Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Curosurf 240 Mg/3 Ml Intratrakeal Süspansiyon İçeren Flakon Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATICUROSURF 240 mg/3 mL intratrakeal süspansiyon içeren flakon Nefes borusu içine uygulanır.STERİL

• Etkin madde.

3 mL'lik flakon 240 mg domuz akciğeri fosfolipit fraksiyonu içerir.

• Yardımcı madde(ler):

Sodyum klorür, sodyum hidrojen karbonat, enjeksiyonluk su.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

•Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


•Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


•Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


•Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza builacı kullandığınızı söyleyiniz.


•Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşükdoz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında

:

1. CUROSURF nedir ve ne için kullanılır?


2. CUROSURF'ü kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. CUROSURF nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. CUROSURF'ün saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. CUROSURF nedir ve ne için kullanılır?

CUROSURF tek doz halinde, erken doğan bebeklerin solunum güçlüğü sendromunun (RDS) tedavisi veya önlenmesinde nefes borusu içine (endotrakeal) veya bronş içine(endobronşiyal) uygulanan ve flakon içerisinde bulunan steril (mikrop içermeyen) birsüspansiyondur.

Akciğerler, solunumu kolaylaştıran ve akciğerlerin sönmesini yüzey gerilimini azaltarak önleyen surfaktan isimli bir madde ile kaplıdır. Bazı yenidoğan bebeklerde, özellikle devaktinden önce doğan bebeklerde bu madde akciğerlerde yeterince bulunmadığındansolunum güçlüğü oluşmakta ve Solunum Güçlüğü Sendromu (RDS) olarak tanımlanantablo ortaya çıkmaktadır.

CUROSURF bu grup yenidoğan bebeklerde, doğal akciğer surfaktanı gibi işlev görerek erken doğan bebeklerin solunumu iyileşene ve bebek kendi surfaktanını üretmeyebaşlayıncaya kadar kullanılır.

CUROSURF her kutuda bir adet flakon içerir. CUROSURF beyazımsı sarı renkli steril süspansiyon içerir. CUROSURF şeffaf renksiz 3 mL'lik flakonlarda ambalajlanmıştır.

2. CUROSURF'ü kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

CUROSURF'ü aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer bu ilaçtaki etkin maddeye veya bu ilacın içeriğindeki diğer maddelerden herhangi birine karşı alerjiniz (aşırı duyarlılık) varsa

CUROSURF'ü aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

CUROSURF ile tedaviye başlamadan önce bebeğin genel durumu dengeli hale getirilmelidir. Kanda asit oranının yükselmesi (asidoz), düşük tansiyon (hipotansiyon),kansızlık (anemi), düşük kan şekeri (hipoglisemi) ve vücut sıcaklığında azalma(hipotermi) düzeltilmelidir.

Reflü durumunda CUROSURF uygulaması durdurulmalı ve gerekli ise, nefes borusu içerisinden uzatılan tüp temizleninceye kadar solunum cihazı üzerindeki inspirasyontepe basıncına artırılmalıdır.

Doz uygulanırken veya doz uygulandıktan kısa bir süre sonra solunumu önemli derecede bozulan bebeklerde, özellikle ilacın verilmesinden önce akciğer salgılarıbelirgin ise, nefes borusu içerisinden uzatılan tüpün balgamla tıkandığı düşünülmelidir.

Bu nedenle doz verilmeden önce emme uygulamasının yapılması soluk borusunun balgamla tıkanma olasılığını azaltabilir. Nefes borusu içerisinden uzatılan tüptıkanıklığından şüphe ediliyorsa ve tıkanıklığı açmada “emme” işlemi yetersizse nefesborusu içerisinden uzatılan tüp derhal değiştirilmelidir. Bununla birlikte, uygulamadansonra en az 6 saat boyunca trakeal (soluk borusu kaynaklı) salgıların aspirasyonu, hayatıtehdit eden durumlar dışında önerilmez.

