Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Mon.tek 99mo/99mtc Jeneratör, 5-50 Gbq Radyonüklid Jeneratör Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATIMON.TEK 99Mo /"mTc JENERATÖR, 5 - 50 GBq, radyonüklid jeneratör Damar içine enjeksiyon yolu ile veya göze damlatılarak uygulanır.Mo /"mTc JENERATÖR, 5 - 50 GBq, radyonüklid jeneratör Damar içine enjeksiyon yolu ile veya göze damlatılarak uygulanır.

Etkin madde:


Anne nüklid:

5-50 GBq / Jeneratör

(Kalibrasyon günündeki Mo-99 radyoaktivitesi) (99Mo/99mTc jeneratör sisteminden elde edilir.)

Sodyum (99Mo) molibdat

Kız nüklid:

Sodyum (99mTc) perteknetat

Yardımcı maddeler:


Alüminyum oksit, molibden trioksit, sodyum hidroksit, hidroklorik asit, hidrojen peroksit, izotonik sodyum klorür çözeltisi.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz. Çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

•Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı


kullandığınız söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek


veya düşük dozkullanmayınız._Bu Kullanma Talimatında :

1. MON. TEK 99Mo /99mTc JENERATÖR nedir ve ne için kullanılır?


2. MON. TEK 99Mo /99mTc JENERATÖR'ü kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. MON. TEK 99Mo /99mTc JENERATÖR nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. MON. TEK 99Mo /99mTc JENERATÖR'ün saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. MON.TEK 99Mo/ 99mTc JENERATÖR nedir ve ne için kullanılır?Mo/ 99mTc JENERATÖR nedir ve ne için kullanılır?

Bu ürün teşhis amacıyla kullanılan radyoaktif bir ilaçtır (radyofarmasötik).

MON.TEK 99Mo/99mTc JENERATÖR teşhis amacıyla kullanılan sodyum perteknetat ( 99mTc) çözeltisinin elde edilmesinde kullanılan bir sistemdir. Sodyum perteknetat (99mTc), teknesyumelementinin radyoaktif izotopudur ve çok kısa bir yarı ömre sahiptir. Bu nedenle Jeneratör adıverilen bir sistem aracılığı ile uygulama merkezlerinde elde edilmektedir.

Jeneratörden elde edilen çözelti düşük miktarda radyoaktivite içermektedir. Bu çözelti doğrudan ya da özel bazı ilaçlarla birleştirilerek hastalıkların teşhis edilebilmesi için kullanılır.Damar içine enjeksiyon veya göze damlatılarak uygulanır.

1

MON.TEK 99Mo/99mTc JENERATÖR tiroid bezi, tükürük bezi, beyin, sindirim kanalı ve gözyaşı kanallarının incelenmesinde kullanılmaktadır.

Doktor bu ilacı başka amaçlarla da kullanabilir. Eğer herhangi bir sorunuz varsa doktorunuza iletiniz.

MON.TEK 99Mo/99mTc JENERATÖR düşük miktarda radyoaktiviteye maruz kalmanıza neden olacaktır. Doktorunuz radyofarmasötik ile işlemden elde edilecek klinik faydaların, radyasyonabağlı risklerden daha önemli olduğuna karar vermiştir.

2. MON.TEK 99Mo/ 99mTc JENERATÖR'ü kullanmadan önce dikkat edilmesigerekenler

MON.TEK 99Mo/ 99mTc JENERATÖR'ü aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ.

Eğer;

Çözelti içerisinde bulunan sodyum perteknetat 99mTc etkin maddesi veya yardımcı maddelerden herhangi birine veya işaretlenmiş radyofarmasötiğin içinde bulunan maddelerden herhangibirine alerjiniz varsa kullanmayınız.

Eğer 99mTc ile işaretlenmiş bir radyofarmasötik kullanıyorsanız, radyofarmasötiği hazırlamak için kullanılan kit ürününün Kullanma Talimatında yer alan, kullanılmaması gerekendurumlarla ilgili bilgileri de okumalısınız.

