Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Glimeton 500mg/5ml Oral Çözelti Kullanma Talimatı

Sindirim Sistemi ve Metabolizma » Diyabet (Şeker Hastalığı) İlaçları » Oral Antidiyabetik İlaçlar » Biguanidler » Metformin

KULLANMA TALİMATI

GLIMETON 500 mg/5 mi oral çözelti Ağızdan alınır.

•Etkin madde

: Her 5 ml'de 500 mg metformin içerir.

•Yardımcı maddeler

: Maltitol sıvısı (E965), asesülfam potasyum (E950), di- sodyum hidrojen fosfat anhidrür (E339), karamel (E150), metil paraben sodyum, propil paraben sodyum, sodyum dihidrojen fosfat dihidrat, nane aroması, şeftali aroması, deiyonize su

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Eğer ilav^e sor^ularınız olur^sa, lüt^fen dokl^orunu^a v^ey^a eczacınıza danışınım. Bu ilaç kişisel olarak sizdin için reçet^e edilmiştir, başkalarıma v^ermey^in^iz^. Bu ilacın kullanımı sır^asında, dokt^ora veya hast^aney^e g^it^t^iğin^i^de dokt^orunu^a bu ilacı kullandığın^ı^ı sö^le^ini^.


Bu t^a^limatta y^a^ılanlara ay^nen uyunuz. Ilaç hakkında siz^e ön^erilen do^un dışın^day^ü^s^ek v^e^adüş ükdoz kullanmadınız._


Bu Kullanma Talimatında:


1.GLİMEJ^ON nedir ne için kullanılıı^?


2.GLİMETON'u kullanmadan önce dikkat edimesi gerekenler


3.GLİMETON nasıl kullanılır?


4.Olası ya^n eskiler neler^^ir?


5.GLİMET^ON'un saklanması


Başlıkları yer almaktadır. 1. GLİMETON nedir ve ne için kullanılır?

GLIMETON Oral Çözelti, kahverengi, nane kokulu, berrak çözeltidir. Etkin madde olarak şeker hastalığının tedavisinde kullanılan, biguanid ilaç grubundan, metformin içerir.
Insulin pankreas tarafından üretilen bir hormon olup, vücudunuzun kandan glukoz (şeker) almasını sağlar. Vücudunuz glukozu enerji üretmek için kullanır ya da ileride kullanmak üzere depolar.
Diyabet hastası iseniz, pankreasınız yeterli insülin yapamaz ya da vücudunuz ürettiği insülini uygun biçimde kullanamaz. Bu durum kanınızda yüksek düzeyde glukoz bulunmasına yol açar. GLIMETON kanınızdaki glukoz düzeyinin olabildiğince normal düzeye düşürmeye yardım eder.
GLIMETON , alüminyum kapaklı 150 ml'lik amber renkli cam şişede, ölçekle beraber, hasta kullanma talimatını da içeren karton kutuda kullanıma sunulmaktadır.

GLİMETON ne için kullanılır?

GLIMETON tip 2 diyabet (insüline bağımlı olmayan diyabet adı da verilir) hastalarının tedavisinde, tek başına diyet ve egzersiz kan glukoz düzeyini yeterince kontrol edemediğinde kullanılır. Özellikle kilolu hastalarda kullanılır.
Yetişkinler GLlMETON'u tek başına ya da diyabet tedavisinde kullanılan diğer ilaçlarla (ağızdan alınan ilaçlar ya da insülin) birlikte kullanabilir.
10 yaş ve üzerindeki çocuklar ve ergenler GLIMETON tek başına ya da insülin ile birlikte kullanabilir.

2. GLİMETON 'u kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

GLİMETON 'u aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ.