Kalp atımının yavaşlaması (bradikardi), düşük tansiyon (hipotansiyon) ve kandaki oksijen doygunluğunda azalma (düşük oksijen satürasyonu) vakalarının meydanagelmesi durumunda CUROSURF uygulaması durdurulmalı ve kalp hızını normal halegetirmek için uygun önlemler göz önünde bulundurulmalı ve alınmalıdır. Dengeyeulaşma sonrasında, bebeğin hayati belirtilerinin uygun bir şekilde izlenmesi koşulu iletedaviye devam edilebilir.

Gerekli solunum cihazı ayarlarının hemen yapılması durumunda, CUROSURF uygulandıktan sonra pulmoner uyunç (göğsün genişlemesi) ve oksijenlenme hızlı birşekilde düzelebilir.

Alveollerdeki gaz değiş-tokuşunun düzelmesi, atar damarlardaki oksijen konsantrasyonunda hızlı bir artışa sebep olabilir. Bu durumda solunan oksijenkonsantrasyonunda hızlı bir ayarlama yapılarak fazla oksijenlenmeden kaçınılmalıdır.

Burun yoluyla sürekli pozitif havayolu basıncı (nCPAP), tedaviye devam etmek için kullanılabilir, ancak bu uygulama yalnızca teknik donanımı yeterli birimlerdegerçekleştirilmelidir.

Yüzey gerilim azaltıcı (surfaktan) ile tedavi edilen bebekler enfeksiyon belirtileri bakımından dikkatli bir şekilde izlenmelidir. Enfeksiyonun erken belirtilerinde bebeğederhal uygun antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.

CUROSURF ile yapılan tedaviye istenilen yanıtın alınamaması veya hızlı kötüleşme durumunda, bir sonraki dozun uygulanmasından önce, anne karnındaki kaplten çıkan ikibüyük atardamar arasındaki açıklığın doğumdan sonra kapanmayıp açık kalması ya daakciğer enfeksiyonu gibi akciğer hastalıklarının yanısıra diğer gelişim geriliğikomplikasyonları olasılığının göz önünde bulundurulması tavsiye edilir.

Çok uzamış (3 haftadan fazla) zar yırtığından sonra doğan bebeklerde, bir dereceye kadar akciğerler yetersiz gelişebilir ve bu vakalar dış kaynaklı yüzey gerilim azaltıcılaraoptimal (en iyi) bir yanıt göstermeyebilirler.

Yüzey gerilim azaltıcı (surfaktan) uygulamasının Solunum Güçlüğü Sendromu'nun şiddetini azaltması beklenebilir ancak erken doğum ile ilişkili ölüm ve hastalıklarıtamamen ortadan kaldırması beklenmemelidir. Çünkü erken doğan bebeklerdevaktinden önce doğuma bağlı diğer komplikasyonlar ortaya çıkmış olabilir.CUROSURF uygulaması sonrası beynin elektriksel aktivitesinin 2 ila 10 dakika süreylegeçici olarak bastırıldığı bildirilmiştir. Bu durum yalnızca bir çalışmada gözlenmiştir veetkisi belirgin değildir.

LISA tekniği (ince kateterle daha az girişimsel surfaktan uygulaması) ile CUROSURF uygulandığında bradikardi (kalp atımının yavaşlaması), apne (solunumun geçici olarakdurması) ve düşük oksijen satürasyonu (kandaki oksijen doygunluğunda azalma)sıklığında artış olduğu bildirilmiştir. Bu etkiler genellikle kısa süreli olup, uygulamaesnasında önemli sonuçlara yol açmaz ve kolayca kontrol altına alınır. Bu olaylar ciddihale gelirse surfaktan tedavisi kesilmeli ve komplikasyonlar tedavi edilmelidir.

Yüzey gerilim azaltıcı (surfaktan) ile önleyici tedavi, yalnızca erken doğan bebeklerin yoğun bakımı konusunda eğitimli ve deneyimli personel tarafından ve solunum güçlüğüsendromlu bebeklerin ventilasyon ve takibi için uygun ekipmanın mevcut olduğuhastane ortamında uygulanmalıdır.

100 veya 200 mg/kg'ın (1,25-2,5 mL/kg) dışındaki başlangıç dozları ve 12 saatte birden daha sık doz uygulamasının etkileri veya CUROSURF'ün Solunum Güçlüğü Sendromutanısı konduktan 15 saat sonra başlayan uygulaması hakkında hiçbir bilgibulunmamaktadır.