MON.TEK 99Mo/ 99mTc JENERATÖR'ü aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ.

Aşağıdaki durumlarda MON.TEK 99Mo/99mTc JENERATÖR'ü kullanmadan önce doktorunuza söyleyiniz.

• Eğer hamileyseniz veya hamile olduğunuzu düşünüyorsanız

• Eğer emziriyorsanız

• Eğer 18 yaşından küçükseniz

• Eğer böbrek fonksiyon bozukluğunuz varsa. Doktorunuz radyasyona maruziyetiniziminimize etmek için, sizden uygulamadan sonraki ilk altı saat boyunca bolca sıvı içmenizisık sık idrara çıkmanızı isteyebilir.

Tc-99m sodyum perteknetat bir kit ile bağlanmadan serbest haliyle uygulandığında hamilelik sırasında anneden bebeğe geçer. Bu nedenle; hamilelik şüphesi var ise ilacı kullanmadan öncetest yaptırınız.

Eğer;

Doğurganlık yaşında iseniz bu yaşta yapılacak incelemeler, menstrüasyonu (adet kanamasını) takip eden 10 gün içerisinde gerçekleştirilmelidir. Lütfen doktorunuza bu durumu bildiriniz.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

MON.TEK 99Mo/99mTc JENERATÖR'den elde edilen çözelti sağılır ve eğitimli kişiler tarafından size uygulanır. Radyoaktif tıbbi ürünlerin taşınması ve imhasından hastaneler

2

sorumludur. Bu ürün sadece radyoaktif materyallerin güvenli taşınması konusunda eğitim almış ve yetkili kişiler tarafından taşınacak ve uygulanacaktır.

Bu ürün kullanıldıktan sonra başka özel önlemler almanız gerekiyor ise, doktorunuz size bilgi verecektir.

MON.TEK 99Mo/ 99mTc JENERATÖR'ün yiyecek ve içecek ile kullanılması:Mo/ 99mTc JENERATÖR'ün yiyecek ve içecek ile kullanılması:

Uygulama yöntemi açısından yiyecek ve içeceklerle etkileşimi yoktur. Doktorunuz sizden bolca sıvı tüketmenizi isteyebilir.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Hamilelik şüphesi varsa, adet döneminiz geciktiyse veya emziriyorsanız MON.TEK 99Mo/ 99mTc JENERATÖR size uygulanmadan önce doktorunuza söyleyiniz. Hamile olduğunuza dairşüpheniz varsa, doktorunuza danışmanız önemlidir.

Eğer hamileyseniz, doktorunuz yarar/zarar değerlendirmesi yapacak ve sizin için gerekli ise ilacı size uygulayacaktır.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Eğer bebeğinizi emziriyorsanız, bu ilacı kullanmadan önce nükleer tıp uzmanı doktorunuza danışınız.

Bu ilacı kullandıktan sonra küçük miktarda radyoaktivite süte geçebileceğinden bir süre bebeğinizi emzirmemeniz gerekir. O nedenle, doktorunuz uygulamayı emzirme döneminizbitene kadar erteleyebilir veya sizden bebeğinizi emzirmeyi bırakmanızı isteyebilir. Eğeruygulamayı ertelemek mümkün değil ise, ilaç size uygulandıktan sonra

• Sütünüzü sağarak atınız.

• En az 12 saat bebeğinizi emzirmeyiniz.

Emzirmeye ne zaman yeniden başlayabileceğiniz ile ilgili Nükleer Tıp Uzmanı doktorunuza danışınız.

MON.TEK 99Mo/99mTc JENERATÖR'ü kullanmadan önceMo/99mTc JENERATÖR'ü kullanmadan önce

- Uygulamanın ilk saatinde mümkün olduğunca sık idrara çıkabilmeniz için, taramaöncesinde bol miktarda su içiniz.

- Meckel's divertikulum sintigrafisinden önce, ince bağırsağın sağınımını (peristalsis) düşükseviyede tutmak için, uygulamadan önce en az 3 - 4 saat süresince bir şey yemeyiniz.