Eğer;
•Metformin ya da bu çözeltinin diğer bileşenlerinden herhangi birine karşı alerjiniz (aşırı duyarlılığınız) varsa
•Karaciğer ya da böbrek sorunlarınız varsa
•Şiddetli hiperglisemi (çok yüksek kan glukoz düzeyi) ya da diyabetik prekomaya yol açabilen ketoasidoz gibi kontrolsüz diyabetiniz varsa. Ketoasidoz "keton cisimleri' adı verilen maddelerin kanda biriktiği bir durumdur. Semptomları mide ağrısı, hızlı ve derin soluma, uyku hali ya da nefeste sıra dışı meyve kokusunu içerir.
•Uzun süreli ya da şiddetli diyare nedeniyle veya tek seferde birkaç kez kusma sonucu vücudunuzdan çok fazla su kaybettiyseniz (dehidratasyon). Dehidratasyon laktik asidoz riskine neden olan böbrek sorunlarına yol açabilir (bkz aşağıda " Metformini dikkatli kullanınız" bölümü).
•Akciğer, bronş sistemi ya da böbreklerinizi etkileyen bir enfeksiyon gibi şiddetli bir enfeksiyonunuz varsa. Şiddetli enfeksiyonlar laktik asidoz riskine neden olan böbrek sorunlarına yol açabilir (bkz aşağıda " Metformini dikkatli kullanınız" bölümü)
•Kalp yetmezliği tedavisi görüyorsanız ya da yakında kalp krizi, dolaşımla ilgili ciddi sorunlar (şok gibi) ya da solunum güçlüğü yaşadıysanız. Bunlar laktik asidoz riskine neden olan dokularda oksijen yetersizliğine yol açabilir (bkz aşağıda " Metformini dikkatli kullanınız" bölümü)
•Çok fazla alkol kullanıyorsanız
•Emziriyorsanız
GLIMETON 'u kullanmamalısınız.

GLİMETON 'u aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ.

Eğer,
•Böbrekleriniz ile ilgili problemleriniz varsa,
GLIMETON özellikle böbrekleriniz düzgün çalışmıyorsa, laktik asidoz adı verilen çok nadir fakat ciddi bir komplikasyona neden olabilir. Laktik asidoz riski kontrolsüz diabetes mellitus, uzun süreli açlık ya da alkol kullanılmasında da artar.
Laktik asidoz semptomları kusma, kas krampları ile birlikte karın ağrısı (abdominal ağrı), şiddetli yorgunluk ile birlikte genel olarak kendini iyi hissetmeme ve solunum güçlüğüdür.

Bunlar sizde ortaya çıkarsa, hemen hastanede tedavi edilmeniz gerekebilir. Hemen metformin almayı bırakın ve doktorunuzu arayın ya da en yakın hastaneye başvurunuz.

•Size kan dolaşımınıza iyot içeren kontrast madde enjeksiyonu içeren X-ray ya da tarama gibi bir inceleme yapılması gerekiyorsa,
•Size büyük bir ameliyat yapılması gerekiyorsa
GLIMETON kullanmadan önce doktorunuza danışınız.
İnceleme ya da ameliyattan belli bir süre önce ve sonrasında metformin kullanmayı kesmelisiniz. Doktorunuz bu sürede başka bir tedavi gerekip gerekmediğine karar verecektir. Doktorunuzun önerilerine kesin olarak uymanız önemlidir.
GLIMETON tek başına alındığında hipoglisemiye (çok düşük kan glukoz düzeyi) neden olmaz. Bununla birlikte, GLİMETON'u hipoglisemiye neden olabilecek diğer diyabet ilaçları (sulfonilüreler, insülin, glinidler gibi) ile birlikte kullandığınızda hipoglisemi riski vardır. Halsizlik, baş dönmesi, terleme artışı, çarpıntı, görme bozukluğu ya da odaklanma güçlüğü gibi hipoglisemi semptomları geliştiğinde, şeker içeren bir şey içilmesi ya da yenilmesi genellikle yardımcı olur.
Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa, sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

GLİMETON 'un yiyecek ve içecek ile kullanılması

GLIMETON kullanırken alkol almayınız. Özellikle karaciğer sorunlarınız varsa, iyi beslenmiyorsanız ya da uzun süre aç kalmışsanız alkol laktik asit riskini artırır. Bu durum aynı zamanda alkol içeren ilaçlar için de geçerlidir.

