Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Hivent 200mg/245mg Film Kaplı Tablet Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATIHİVENT 200 mg/245 mg film kaplı tablet Ağızdan alınır.

Etkin madde:

Her bir film kaplı tablet 200 mg emtrisitabin ve 245 mg tenofovirdisoproksile eşdeğer 300 mg tenofovir disoproksil fumarat içerir.

Yardımcı maddeler:

Laktoz monohidrat (inek sütünden elde edilmiştir), mikrokristalinselüloz, prejelatinize nişasta, kroskarmelloz sodyum, magnezyum stearat, opadry IIMavi 32K205003 (hipromelloz, laktoz monohidrat (inek sütünden elde edilmiştir),titanyum dioksit, FD&C mavi no.2 alüminyum lak (indigo karmin), triasetin).

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde bu ilacı kullandığınızıdoktorunuza söyleyiniz.


Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksekveya düşükdoz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. HİVENT nedir ve ne için kullanılır?


2. HİVENT'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. HİVENT nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. HİVENT'in saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. HİVENT nedir ve ne için kullanılır?

HİVENT, mavi renkli, oblong, film kaplı tabletler şeklindedir. HİVENT, 30 tablet içeren blister ambalajlarda tedarik edilmektedir.

HİVENT, 18 yaş üstü yetişkinlerde İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü (HIV) enfeksiyonuna yönelik bir tedavidir.

HİVENT iki etkin madde içerir;emtrisitabintenofovir disoproksil.antiretroviralnükleozid revers transkriptaz inhibitörü,nükleotid reverstranskriptaz inhibitörüdür.

Bununla birlikte, her ikisi de genellikle NRTI'ler olarak bilinir vevirüsün çoğalması için esas olan bir enzimin (revers transkriptaz) normal çalışmasınıengelleyerek çalışır. HİVENT, HIV enfeksiyonunu tedavi etmek için her zaman diğer ilaçlarlakombine halde kullanılmalıdır. HİVENT aynı dozlarda ayrı olarak kullanılan emtrisitabin vetenofovir disoproksilin yerine uygulanabilir.

Bu ilaç, HIV enfeksiyonunun çaresi değildir.

HİVENT'i alırken, yine HIV enfeksiyonu ile ilişkili enfeksiyonlar veya başka hastalıklar geliştirilebilir. Bu ilacı alırken, etkili antiretroviral

1

tedaviyle risk azaltılmış olsa dahi HIV bulaştırabilirsiniz. Başkalarına hastalık bulaştırmamak için alınması gereken önlemler konusunda doktorunuzla görüşünüz.

2. HİVENT'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerHİVENT'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer;

• Emtrisitabin, tenofovir, tenofovir disoproksil fumarat veya bu kullanma talimatınınbaşında sıralanan bu ilacın diğer bileşenlerinden herhangi birine karşı

alerjik

(aşırıduyarlı) iseniz.

Bu sizin için geçerliyse, hemen doktorunuza söyleyiniz.

HİVENT'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

•Böbrek hastalığınız varsa veya testlerde böbreklerinizde sorunlar olduğugörüldüyse doktorunuza söyleyiniz.

HİVENT böbreklerinizi etkileyebilir. Tedaviyebaşlamadan önce, doktorunuz, böbrek fonksiyonunu değerlendirmek için kan testleriisteyebilir. Doktorunuz ayrıca böbreklerinizi izlemek için tedavi sırasında kan testleri deisteyebilir ve tabletleri daha az sıklıkta almanızı tavsiye edebilir. Şiddetli böbrekhastalığınız varsa veya hemodiyaliz alıyorsanız HİVENT almanız önerilmez.

HİVENT genellikle böbreklerinize zarar verebilecek başka ilaçlarla birlikte alınmaz (Bkz.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanım).

Bu kaçınılmazsa, doktorunuz böbrekfonksiyonunuzu haftada bir izleyecektir.