Araç ve makine kullanımı

İlaç uygulamasının araç ve makine kullanma üzerine olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır.

3

MON.TEK 99Mo/"mTc JENERATÖR'ün içeriğinde bulunan yardımcı maddeler hakkında önemli bilgilerMo/"mTc JENERATÖR'ün içeriğinde bulunan yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

MON.TEK 99Mo/99mTc JENERATÖR'ün içeriğinde bulunan maddelere karşı aşırı bir duyarlılığınız yoksa bu maddelere bağlı olumsuz bir etki beklenmez.

MON.TEK 99Mo/99mTc JENERATÖR'den elde edilen sodyum perteknetat (99mTc) çözeltisi sodyum (Klorür, hidroksit) içermektedir. 1 mL'lik dozunda, 23 mg'dan daha az sodyumiçerdiğinden sodyuma bağlı herhangi bir uyarı gerekmemektedir.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Eğer reçetesiz alınan ilaçlar dahil herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınızsa, doktorunuzun görüntüyü yorumlamasını etkileyebileceği için, lütfendoktorunuza bunlar hakkında bilgi veriniz:

• kalp hastalıkları için kullanılan atropine ve izoprenalin gibi ilaçlar

• ağrı kesiciler

• tiroid hormon yetersizliği tedavisinde kullanılan tiroid hormonları

• tiyosiyanat (tiroidi bloke etmektedir)

• anti asitler

• enfeksiyon için kullanılan sülfonamidler

• kalay-II iyonları içeren maddeler

• laksatifler

• iyot içeren kontrast maddeler

• baryum sülfat

• metotreksat (kanser ve diğer malign hastalıklar için kullanılır)

• perklorat (tiroidi bloke etmektedir)

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. MON.TEK 99Mo/ 99mTc JENERATÖR nasıl kullanılır?Mo/ 99mTc JENERATÖR nasıl kullanılır?

RADYOF ARMASÖTİKLER SADECE NÜKLEER TIP UZMANI TARAFINDAN NÜKLEER TIP MERKEZLERİNDE UYGULANIR.

Radyofarmasötik ürünlerin kullanımı, taşınması ve imha edilmesi için özel yasalar bulunmaktadır. MON.TEK 99Mo/99mTc JENERATÖR sadece özel kontrollü alanlardakullanılabilir. Bu ürün sadece bu konuda özel eğitim alan kişiler tarafından taşınacak ve sizeuygulanacaktır. Bu kişiler ürünün güvenli kullanımı için size gerekli bilgileri verecektir.

Uygun kullanım ve doz/ uygulama sıklığı için talimatlar

Doktorunuz sizin için uygun dozu belirleyip size uygulayacaktır. İstenilen bilgiyi elde etmek için mümkün olan en düşük miktarda ilaç kullanacaktır. Bir yetişkin için önerilen uygulanacakmiktar genellikle 2 ile 800 MBq arasındadır (Megabekerel (MBq) radyoaktiviteyi ifade etmekiçin kullanılan bir birimdir).

4

Çocuklarda ve ergenlik çağındakilerde kullanım

Çocuklarda ve ergenlik çağındakilerde uygulanacak miktar çocuğun vücut ağırlığına göre belirlenecektir.Uygulama yolu ve metodu

Bu ilaç damar içine (intra venöz) enjekte edilerek veya göze damlatarak kullanılabilir.

Doktorunuz size yapılacak olan tetkik için uygun olan dozu ve uygulama yolunu belirleyecek ve ilacı size uygulayacaktır.

İşlemin süresi:

Doktorunuz tarama işleminin olağan süresi ile ilgili size bilgi verecektir.

Bu ürün kullanıldıktan sonra herhangi bir özel önlem almanız gerekiyor ise, doktorunuz size bilgi verecektir. Herhangi bir sorunuz varsa doktorunuza danışınız.

