),

• Ciltte döküntü,

• Kırmızı deri, dudaklar, gözler veya ağızda kabarcıklar, deride soyulma, ateş (olası StevenJohnson Sendromu semptomları),

• Vücudun herhangi bir bölgesinde, özellikle dudaklarda, göz kapaklarında ve genitalbölgede görülen, cilt altı dokusu ödemi (Quincke ödemi),

• Diş etlerinin şişmesi,

• Karında şişkinlik (gastrit),

• Anormal karaciğer fonksiyonu,

• Karaciğerde enflamasyon (iltihaplanma) (hepatit),

• Ciltte sararma (sarılık),

• Karaciğer enzimlerinde bazı tıbbi testleri etkileyebilecek artış,

• Kas geriliminde artma,

• Kan damarlarında, genelde cilt döküntüleriyle birlikte görülen, enflamasyon(iltihaplanma),

• Işığa karşı hassasiyet,

• Uzuvlarda sertlik, titreme ve/veya hareket bozuklukları.

Bilinmiyor:

• Hareket bozuklukları (ekstrapiramidal sendrom)

10 / 12

Valsartan:

Yaygın olmayan:

• Kişinin çevresinin veya kendisinin düzensiz ve hızla döndüğünü hissetmesi (vertigo),

• Öksürük,

• Karında rahatsızlık hissi ve üst karında ağrı,

• Yorgunluk

Bilinmiyor:

• Aşırı duyarlılık,

• Kanda azalmış hemoglobin ve hematokrit,

• Kırmızı kan hücrelerinde azalma,

• Kan pulcuklarında ve beyaz kan hücrelerinde azalma,

• Kanda kreatinin artışı,

• Enfeksiyona bağlı olarak ateş, boğaz ağrısı ve ağız yaraları,

• Damar iltihabı,

• Kendiliğinden meydana gelen kanama ya da morarma,

• Yüksek kan potasyum seviyesi,

• Anormal karaciğer test sonuçları,

• Böbrek fonksiyonlarında azalma ve böbrek fonksiyonlarında ciddi azalma,

• Özellikle yüz ve boğazda şişlik,

• Kas ağrısı

• Döküntü, morumsu-kırmızı lekeler,

• Ateş,

• Kaşınma,

• Alerjik reaksiyon,

• Deride kabarma (büllöz dermatit belirtisi).

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri

www.titck.gov.tr5. VALTAN-A 'nın saklanması

VALTAN-A 'yı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

11 / 12

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra VALTAN-A 'yı

kullanmayınız.

Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz VALTAN-A 'yı kullanmayınız.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat sahibi:


DEVA HOLDİNG AŞ.

Küçükçekmece /İSTANBUL Tel: 0 212 692 92 92Fax: 0 212 697 00 24E-mail: [email protected]

Üretim yeri:


Deva Holding A.Ş.

Kapaklı/TEKİRDAĞ

Bu kullanma talimatı .../.../tarihinde onaylanmıştır.


12 / 12
1

/ 12
2

/ 12
3

/ 12

İlaç Bilgileri

Valtan-a 10 Mg/320 Mg Film Tablet

Etken Maddesi: Amlodipin Besilat, Valsartan

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.