•65 yaşın üzerindeyseniz doktorunuzla konuşun.

HİVENT, 65 yaş üstü hastalardaincelenmemiştir. Bu yaşın üzerindeyseniz ve size HİVENT reçete edilmişse, doktorunuzsizi dikkatle izleyecektir.

•Hepatit dahil karaciğer hastalığı hikayeniz varsa doktorunuzla konuşun.Diğer önlemler

Antiretroviral kombinasyon tedavileri (HİVENT dahil) kan şekerini yükseltebilir, kandaki yağları artırabilir (hiperlipidemi), vücut yağı dağılımında değişimlere ve insüline karşı direnceve buna bağlı kan şekerinin yükselmesine yol açabilir (Bkz. Bölüm

4. Olası yan etkiler).Şeker hastalığınız varsa, aşırı kiloluysanız veya kolesterolünüz yüksekse, doktorunuzla konuşunuz.

2

Enfeksiyonlara dikkat ediniz.İltihabi belirtileri veya enfeksiyonu farkederseniz, hemen doktorunuza söyleyiniz.

HIV enfeksiyonunuzun tedavisi için ilaç almaya başladıktan sonra fırsatçı enfeksiyonların yanı sıra otoimmün bozukluklar da (kişinin bağışıklık sistemi kendi sağlıklı vücut dokusunasaldırdığında meydana gelen bozukluk) meydana gelebilir. Otoimmün bozukluklar tedavibaşladıktan aylar sonra da meydana gelebilir. Enfeksiyon belirtileri veya kas güçsüzlüğü,ellerde ve ayaklarda başlayan ve vücuda yayılan güçsüzlük, çarpıntı, titreme veya hiperaktivitegibi başka belirtiler fark ederseniz, lütfen gerekli tedaviyi almak için hemen doktorunuzabildirin.

Kemik sorunları:

Antiretroviral kombinasyon tedavisi (birden fazla ilaçla aynı anda tedavi) alan bazı hastalarda, kemik kanlanmasının kaybı sonucu kemik dokusunun ölümü(ostoenekroz) görülebilir. Diğerlerinin yanı sıra antiretroviral kombinasyon tedavisininuzunluğu, kortikosteroid kullanımı, alkol tüketimi, şiddetli immünosupresyon (bağışıklıksisteminin baskılanması) ve yüksek vücut kütle indeksi bu hastalığın (osteonekroz)görülmesinde pek çok risk faktöründen birkaçı olabilir. Osteonekroz belirtileri eklemlerdesertlik, sızı ve ağrı (özellikle kalça, diz ve omuzda) ve hareket güçlüğüdür. Bu belirtilerdenherhangi birini fark ederseniz, lütfen doktorunuzu bilgilendiriniz.

Kemik sorunları (bazen kırıklarla sonuçlanan) böbrek tübülü hücrelerinin hasar görmesinden dolayı meydana gelebilir (Bkz. Bölüm

4. Olası yan etkiler).Çocuklar ve ergenler

HİVENT çocuklarda ve 18 yaşın altındaki ergenlerde kullanılmaz.

Doktorunuzla görüşmeden tedavinizi kesmeyiniz.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa, sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışın.

HİVENT'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

• HİVENT, yiyecekle beraber alınız.

Hamilelik

Gebeyseniz veya emziriyorsanız, gebe olduğunuzu düşünüyor veya gebe kalmayı planlıyorsanız bu ilacı almadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışın.


• Doktorunuzla özel olarak görüşülmediği sürece

HİVENT'i gebelik sırasındaalmayınız.

HİVENT'in gebe kadınlarda kullanımıyla ilgili klinik veri sınırlıdır vegenellikle kesin gerekli olmadığı sürece kullanılmaz.

• HİVENT tedavisi sırasında gebe kalma olasılığınız varsa, gebe kalmamak için etkili birdoğum kontrol yöntemini kullanınız.