Eğer MON.TEK 99Mo/99mTc JENERATÖR'ün etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz varsa doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Değişik yaş grupları:Çocuklarda kullanımı

Çocuklara uygulanacak doz doktoru tarafından çocuğun kilosuna göre belirlenecek ve uygulanacaktır.Yaşlılarda kullanımı

Yaşlılarda özel bir doz ayarlaması yoktur. Doktor tarafından belirlenir ve uygulanır.Özel kullanım Durumları Böbrek / Karaciğer yetmezliği

Bu hastalarda ürünün vücutta kalma süresi uzayarak, radyasyon maruziyetinde artış olabileceğinden, uygulanacak aktivitenin dikkatle belirlenmesi gerekmektedir.Kullanmanız gerekenden daha fazla sodyum perteknetat (99m Tc) kullandıysanız: Tc) kullandıysanız:

99Mo/99mTc JENERATÖR hastanede veya klinikte bir Nükleer Tıp Uzmanı tarafından dikkatle kontrol edilir ve tek doz şeklinde size uygulanır. Bu nedenle fazla doz verilmesi olası değildir.Ancak, herhangi bir aşırı doz almanız durumunda da uygun tedavi size uygulanacaktır.

Aşırı dozun etkilerinin ne olduğu bilinmemektedir.

Aşırı doz alındığında radyoaktiviteden gelecek zarar riski artar. Bu durumda doktorunuz sizi bol sıvı almanız ve sık idrara çıkarak ilacın vücuttan atılımını hızlandırılmanız konusundabilgilendirecektir.MON.TEK 99Mo/ 99mTc JENERATÖR'ü kullanmayı unutursanızMo/ 99mTc JENERATÖR'ü kullanmayı unutursanız

Unutulan dozları dengelemek icin çift doz almayınız.


MON.TEK 99Mo/99mTc JENERATÖR tanı amacıyla doktor tarafından uygulandığından geçerli değildir.

5

MON.TEK 99Mo/99mTc JENERATÖR ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler.Mo/99mTc JENERATÖR ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler.

MON.TEK 99Mo/99mTc JENERATÖR tedavi amacıyla kullanılmamaktadır.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi MON.TEK 99Mo/99mTc JENERATÖR'ün içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Doktorunuz ilacın uygulanmasından elde edilecek klinik faydaların, radyasyona bağlı risklerden daha fazla olduğunu dikkate alarak ilacı size uygulamaktadır.

Bu ilacın uygulanması ile alınan iyonize radyasyon miktarı çok düşük olduğundan, kansere veya kalıtımsal kusurlara neden olma riski çok düşüktür.

Ancak olası yan etkiler aşağıda verilmiştir - mevcut verilerden hesaplanamadığı için görülme sıklıkları bilinmemektedir:

- alerjik reaksiyonlar, şu belirtileri içerir

- cilt döküntüsü, kaşıntı

- kurdeşen

- çeşitli bölgelerde şişme, örn. yüzde

- nefes kesilmesi

- ciltte kızarıklık

- koma

- dolaşımla ilgili reaksiyonlar, şu belirtileri içerir

- hızlı kalp çarpması, yavaş kalp atışı

- baygınlık

- bulanık görme

- baş dönmesi

- baş ağrısı

- cilt kızarması

- sindirim sistemi bozuklukları, şu belirtileri içerir

- hasta olma (kusma)

- hasta hissetme (mide bulantısı)

- ishal

- enjeksiyon yerinde reaksiyonlar, şu belirtileri içerir

- deri iltihabı

- ağrı

- şişme

- kızarıklık

Yan etkilerin raporlanması

Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri

www.titck.gov.tr

sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi(TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacıngüvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.

6

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.5. MON.TEK 99Mo/"mTc JENERATÖR'ün saklanmasıMo/"mTc JENERATÖR'ün saklanması

Sizin bu ürünü saklamanız gerekmeyecektir. Bu ürün uygun yerlerde uzman sorumluluğunda saklanır. Radyofarmasötikler, radyoaktif maddeler ile ilgili ulusal mevzuata uygun olaraksaklanmaktadır.