Hamilelik

ilacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza da^n^ışını^.


Hamilelik sırasında diyabet tedaviniz için insülin kullanmanız gerekir. Hamile iseniz, hamile olduğunuzu düşünüyorsanız ya da hamile kalmayı planlıyorsanız doktorunuza söyleyiniz; doktorunuz tedavinizi değiştirebilir.

Tedaviniz sırmasında hamile olduğun^u^u l^a^rk ederseniz hemen doktor^unuza veya ecza^cın^ıza danışın^ı^.Emzirme

ilacı kullanmadan önce dokl^or^unuza veya ecza^cın^ıza da^n^ışını^.


Emziriyorsanız ya da bebeğinizi emzirmeyi planlıyorsanız GLIMETON kullanmayınız.

Araç ve makine kullanımı

GLIMETON tek başına alındığında hipoglisemiye (çok düşük kan glukoz düzeyi) neden olmaz. Bu da GLIMETON araç ve makine kullanma becerinizi etkilemeyecek anlamına gelmektedir. Bununla birlikte, GLIMETON hipoglisemiye neden olabilecek diğer diyabet ilaçları (sülfonilüreler, insülin, glinidler gibi) ile birlikte kullandığınızda dikkatli olunuz. Hipoglisemi semptomları halsizlik, baş dönmesi, terleme artışı, çarpıntı, görme bozukluğu ya da odaklanma güçlüğünü içerir. Bu semptomları hissetmeye başladığınızda araç ya da makine kullanmayınız.

GLİMETON 'un içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

Bu tıbbi ürün her dozunda 14.00 mg asesülfam potasyum ihtiva eder. Fakat içerdiği miktar açısından herhangi bir uyarı gerektirmez.
Bu tıbbi ürün her dozunda 3.5 mg metil paraben sodyum ve 1.74 mg propil paraben sodyum ihtiva eder. Bu durum alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş) sebebiyet verebilir.
Bu tıbbi ürün metil paraben sodyum, propil paraben sodyum, sodyum hidrojen fosfat dihidrat ve di-sodyum hidrojen fosfat anhidrür ihtiva eder. Bu durum kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için gözönünde bulundurulmalıdır.
Bu ürün 2000 mg maltilol sıvısı ihtiva eder. Nadir kalıtımsal früktoz intolerans problem olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Kan dolaşımınıza iyot içeren kontrast madde enjeksiyonu içeren X-ray ya da tarama gibi bir inceleme yapılması gerekiyorsa,

incelemeden belli bir süre önce ve sonrasında metformin kullanmayı kesmelisiniz

Aşağıdaki ilaçlarla metformini aynı zamanda kullanıyorsanız doktorunuza söyleyiniz. Daha sık kan glukoz testi yaptırmanız ya da doktorunuzun metformin dozunu ayarlaması gerekebilir:
•Anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri (yüksek kan basıncı ya da kalp yetmezliği gibi çeşitli kalp ve kan damarı durumlarının tedavisinde kullanılır)
•Diüretikler (daha fazla idrar çıkmasını sağlayarak vücuttan su atmak için kullanılır)
•Salbutamol ya da terbutalin gibi beta-2 agonistler (astım tedavisinde kullanılır)
•Kortikosteroidler (şiddetli deri enflamasyonu ya da astım gibi çeşitli durumların tedavisinde kullanılır)
•Diabetes mellitus tedavisinde kullanılan diğer ilaçlar

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktor^unuza veya ecza^cın^ız^a bunlar hakkında bilgi v^er^iniz.


3. GLİMETON nasıl kullanılır?

GLIMETON'u daima doktorunuzun söylediği şekilde kullanınız. Emin olmadığınız durumda doktor ya da eczacınıza sormalısınız. GLIMETON sağlıklı bir yaşam tarzının yerine geçemez. Doktorunuzun diyet ile ilgili olarak verdiği tavsiyelere uymaya ve düzenli egzersiz yapmaya devam ediniz.