3

• Gebe kalırsanız veya gebe kalmayı planlıyorsanız, doktorunuza HİVENT ile tedavinizinsiz ve çocuğunuz üzerindeki olası faydalarını ve risklerini sorunuz. Gebeliğiniz sırasındaHİVENT'i aldıysanız, doktorunuz çocuğunuzun gelişimini izlemek için düzenli kantestleri ve başka tanısal testler isteyebilir. Gebeliği sırasında NRTI alan annelerinçocuklarında, HIV'e karşı korumadan sağlanan fayda yan etki riskine ağır basmıştır.

Tedavi sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


•HİVENT tedavisi sırasında emzirmeyiniz.

Tenofovir ve emtrisitabinin anne sütünegeçtiği görülmüştür.

• HIV'li bir kadınsanız, virüsü anne sütüyle bebeğe geçirmemek için emzirmemenizönerilir.

Araç ve makine kullanımı

HİVENT baş dönmesine yol açabilir. HİVENT'i alırken başınızın döndüğünü hissederseniz,

araç sürmeyiniz

ve herhangi bir alet veya makine kullanmayınız.

HİVENT'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

HİVENT, laktoz (süt şekeri) içermektedir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız (hassasiyetiniz) olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü kullanmadanönce doktorunuzla temasa geçiniz.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Eğer halihazırda HİVENT'in içerdiği emtrisitabin ve tenofovir disoproksil'i içeren veya lamivudin, zalsitabin ya da adefovir dipivoksil içeren başka antiviral ilaçlar kullanıyorsanız,

HİVENT'i almayınız.

Reçetesiz alınan ilaçlar dahil, yakın zamanda başka herhangi bir ilaç aldıysanız veya alma ihtimaliniz varsa lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.

Böbreklerinize zarar verebilecek başka ilaçlar alıyorsanız doktorunuza söylemeniz özellikle önemlidir.

Bu ilaçlara aşağıdakiler dahildir:

• Aminoglikozidler (bakteriyel enfeksiyon için)

• Amfoterisin B (mantar enfeksiyonu için)

• Foskarnet (viral enfeksiyon için)

• Gansiklovir (viral enfeksiyon için)

• Pentamidin (enfeksiyonlar için)

• Vankomisin (bakteriyel enfeksiyoniçin)

• İnterlökin-2 (kanser tedavisinde kullanılır)

• Sidofovir (viral enfeksiyon için)

• Nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAİİ'ler, kemik veya kas ağrılarını dindirmeamaçlı ağrı kesiciler, yangı önleyiciler)

4

Didanozin içeren diğer ilaçlar (HIV enfeksiyonu için):HİVENT'in onaylanmamış kullanımı hakkında önemli bilgiler

HİVENT, HIV (bulaşını) önlemek için onaylanmış değildir. Eğer bu amaçla kullanacaksanız, HIV ile enfekte olmadığınızdan emin olmak adına ilaca başlamadan en fazla 1 ay öncesindendoktorunuz tarafından HIV için test edilmiş olmanız önemlidir. HIV (bulaşını) önlemek adınaHİVENT kullandığınızda her 3 ayda bir HIV testi yaptırın ve her gün önerildiği şekildekullandığınızdan emin olun.

3. HİVENT nasıl kullanılır?Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

Yetişkinler:Uygulama yolu ve metodu:

Yiyecekle beraber alınabilir.

Yutmada zorluk çekiyorsanız, tableti ezmek için bir kaşığın ucunu kullanabilirsiniz. Ardından, tozu yaklaşık 100 ml (yarım bardak) su, portakal suyu veya üzüm suyu ile karıştırın ve hemeniçin.

•HİVENT'i her zaman tam olarak doktorunuzun size söylediği şekilde alınız.

Emin değilseniz doktorunuz veya eczacınızla kontrol ediniz.

• Her zaman doktorunuzun önerdiği dozu alınız.