Kan basıncı ileri derecede düşük (hipotansiyon) olan erken yenidoğanlara CUROSURF uygulanması araştırılmamıştır.

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

CUROSURF'ün yiyecek ve içecek ile kullanılması

Geçerli değildir.

CUROSURF'ün içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

CUROSURF'ün içeriğinde özel uyarı gerektiren herhangi bir yardımcı madde bulunmamaktadır.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Bilinen herhangi bir etkileşimi yoktur.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lüfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgiveriniz.3. CUROSURF nasıl kullanılır?Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

Doktorunuz hastalığınıza bağlı olarak ilacınızın dozunu belirleyecek ve size uygulayacaktır.

Uygulama yolu ve metodu:

CUROSURF yalnızca, erken doğan bebeklerin yoğun bakımı konusunda eğitimli ve deneyimli personel tarafından ve solunum güçlüğü sendromlu bebeklerin ventilasyon vetakibi için uygun ekipmanın (araç-gerecin) mevcut olduğu hastane ortamındauygulanmalıdır.

CUROSURF bebeklerde kalp atım hızı ve atar damarlardaki oksiyen miktarı (arteriyel oksijen konsantrasyonu) veya kandaki oksijen doygunluğunun (oksijen saturasyonu)sürekli olarak takip edilebildiği, koşulları uygun yenidoğan ünitelerinde soluk borusu(trake) içerisine uygulanır.

Doktorunuz ya da hemşireniz sıvı haldeki CUROSURF'ü oda sıcaklığına getirerek bir şırıngaya çekip, tüp veya ince bir kateter aracılığıyla bebeğinizin nefes borusuna kuvöziçerisinde uygulayacaktır. Bu uygulama esnasında bebeğinizi birkaç dakika süreylesolunum cihazından ayırabilirler.

Değişik yaş grupları:

Çocuklarda kullanım:

Bu ilaç yalnızca erken doğan ve Solunum Güçlüğü Sendromu gelişen bebekler içindir.

Yaşlılarda kullanım:

Geçerli değildir.

Özel kullanım durumları:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Böbrek veya karaciğer bozukluğu olan erken yenidoğanlara CUROSURF uygulanması araştırılmamıştır.

Eğer CUROSURF 'ün etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla CUROSURF kullandıysanız:

CUROSURF uygulamasını takiben doz aşımına dair rapor yoktur. Ancak kazara doz aşımı durumunda ve sadece bebeğin solunumu, havalanması ve oksijenlenmesine dairkesin klinik etkiler ortaya çıktığında süspansiyonun çoğunun hemen geri emilmesi vebebeğin uygun sıvı ve elektrolit dengesinin sağlanmasına yönelik destek tedavi görmesigerekmektedir.

CUROSURF'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.CUROSURF'ü kullanmayı unutursanız

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.


CUROSURF uzman sağlık personeli tarafından uygulanacağından böyle bir durumun oluşması beklenmez.

CUROSURF ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler

Geçerli değildir.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi CUROSURF'ün içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

İstenmeyen olaylar aşağıda belirtilen sıkılıklara göre sınıflandırılmıştır:

Çok yaygın : 10 hastanın en az 1'inde görülebilir

Yaygın : 10 hastanın 1'inden az, fakat 100 hastanın 1'inden fazla görülebilir.
Yaygın olmayan : 100 hastanın 1'inden az, fakat 1.000 hastanın 1'inden fazla görülebilir. Seyrek: 1.000 hastanın 1'inden az, fakat 10.000 hastanın 1'inden fazla görülebilir.

Çok seyrek : 10.000 hastanın 1'inden az görülebilir (izole vakalar da dahil)

Bilinmiyor : Eldeki verilerden hareketle sıklık derecesi tahmin edilemiyor.