Aşağıdaki bilgiler sadece uzmana yönelik bilgilerdir.

MON.TEK 99Mo/99mTc JENERATÖR'ü hastanelerde ve uygulama merkezlerinde orijinal ambalajı içinde 25 °C'nin altında oda sıcaklığında saklanmalıdır.

Jeneratör için kullanma süresi üretim tarihinden itibaren 21 gün, kalibrasyon tarihinden itibaren 15 gündür.

Jeneratörden elde edilen 99mTc sodyum perteknetat çözeltisi (Elüat) kurşun zırh içerisinde muhafaza edilmeli ve 25 °C'nin altındaki sıcaklıklarda 12 saat içinde kullanılmalıdır.

Kit ile işaretlendikten sonraki kullanım süresi işaretli ürün kullanım süresi de dikkate alınarak, kısa olana göre belirlenmelidir.

MON.TEK 99Mo/99mTc JENERATÖR'ü çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajında belirtilen son kullanma tarihinden sonra MON.TEK 99Mo/99mTc JENERATÖR'ü kullanmayınız.


Ruhsat Sahibi:

Eczacıbaşı Monrol Nükleer Ürünler San. Ve Tic. A.Ş.

TÜBİTAK MAM Teknoparkı 41470 Gebze / Kocaeli

Tel:Faks:[email protected]www.monrol.com.tr


Üretici:

Eczacıbaşı Monrol Nükleer Ürünler San. Ve Tic. A.Ş.

TÜBİTAK MAM Teknoparkı 41470 Gebze / Kocaeli

Tel:Faks:[email protected]www.monrol.com.tr


Bu kullanma talimatı / / tarihinde onaylanmıştır.


7

AŞAĞIDAKİ BİLGİLER BU İLACI UYGULAYACAK SAĞLIK PERSONELİ İÇİNDİR

MON.TEK 99Mo/99mTc JENERATÖR'den elde edilen sodyum perteknetat çözeltisi radyoaktiftir. Bu nedenle çözelti içeren şişe uygun bir kurşun koruyucu içinde tutulmalıdır.

Hasta dozu hazırlama ve uygulama işlemleri aseptik tekniklerle yapılmalıdır.

MON.TEK 99Mo/99mTc JENERATÖR'den herhangi bir zamanda sağım işlemi yapılabilmesine karşın elüattan elde edilecek 99mTc miktarı son sağım ile ilk sağım arasında geçen zamanabağlıdır.

Hastaların, çalışanların ve diğer insanların gereksiz radyasyona maruz kalmaması için uygun zırhlama yapılmalıdır.

Sağım sonrası elde edilen 99mTc sodyum perteknetat elüatı kurşun zırh içinde saklanmalı ve bulanık ise kullanılmamalıdır.

Elüat; sağım tarih ve saatinden itibaren 25°C'nin altındaki oda sıcaklığında 12 saat kullanıma uygundur.

Jeneratör, kullanılan vakumlu şişeler ve kullanım sonrası oluşan diğer atıklar radyoaktif özellikte olduğundan, 'Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği' ve Türkiye Atom EnerjisiKurumu'nun “Radyoaktif Madde Kullanımından Oluşan Atıklara İlişkin Yönetmelik”kurallarına uygun olarak bertaraf edilmelidir.

Hazırlama yöntemi


Radyofarmasötikler kullanıcı tarafından hem radyasyon güvenliği hem de farmasötik kalite gerekliliklerini karşılayacak şekilde hazırlanmalıdır. Radyofarmasötikler için İyi FarmasötikÜretim Uygulamaları gerekliliklerine uygun aseptik önlemler alınmalıdır.