Bu, ilacınızın tamamen etkiliolduğundan emin olmak ve tedaviye karşı direnç geliştirme riskini azaltmak içindir.Doktorunuz söylemediği sürece dozu değiştirmeyiniz.

• Doktorunuz•Doktorunuz HİVENT'i diğer antiretroviral ilaçlarla birlikte reçete edecektir.

Bu ilaçların nasıl alınacağı ile ilgili kılavuz bilgiler için lütfen diğer antiretrovirallerin

hasta kullanma talimatlarına bakın.

Değişik yaş grupları

• Çocuklarda kullanım: Çocuklar ve gençler için değildir.

Özel kullanım durumları:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

•Böbreklerinizde sorunlar varsa,

doktorunuz HİVENT'i daha az sıklıkta almanızıtavsiye edebilir.

•Karaciğerinizde sorunlar varsa,

doktorunuz HİVENT için doz ayarlamasına gerekduymayabilir.

5

Eğer HİVENT'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla HİVENT kullandıysanız:

Kazara size önerilenden daha fazla HİVENT tableti alırsanız, tavsiye için doktorunuzla veya en yakındaki acil servisle görüşünüz.

Ne aldığınızı kolayca açıklayabilmeniz için tablet ambalajınıyanınızda bulundurunuz.

Eğer kazara başka biri sizin ilacınızı kullanırsa, acil tıbbi müdahale gerekebileceğinden, derhal bir doktora veya hastaneye başvurmasına yardımcı olun.

HİVENT'i kullanmayı unutursanız

HİVENT dozunun atlanmaması önemlidir. İlacınızı zamanında almayı unutmayınız.

Her zaman alındığı zamandan 12 saat içerisinde HİVENT

dozunu atladıysanız,

olabildiğince kısa süre içinde alın ve sonraki dozunuzu da zamanında alınız.

Unuttuğunuzu fark ettiğinizde neredeyse sonraki dozunuzun zamanı geldiyse,

atladığınız dozu almayınız. Bekleyiniz ve bir sonraki dozu zamanında alınız.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.


HİVENT'i aldıktan sonra 1 saatten az bir süre içinde kusarsanız,HİVENT ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

•HİVENT tedavisini kesmek,

doktorunuzun önerdiği anti-HIV tedavisinin etkinliğiniazaltabilir. Herhangi bir nedenle HİVENT'i almayı kesmeden önce, özellikle de yanetkiler yaşıyorsanız veya başka bir hastalığınız varsa doktorunuzla konuşun. HİVENTtabletlerini yeniden almaya başlamadan önce doktorunuzla görüşün.

•Sizde HIV ve hepatit B varsa,

ilk önce doktorunuzla konuşmadan HİVENT tedavinizikesmemek özellikle önemlidir. Bazı hastalarda, HİVENT'i kestikten sonra hepatitinkötüleştiğini gösteren kan testleri veya belirtiler bulunmuştur. Tedavi kesildikten sonrabirkaç ay kan testleri yaptırmanız gerekebilir. İlerlemiş karaciğer hastalığı veya sirozbulunan bazı hastalarda, tedavinin durdurulması hepatitinizin kötüleşmesine yolaçabileceğinden tedavinin kesilmesi önerilmez.

Tedaviyi kestikten sonra, özellikle hepatit B enfeksiyonuyla ilişkilendirdiğiniz belirtiler olmak üzere yeni veya olağan dışı belirtileri hemen doktorunuza söyleyin.

Bu ilacın kullanımıyla ilgili başka sorularınız varsa, doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlarda olduğu gibi, bu ilacın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

6

Aşağıdakilerden biri olursa, HİVENT'i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz.

• Yaygın cilt döküntüleri ile birlikte bütün vücutta alerjik reaksiyonlar (hipersensitivite

reaksiyonları);

• Dudak, göz ya da dilde ani başlangıçlı şişlik ve ani nefes darlığı (anjiyoödem).