Yaygın olmayan:

• Ciddi enfeksiyon (sepsis)

• Beyin kanaması (intrakraniyal hemoraji)

• Akciğerin sönmesi (pnömotoraks)

Seyrek:

• Kalp atımının yavaşlaması (bradikardi)

• Düşük tansiyon (hipotansiyon)

Kronik akciğer hastalığı (bronkopulmoner displazi)

• Kandaki oksijen doygunluğunda azalma (düşük oksijen satürasyonu)

• Akciğer kanaması (pulmoner hemoraji)

Bilinmiyor:

• Fazla oksijenlenme (hiperoksi)

• Deri ve mukozanın mavi renk alması (yenidoğan siyanozu)

• Geçici solunum durması (apne)

• Anormal beyin elektrosu

• Nefes borusunda oluşan komplikasyon (endotrakeal entübasyona bağlıkomplikasyon)

CUROSURF ile tedavi edilen bebeklerde diğer surfaktanlarla olduğu gibi bir tip kalp damar hastalığı olan patent duktus arteriosus (kalpten çıkan iki büyük atardamarınarasındaki açıklığın doğumdan sonra kapanmayıp açık kalması durumu) vakalarındahafif bir artış olduğu bildirilmiştir.

İnce kateterle CUROSURF uygulaması sırasında bradikardi, apne, kandaki oksijen doygunluğunda azalma, ağız köpürmesi, öksürük, boğulma ve aksırma gibi bazı hafif vegeçici yan etkiler gözlenmiştir.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması


Herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca, yan etkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaçYan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak doğrudan Türkiye Farmakovijilans Merkezi(TÜFAM)'e bildirebileceğiniz gibi, 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattınıda kullanabilirsiniz.

Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.

5. CUROSURF'ün saklanması

CUROSURF 'ü çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.


+2 ila +8°C arasında, ışıktan koruyarak saklanmalıdır.

Oda sıcaklığına kadar ısıtılmış olan açılmamış, kullanılmamış flakonlar daha sonra kullanılmak üzere 24 saat içinde tekrar buzdolabına konabilir.

Oda sıcaklığına kadar ısıtılmış olan ambalajları bir kereden fazla buzdolabına koymayınız.

İlk uygulamadan sonra flakonda kalan kısmı kullanmayınız. Kullanılmayan kısımları ileride kullanmak için saklamayınız.

Son kullanma tarihi ile uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra CUROSURF 'ü kullanmayınız.


Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller "Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ve "Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği"'ne uygun olarakimha edilmelidir.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat Sahibi:


Chiesi İlaç Tic. A.Ş

Büyükdere Cad. No:122 Özsezen İş Merkezi C Blok Kat:3, 34394 Esentepe/Şişli/İstanbul

Üretim yeri:


CHIESI FARMACEUTICI SpA Via Palermo, 26/A - Parma- İtalya

Bu kullanma talimatıtarihinde onaylanmıştır.


AŞAĞIDAKİ BİLGİLER BU İLACI UYGULAYACAK SAĞLIK MESLEĞİ

MENSUPLARI İÇİNDİR

Kurtarma tedavisi: Önerilen başlangıç dozu, RDS teşhisi konur konmaz uygulanan 100200 mg/kg'lık tek dozdur (1,25-2,5 mL/kg).

100 mg/kg'lik (1,25 mL/kg) ilave dozların uygulanması mümkündür. Bu ilave dozlar hala yardımlı ventilasyon ve oksijen desteği gerektiren bebeklerde 12 saatlik aralıklarlaverilmelidir (maksimum toplam doz: 300-400 mg/kg).

Profilaksi: Doğumdan hemen sonra (tercihen 15 dakika içinde) 100-200 mg/kg (1,252,5 mL/kg) uygulanmalıdır. İlk dozdan 6-12 saat sonra ayrıca 100 mg/kg (1,25 mL/kg) verilebilir. RDS belirtileri devam eden ve ventilatöre bağlı bebeklerde bu doz 12 saatsonra tekrar uygulanabilir (maksimum toplam doz: 300-400 mg/kg).

CUROSURF kullanıma hazır flakonlar halinde bulunmaktadır ve +2 ila +8°C arasında sıcaklıkta saklanmalıdır. Kullanmadan önce flakon oda sıcaklığına kadar ısıtılmalı(birkaç dakika avuç içinde tutularak) ve daha homojen bir süspansiyon elde edebilmekiçin “çalkalamadan”, hafifçe aşağı-yukarı çevrilmelidir. Flakon içerisindeki süspansiyonsteril iğne ve şırınga yardımı ile aşağıdaki açıklamalara uygun olarak çekilir. SonrasındaCUROSURF'ü akciğerlere ulaştırmak için uygun bir kateter veya tüp kullanılmalıdır.