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

Yetişkinlerde önerilen doz;
•Genel başlangıç dozu günde 2-3 kez bir dolu kaşık 5 ml'dir (500mg)
•Bir günde toplam 6 ölçekten (3 gr metformin) fazla almayınız (2 ya da 3'e bölünmüş dozlarda) Insülin de kullanıyorsanız, doktorunuz GLlMETON'a nasıl başlayacağınızı söyleyecektir.

Uygulama yolu ve metodu:

GLIMETON'u yemek ile birlikte ya da yemekten sonra alınız. Bu sizi sindirim ile ilgili yan etkilerden koruyacaktır.
•Günde tek doz alıyorsanız, ilacınızı sabah (kahvaltıda) alınız
•Günde ikiye bölünmüş doz alıyorsanız, ilacınızı sabah (kahvaltıda) ve akşam (akşam yemeğinde) alınız
•Günde üçe bölünmüş doz alıyorsanız, ilacınızı sabah (kahvaltıda), öğlen (öğlen yemeğinde) ve akşam (akşam yemeğinde) alınız

Değişik yaş grupları

Çocuklarda kullanım:

10 yaşından büyük çocuklar ve adolesanlarda;
•GLIMETON için genel doz her gün bir dolu kaşık 5ml'dir (500mg)
•Bir günde toplam 4 ölçekten fazla (toplam 2 g metformin) GLIMETON kullanmayınız. (2 ya da 3'e bölünmüş dozlarda)
•10-12 yaş arasındaki çocuklarda tedavi yalnızca bu yaş grubunda deneyimli olan doktorunuzun özel tavsiyesi ile yapılmak koşuluyla sınırlıdır.
Doktorunuz metformin dozunuzu kan glukoz düzeyinize göre ayarlayacaktır. Doktorunuzla düzenli olarak konuşunuz. Bu özellikle çocuk ve adolesanlar için önemlidir.

Yaşlılarda kullanım:

Günlük doz yetişkinlerde olduğu gibidir.
Doktorunuz metformin dozunuzu kan glukoz düzeyinize göre ayarlayacaktır. Doktorunuzla düzenli olarak konuşunuz. Bu özellikle yaşlılar için önemlidir.
Doktorunuz ayrıca yılda en az bir kez böbreklerinizin çalışmasını kontrol edecektir. Yaşlı iseniz daha sık kontrol ettirmeniz gerekebilir.

Özel kullanım durumları

Böbrek yetmezliği:

Böbreklerinizle ilgili bir probleminiz varsa, doktorunuz almanız gereken dozu bildirecektir. Ancak ciddi böbrek yetmezliğiniz varsa GLIMETON kullanmayınız.
Doktorunuz ayrıca yılda en az bir kez böbreklerinizin çalışmasını kontrol edecektir. Böbrekleriniz normal çalışmıyorsa daha sık kontrol ettirmeniz gerekebilir.

Karaciğer yetmezliği:

Doktorunuz tedaviye başlamadan önce ve tedaviniz süresince periyodik olarak karaciğerinizin durumunu değerlendirecektir. Ancak ciddi karaciğer yetmezliğiniz varsa GLIMETON kullanmayınız.

Eğer GLİMETON 'un etkisinin çok güçlü v^eya za^yıf olduğunca da^ir bir izleniminiz v^ar ise dokt^or^unuz veya ecza^cın^ız ile konuşun^u^.


Kullanmanız gerekenden daha fazla GLİMETON kullandıysanız:

Kullanmanız gerekenden daha fazla GLIMETON kullandıysanız doktorunuzla konuşunuz ya da hemen hastaneye gidiniz. Bu durumda laktik asidoz gelişebilir. Laktik asidoz semptomları kusma, kas krampları ile birlikte karın ağrısı (abdominal ağrı), şiddetli yorgunluk ile birlikte genel olarak kendini iyi hissetmeme ve solunum güçlüğüdür.