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin HİVENT'e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tibbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde tanımlanmıştır:

Çok yaygın :10 hastanın en az 1'inde görülebilir.

Yaygın :10 hastanın 1'inden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.
Yaygın olmayan :100 hastanın 1'inden az, fakat 1000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek:1000 hastanın 1'inden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

Çok seyrek :10.000 hastanın 1'inden az görülebilir.

Bilinmiyor :Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:Olası ciddi yan etkiler: Hemen bir doktora söyleyin

Aşağıda belirtilen yan etki seyrek görülür (yani 1000 hastada en çok 1 hastayı etkileyebilir):

• Laktik asidoz

(kanda laktik asit fazlası) yaşamı tehdit edebilen ciddi bir yan etkidir. Aşağıdaki yan etkiler laktik asidoz belirtileri olabilir:

• Derin, hızlı nefes alıp verme

• Baş dönmesi

• Mide bulantısı (bulantı), kusma ve mide ağrısı

Sizde laktik asidoz olabileceğini düşünüyorsanız, hemen doktorunuza başvurun.

Diğer olası ciddi yan etkiler

Aşağıda belirtilen yan etkiler

yaygın değildir

(yani 100 hastada en çok 1 hastayı etkileyebilir):

• Karında (midede) pankreas enflamasyonunun yol açtığı ağrı

• Yüzde, dudaklarda, dilde veya boğazda şişme

Aşağıda belirtilen yan etkiler

seyrektir

(yani 1000 hastada en çok 1 hastayı etkileyebilir):

• Karaciğerde yağlanma

• Ciltte veya gözlerde sarılık, kaşıntı, veya karında (midede) karaciğer enflamasyonununyol açtığı ağrı

• Böbreklerde enflamasyon, çok fazla idrara çıkma ve susama, böbrek yetmezliği,böbrek tübül hücrelerinde hasar. Doktorunuz, böbreklerinizin doğru çalışıpçalışmadığını görmek için kan testleri yapabilir.

• Kemiklerde yumuşama (kemik ağrısıyla birlikte ve bazen kırıklarla sonuçlanan)

Böbrek tübül hücrelerindeki hasara kas yıkımı, kemiklerde yumuşama (kemik ağrısıyla birlikte ve bazen kırıklarla sonuçlanan), kas ağrısı, kas zayıflığı ve kandaki potasyum veya fosfattaazalmalar eşlik edebilir.

Bu ciddi yan etkilerin herhangi birinin sizde olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuzla görüşün.

7

En sık görülen yan etkiler

Aşağıda belirtilen yan etkiler

çok yaygındır

(yani 100 hastada en az 10 hastayı etkileyebilir):

• İshal, istifra (kusma), mide bulantısı (bulantı), baş dönmesi, baş ağrısı, alerji

• Güçsüz hissetme

Testler ayrıca şunları da gösterebilir;


• Kan fosfat düzeylerinde düşüş

• Yüksek kreatin kinaz

Aşağıda belirtilen yan etkiler

yaygındır

(yani 100 hastada en çok 10 hastayı etkileyebilir)

• Ağrı, mide ağrısı

• Uyumada güçlük, anormal rüyalar

• Yemeklerden sonra rahatsızlığa neden olan sindirim sorunları, şişkinlik

• Alerjik reaksiyon olabilecek döküntüler (kırmızı noktalar veya bazen kabarcıklar vederide şişlikle görülebilen kabartılar), kaşıntı, deride koyu lekeler oluşması gibi derirenginde değişiklikler,

• Hırıltı, şişme veya baş dönmesi gibi diğer alerjik reaksiyonlar

Testler ayrıca şunları da gösterebilir:


• Düşük beyaz kan hücresi sayımı (beyaz kan hücresi sayımının düşük olması sizienfeksiyona daha yatkın hale getirebilir)