1) Çentiği (FLIP UP) renkli plastik kapağın üzerine yerleştiriniz.

2) Çentiği kaldırınız ve yukarıya çekiniz.

3) Plastik kapağı aluminyum kısmı ile aşağı doğru çekiniz.

4) ve 5) Tüm halkayı alüminyum sargıyı çekerek çıkarınız.

6) ve 7) Lastik kapağı ekstratın içeriğinden ayırınız.

CUROSURF aşağıdaki şekillerde uygulanabilir;

a. Bebeği solunum cihazından ayırarak

Bebeği solunum cihazından kısa bir süreliğine ayırınız ve süspansiyonun 1,25-2,5 mL/kg (100-200 mg/kg)'nı tek bolus doz olarak endotrakeal tüp vasıtası ile doğrudan alttrakea'nın içine uygulayınız. Bebeği yaklaşık bir dakika el ile ventile ediniz ve dahaönce kullanılan set vasıtası ile solunum cihazına tekrar bağlayınız. İlave dozlar (1,25mL/kg) gerekli olduğunda aynı yaklaşımla uygulanabilir;

veya

b. Bebeği solunum cihazından ayırmaksızın

Süspansiyonun 1,25-2,5 mL/kg (100-200 mg/kg)'nı tek bolus doz olarak endotrakeal tüp vasıtası ile doğrudan alt trakea'nın içine uygulayınız.

İlave dozlar (1,25 mL/kg) gerekli olduğunda aynı yaklaşımla uygulanabilir.

CUROSURF uygulamasından sonra pulmoner uyunç (kompliyans) hızla düzelebilir. Bu nedenle ventilatör ayarlarının derhal yapılması gerekir.

Alveolar gaz değiş-tokuşunun düzelmesi, arteriyel oksijen konsantrasyonunun hızlı bir şekilde artmasına neden olabilir. Bu nedenle hiperoksiden kaçınmak için solunanoksijen konsantrasyonunun hızlı bir şekilde ayarlanması gerekir. Uygun kan oksijendeğerlerinin korunması için, periyodik hemogaz analizine ek olarak, transkutanözPaÜ2'nin veya oksijen satürasyonunun sürekli izlenmesi de önerilir.

veya

c. Mekanik ventilasyona başlamadan önce, doğum odasında, endotrakeal tüp ile üçüncübir uygulama seçeneği bulunmaktadır - bu durumda ambu tekniği kullanılır ve doğumodasında ya da bebek yenidoğan birimine yatırıldıktan sonra CPAP (Nazal yoldansürekli pozitif havayolu basıncı)'la ekstübasyon da bir seçenektir (INtübasyonSURfaktan Ekstübasyon - INSURE). Dozlar a) ve b) maddelerindeki yöntemlerleaynıdır.

veya

d. İnce kateterle daha az girişimsel (invaziv) surfaktan uygulaması (LISA)

Alternatif olarak, kendiliğinden soluyabilen erken doğan bebeklerde CUROSURF ince bir kateterle daha az invaziv surfaktan uygulanması (LISA) tekniğiyle verilebilir. Dozlara), b) ve c) maddelerindeki şekilde uygulanır. Küçük çaplı kateter bebeklerin trakesineCPAP'da yerleştirilir, sürekli kendiliğinden solunum sağlanır ve laringoskopi ile sestelleri doğrudan gözlenir. CUROSURF 0,5-3 dakika süresince tek bolus olarak instileedilir. CUROSURF instillasyonu sonrasında tüp hemen çıkartılır. CPAP tedavisi tümprosedür süresince devam etmelidir.

Surfaktan uygulamasında planlanan bu kullanım için CE işaretli ince kateterler kullanılmalıdır.

CUROSURF'ün bilinen herhangi bir etkileşimi yoktur.

İlaç Bilgileri

Curosurf 240 Mg/3 Ml Intratrakeal Süspansiyon İçeren Flakon

Etken Maddesi: Domuz Akciğeri Fosfolipit Fraksiyonu

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.