MON.TEK 99Mo/99mTc JENERATÖR Kullanma (Sağım) talimatı:


Güvenli taşıma

Jeneratörün güvenli kaldırma ve taşımasına dikkat edilmelidir. Elle taşıma faaliyetlerinden kaynaklanacak yaralanma riskini azaltmak için lokal elle taşıma işlemleri mevzuatı gözdengeçirilmelidir.Sağım talimatları

Sağım yapılan tesisler radyolojiklerin güvenli taşınması ile ilgili mevzuata uymalıdır. Jeneratör sağım çözeltisinin sterilitesini garanti etmek üzere, jeneratörün sağımı sırasında kurallara uygunaseptik teknikler kullanılmalıdır.

Yetersiz performansı önlemek için aşağıdaki sağım basamaklarına uyulması gerekmektedir. İlk sağım

Jeneratöründen steril, izotonik 99mTc sodyum perteknetat çözeltisi elde etmek için sağım işlemlerini aşağıda anlatıldığı şekilde yapınız. Sağım işlemlerinde yol gösterici olmasıamacıyla jeneratör sağım işlemi Şekil 1'de şematize edilmiştir.

8

1. MON.TEK 99Mo/99mTc JENERATÖR ve %0.9NaCl içeren şişeler ile vakumlu şişeleraseptik şartlarda hazırlanmış olup elde edeceğiniz perteknetat çözeltisi steril, apirojen veizotoniktir.

2. Ürün ve kendi güvenliğiniz için sağım işleminde aseptik çalışma kurallarına uyunuz.

3. İşleme başlamadan önce maske ve steril tek kullanımlık eldiven giyiniz.

4. Jeneratör ve beraberindeki malzemeleri ambalajından çıkarınız. MON.TEK 99Mo/99mTcJENERATÖR'ü LAF içinde kurşun zırh arkasına yerleştiriniz. Siz ilk sağım için hazırolmadan önce iğnelerin koruyucu şişelerini

çıkarmayınız

.

5. İstenilen hacimde %0.9 enjeksiyonluk NaCl çözeltisi içeren şişeyi alınız.

6. % 0.9 enjeksiyonluk NaCl çözeltisi içeren şişenin lastik tapasını jeneratör seti içinde sizetemin edilen % 70'lik izopropil alkollü mendil ile siliniz ve kurumasını bekleyiniz.

7. Jeneratörün kapağını kaldırarak iğneyi koruyan şişeyi çıkarınız.

8. Jeneratörün kapağını kaldırarak iğneyi koruyan şişeyi çıkarınız.

9. % 0.9 NaCl çözeltisini içeren şişeyi şekilde gösterildiği gibi (Şekil 1, A Konumu)yerleştiriniz.

10. Bir vakumlu sağım şişesi alınız ve lastik tapasını % 70'lik izopropil alkollü mendil ile silinizve kurumasını bekleyiniz. Sağım şişesini kurşun zırhına koymadan önce zırhın şişeyletemas eden yüzeylerini % 70'lik izopropil alkollü mendil ile siliniz. Sağım şişesini iğneyeyerleştirmek üzere hazır olmadan önce sağım iğnesini koruyan şişeyi

çıkarmayınız

.

11. İğne koruyucu şişeyi çıkarınız ve sağım şişesini içeren kurşun koruyucu zırhı şekildegösterildiği gibi (Şekil 1, B Konumu) yerleştiriniz. İğne sağım şişesi kurşun zırhı üzerindekiiğne deliğe oturmalıdır. Aksi takdirde iğne hasar görebilir veya kırılabilir. Şişenin sağımiğnesine tam olarak oturduğundan emin olmak için aşağı bastırınız.

12. Vakumlu şişe yerleştirildikten sonra jeneratörden sağım işlemi gerçekleşir ve perteknatatçözeltisi vakumlu şişede toplanır. % 0.9 enjeksiyonluk NaCl çözeltisini içeren şişede havakabarcıkları oluşabilir ve bu şişedeki çözelti hacmi gitgide azalır.

13. Tüm %0.9 NaCl çözeltisi bittikten sonra vakumlu şişeyi çıkarmadan önce sağımıntamamlanması için en az 3 dakika bekleyiniz.