• Yüksek trigliseridler (yağ asitleri), safra veya kan şekeri

• Karaciğer ve pankreas sorunları

Aşağıda belirtilen yan etkiler

yaygın değildir

(yani 100 hastada en çok 1hastayı etkileyebilir):

• Anemi (kansızlık)

• Kas yıkımı, böbrek tübül hücrelerindeki hasardan kaynaklanabilecek kas ağrısı veyagüçsüzlüğü

• Karında (midede) pankreas iltihabının yol açtığı ağrı

• Yüzde, dudaklarda, dilde veya boğazda şişme

Testler ayrıca şunları da gösterebilir:


• Kandaki potasyumda azalmalar

• Kanınızdaki kreatininde artış

• İdrarda değişimler

Aşağıda belirtilen yan etkiler

seyrektir

(yani 1000 hastada en çok 1 hastayı etkileyebilir):

• Karaciğerde yağlanma

• Ciltte veya gözlerde sarılık, kaşıntı, veya karında (midede) karaciğer enflamasyonununyol açtığı ağrı

• Böbreklerde iltihap, çok fazla idrara çıkma ve susama, böbrek yetmezliği, böbrek tübülhücrelerinde hasar. Doktorunuz, böbreklerinizin doğru çalışıp çalışmadığını görmekiçin kan testleri yapabilir.

• Kemiklerde yumuşama (kemik ağrısıyla birlikte ve bazen kırıklarla sonuçlanan)

• Böbrek sorunlarına bağlı sırt ağrısı

Böbrek tübül hücrelerindeki hasara kas yıkımı, kemiklerde yumuşama (kemik ağrısıyla birlikte ve bazen kırıklarla sonuçlanan), kas ağrısı, kas zayıflığı ve kandaki tuzlardan (elektrolitlerden)potasyum veya fosfatta azalmalar eşlik edebilir.

8

Diğer olası yan etkiler

HİVENT vücut yağının dağılma şeklini değiştirerek, vücut şeklinizde değişikliğe neden olabilir. Bacaklarınızdan, kollarınızdan ve yüzünüzden yağ kaybedebilirsiniz, karın ve içorganların civarı yağlanabilir, göğüsleriniz büyüyebilir veya boynunuzun arkasında yağyumruları ("buffalo hörgücü") oluşabilir. Bu değişikliklerin nedeni ve uzun vadede etkilerihenüz bilinmemektedir.

HİVENT ayrıca hiperlipidemiye (kandaki yağlarda artış) ve insüline karşı dirence yol açabilir. Doktorunuz bu değişiklikler için testler isteyecektir.

Yan etkilerin raporlanması:


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan "İlaç Yan Etki Bildirimi" ikonuna tıklayarak ya da0800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi(TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacıngüvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.

Yan etkilerden herhangi biri ciddileşirse veya bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.5. HİVENT'in saklanması

HİVENT'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.


25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Işıktan ve nemden korumak için orijinal ambalajı içinde saklayınız.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra HİVENT'i kullanmayınız.


Son kullanma tarihi belirtilen ayın son gününü ifade eder.

Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz HİVENT'i kullanmayınız.

İlaçlar atık su aracılığıyla veya ev atığı şeklinde imha edilmemelidir. Eczacınıza artık gerek duyulmayan ilaçların nasıl imha edileceğini sorun. Bu önlemler çevrenin korunmasınayardımcı olacaktır.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat sahibi:


İlko İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Veysel Karani Mah. Çolakoğlu Sok. No:10 34885 Sancaktepe/ İstanbulTelefon No: 0216 564 80 00

Üretim yeri:


İlko İlaç San. ve Tic. A.Ş.

3.Organize Sanayi Bölgesi Kuddusi Cad. 23. Sok. No:1 Selçuklu / Konya

Bu kullanma talimatıtarihinde onaylanmıştır.


9

İlaç Bilgileri

Hivent 200mg/245mg Film Kaplı Tablet

Etken Maddesi: Emtrisitabin + Tenofovir Disoproksil

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.