GLİMETON 'dan kullanmanız ger^eken^den fazlasını aldıy^sanız derhal dokt^or^unuza ya da en y^akın hast^aney^e başv^urunu^.


GLİMETON 'u kullanmayı unutursanız:

Anımsadığınız anda ilacı alınız. Bununla birlikte, sonraki doza kadar gereken süre 2 saatten az ise unutulan dozu atlayınız. Daha sonra önceki gibi devam ediniz.

Unutulan dazlan dengelemek için çift doz a^l^a^y^ın^ız.GLİMETON ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler

Doktorunuz aksini belirtmedikçe, iyi hissediyor olsanız bile, ilacınızı kullanmaya devam ediniz. GLIMETON tedavisini sonlandırmak, hastalık belirtilerinin yeniden görülmesine neden olabilir.

4.Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi GLIMETON 'un da, içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde, yan etkileri olabilir.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

•Laktik asidoz (Belirtileri: kusma, kas krampları ile birlikte karın ağrısı (abdominal ağrı), şiddetli yorgunluk ile birlikte genel olarak kendini iyi hissetmeme ve solunum güçlüğüdür)
Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil müdahale gerekebilir. Ciddi yan etkiler çok seyrek görülür.

Diğer yan etkiler:

Çok yaygın (1/10'dan fazla kişiyi etkiler)

•Bulantı, kusma, diyare, karın ağrısı (abdominal ağrı) ve iştahsızlık gibi sindirim sorunları. Bu yan etkiler en sık olarak metformin tedavisinin başlangıcında ortaya çıkar. Dozları gün içine yaymak ve yemek ile birlikte ya da yemekten sonra alınması yardımcı olabilir.

Semptomlar devam ederse, metformin almayı bırakınız ve doktorunuzla konuşunuz.

Yaygın (1/100'den fazla kişiyi etkiler)

•Tat değişiklikleri

Çok seyrek ( 1/10000'den az kişiyi etkiler)

•Deride kızarma (eritem), kaşınma ya da kaşıntılı döküntü (ürtiker) gibi deri reaksiyonları
•Kanda B12 vitamini düzeyinin düşmesi

Aşağıdaki yan etkilerin sıklığı bilinmemektedir:

•Karaciğer fonksiyon testlerinde anormallik ya da hepatit (karaciğer enflamasyonu; deri ya da gözlerinde beyazında sararma ile ya da olmadan yorgunluk, iştahsızlık, kilo kaybına neden olabilir).

Bunlar sizde ortaya çıkarsa, hemen bu ilacı almayı bırakınız.

Eğer bu kullanma l^alimal^ında bahsi geçmeyen herhang^i t^ir ya^n et^^i ile karşılaşır^sa^n^ız dokl^orunuzu veya ecza^cın^ı^ı bilg^ilendir^iniz.


5.GLİMETON'un saklanması

GLİMETON 'u çocukların g^öremey^eceği, er^işe^eyeceği y^erler^de v^e ambalajında sakladınız.

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
GLIMETON açıldıktan sonra, 25°C'nin altındaki oda sıcaklığında 28 gün saklanabilir. Bu sürenin sonunda kalan çözelti kullanılmamalıdır.

Son kullanma tarihi ile uyumlu olarak kullanınız.

El^ikel^in v^ey^a ambalajın üzer^inde belirt^ilen son kulla^n^ma l^ar^ih^inden sonr^a GLİME^TON'u kullanmayınız.


Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz GLIMETON 'u kullanmayınız.

Ruhsat Sahibi:


Dr. F. Frik Ilaç San. ve Tic. A.Ş. Aydınevler Mah. Sanayi Cad. 26 34854 Küçükyalı-Istanbul

İmal Yeri:


Yeni Recordati Ilaç ve Hammaddeleri San. ve Tic. A.Ş. Esenyurt-Istanbul

Bu kullanma t^alimat^ı 01.08.2011 tarihinde onaylanmışt^ır^.


İlaç Bilgileri

Glimeton 500mg/5ml Oral Çözelti

Etken Maddesi: Metformin

Atc Kodu: A10BA02

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.