Sağım tamamlanmadan önce % 0.9enjeksiyonluk NaCl çözeltisini içeren şişeyi veya sağım şişesini çıkarmayınız.

14. Boşalan %0.9 NaCl şişesini hareket ettirmeden başka bir vakumlu şişeyi B konumunayerleştiriniz. Böylece iğnenin sterilitesi korunmuş olacaktır,

15. Sağım şişesi, sağım iğnesine zarar vermeden yavaşça çıkarılır. Kurşun zırh üzerine, sağımaktivitesini, çözelti hacmini ve sağım saatini yazdığınız etiketi yapıştırınız.

16. Sağım şişesi çıkarıldıktan sonra, sağım iğnesine koruyucu şişe yerleştirilerek sterilitekorunmuş olur.

17. Steriliteyi korumak için bir sonraki sağıma kadar boşalan % 0.9 enjeksiyonluk NaCl şişesiyerinde bırakılır.

Sonraki sağımlar

İstenen hacimde yeni temizlenmiş % 0.9 enjeksiyonluk NaCl şişesi ve bir sağım şişesi kullanılarak yukarıdaki işlem basamakları 1-17 tekrarlanır.

Jeneratörden alınan 99mTc sodyum perteknetat yapılacak işleme uygun miktarlarda alınarak hastalara damar içine enjeksiyon veya göze damlatılarak uygulanır ve sintigrafi yapılır.

Hasta dozu Tablo 1 ve Tablo 2'de verilen faktörler kullanılarak hesaplanır ve hastaya uygulanmadan önce radyoaktivite değeri ölçülür.

Tüm parenteral uygulanacak preperatlarda olduğu gibi, hastaya uygulanmadan önce 99mTc sodyum perteknetat çözeltisini fiziksel olarak kontrol ediniz. Rengi değişmiş ya da partiküliçeren çözeltiyi hastaya uygulamayınız.

9

Şekil 1: MON.TEK Mo99/Tc99m JENERATÖR sağım şeması

Tablo 1:

Önceki sağımları takiben çeşitli zamanlardaki 99mTc oluşumunu hesaba katan faktörler (99mTc Yarılanma ömrü 6,02 saat)
Saat
Faktör
Saat
Faktör
Saat
Faktör
Saat
Faktör
Saat
Faktör
Saat
Faktör
1
0.094
9
0.579
17
0.788
25
0.879
33
0.918
41
0.935
2
0.179
10
0.615
18
0.804
26
0.884
34
0.921
42
0.937
3
0.256
11
0.648
19
0.818
27
0.892
35
0.924
43
0.938
4
0.324
12
0.678
20
0.831
28
0.898
36
0.926
44
0.940
5
0.386
13
0.705
21
0.843
29
0.903
37
0.929
45
0.941
6
0.442
14
0.729
22
0.853
30
0.907
38
0.930
46
0.941
7
0.492
15
0.751
23
0.863
31
0.911
39
0.932
47
0.941
8
0.538
16
0.771
24
0.871
32
0.915
40
0.934
48
0.942

10

Tablo 2MON-TEK 99Mo/"mTc JENERATÖRLERİNDEN ELDE EDİLEBİLECEK 99mTc AKTVİTELERİ TABLOSU


GÜNLER

MON.TEK 5

MON.TEK 10

MON.TEK 15

MON.TEK 20

MON.TEK 25

MON.TEK 30

MON.TEK 35

MON.TEK 40

MON.TEK 45

MON.TEK 50

mCi

MBq

mCi

MBq

mCi

MBq

mCi

MBq

mCi

MBq

mCi

MBq

mCi

MBq

mCi

MBq

mCi

MBq

mCi

MBq


-6

Cuma

543

20.091

1.079

39.923

1.631

60.347

2.183

80.771

2.734

101.158

3.286

121.582

3.838

142.006

4.390

162.430

4.950

183.150

5.521

204.277

-5

Cumartesi

418

15.466

831

30.747

1.256

46.472

1.680

62.160

2.105

77.885

2.530

93.610

2.955

109.335

3.380

125.060

3.812

141.026

4251

157.287

-4

Pazar

322

11.914

640

23.680

967

35.779

1.294

47.878

1.621

59.977

1.948

72.076

2.275

84.175

2.602

96.274

2.935

108.590

3273

121.101

-3

Pazartesi

248

9.176

492

18.204

744

27.528

996

36.852

1.248

46.176

1.500

55.500

1.752

64.824

2.004

74.148

2.260

83.614

2520

93.240

-2

Salı

191

7.067

379

14.023

573

21.201

767

28.379

961

35.557

1.155

42.735

1.349

49.913

1.543

57.091

1.740

64.383

1940

71.780

-1

Çarşamba

147

5.439

292

10.804

441

16.317

590

21.830

740

27.380

889

32.893

1.038

38.406

1.188

43.956

1.340

49.575

1494

55.278






0

Perşembe

113

4.181

225

8.325

340

12.580

455

16.835

570

21.090

685

25.345

800

29.600

915

33.855

1.032

38.173

1150

42.550






+1

Cuma

87

3.219

173

6.401

261

9.657

350

12.950

438

16.206

527

19.499

616

22.792

704

26.048

794

29.393

886

32.782

+2

Cumartesi

67

2.479

133

4.921

201

7.437

269

9.953

337

12.469

406

15.022

474

17.538

542

20.054

612

22.633

682

25.234

+3

Pazar

52

1.924

102

3.774

155

5.735

207

7.659

260

9.620

312

11.544

365

13.505

417

15.429

471

17.427

525

19.425

+4

Pazartesi

40

1.480

79

2.923

119

4.403

159

5.883

200

7.400

240

8.880

281

10.397

321

11.877

363

13.419

404

14.948

+5

Salı

31

1.147

60

2.220

92

3.404

123

4.551

154

5.698

185

6.845

216

7.992

247

9.139

279

10.332

311

11.507

+6

Çarşamba

24

888

46

1.702


2.590

94

3.478

118

4.366

142

5.254

166

6.142

190

7.030

215

7.956

240

8.880

+7

Perşembe

18

666

36

1.332

54

1.998

73

2.701

91

3.367

109

4.033

128

4.736

146

5.402

166

6.126

185

6.845

+8

Cuma

14

518

27

999

42

1.554

56

2.072

70

2.590

84

3.108

98

3.626

113

4.181

127

4.717

142

5.254

+9

Cumartesi

11

407

21

777

32

1.184

43

1.591

54

1.998

65

2.405

76

2.812

87

3.219

98

3.632

109

4.033

+10

Pazar

8

296

16

592

24

888

33

1.221

41

1.517

50

1.850

58

2.146

67

2.479

76

2.797

84

3.108

+11

Pazartesi

6

222

12

444

19

703

25

925

32

1.184

38

1.406

45

1.665

51

1.887

58

2.154

65

2.405

+12

Salı

5

185

9

333

14

518

19

703

24

888

29

1.073

34

1.258

39

1.443

45

1.658

50

1.850

+13

Çarşamba

4

148

7

259

11

407

15

555

19

703

22

814

26

962

30

1.110

35

1.277

38

1.406

+14

Perşembe

3

111

5

185

8

296

11

407

14

518

17

629

20

740

23

851

27

983

29

1.073

+15

Cuma

2

74

4

148

6

222

9

333

11

407

13

481

15

555

18

666

20

757

22

814


* Sağım aktivitesi saat 08:00 da 24 saat boyunca süzülmemiş bir jeneratörün en az 5 ml %0.9 NaCl solüsyonu ile sağılmasından alınacak aktivitedir. ** Elde edilecek aktiviteler verilen aktivite miktarlarının % 90 - 110' u arasındadır.

11

İlaç Bilgileri

Mon.tek 99mo/99mtc Jeneratör, 5-50 Gbq Radyonüklid Jeneratör

Etken Maddesi: Sodyum Molibdat, Sodyum Perteknetat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.